Kelet-Európa lehet az a hely, ahol a nyugati civilizáció megtalálja önmagát

2024. február 13. 06:01

Nyugaton az elnyomó kontra elnyomottak narratívát kiterjesztették minden lehetséges kategóriára.

2024. február 13. 06:01
Jordan Peterson
Jordan Peterson
European Conservative

„Mi hozta a régióba?

Ennek oka az volt, hogy gyanítom: Kelet-Európának, és ebbe a balti államok is beletartoznak, kulcsszerepe van az erkölcsi marxizmus és a tomboló kultúrharc tendenciájának megfordításában. Önöknek hét évtized jutott a marxizmusból, és nem felejtették el. Mi Nyugaton túl ostobák vagyunk ahhoz, hogy fogalmunk legyen arról, hogy ez mit jelent. Sajnos azok az eszmék, amelyek gyakorlatilag elpusztították az Önök régióját, még mindig vonzóak az emberek számára itt Nyugaton, nem annyira vonzóak a kelet-európai embereknek még az itteni baloldaliak számára sem. Röviden: Kelet-Európa és a balti államok sikerrel álltak ellen azoknak az eszméknek, amelyek Nyugaton nagyobb hatást gyakoroltak.

Ön volt az elsők egyike, aki bevezette a kulturális marxizmus kifejezést és nagyobb teret adott a fogalomnak. A kifejezés azonban még mindig nincs széles körben elfogadva, sőt, sokan vitatják, hogy létezik kulturális marxizmus. Szóval, mi is az?

A marxista világnézet abban a sérelemben gyökerezik, hogy vannak gazdasági elnyomók – ezek lennének a kapitalisták – és elnyomottak – ezek lennének a proletariátus, a munkásosztály –, akiket az értelmiségiek hipotetikusan támogatnak (amit egyébként soha nem tesznek meg). A marxizmusba tehát egy dichotómia van beépítve, ami alapvetően az elnyomó kontra elnyomottak narratíva egy változata. Az 1970-es években történt, amikor etikailag nem lett helyénvaló marxistának lenni, a marxizmus Nyugaton meta-marxizmussá, vagy kulturális marxizmussá mutálódott, ahol az elnyomó kontra elnyomottak narratívát kiterjesztették minden lehetséges kategóriára.

Tehát ez a narratíva kiterjedt a szexualitásra, az etnikumra, a nemekre. Az emberek különböző részekre oszlanak, majd tovább osztódnak elnyomókra és elnyomottakra, míg az az erkölcs végül nem lesz más, mint a feltételezett elnyomottak támogatása a feltételezett elnyomóval szemben. A posztmodernisták többsége, akik ezen eszméket kialakították, marxisták voltak, és marxistának mondták magukat. Az elképzelés pedig, hogy mindez nem valós, olyan, mintha tagadnánk a nyilvánvalót.”

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád


 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. február 15. 00:29
Ez a fiú nagyon vicces,hol vettétek? 🤭
Akitlosz
2024. február 13. 16:04
Amíg ez az elnyomó elnyomottak csak duma lenne, vagy csak a helyzet leírása még nem lenne probléma belőle. A probléma abból van, hogy meg akarják oldani egyesek ezt az "igazságtalanságot", de alkalmatlan eszközökkel. Ha tarkón lövik a gazdagokat, kapitalistákat, cárokat, akkor csak mindenki szegény lesz. Aki addig is szegény volt, neki attól nem lesz jobb, hogy már mindenki szegény és már nincsenek gazdagok, sőt tilos is annak lenni. Ellenben eltűnnek a társdalomból azok, akik hatékonyan működtetni tudták azt. Egy kommunistább társadalom sohasem lesz hatékonyabb egy kapitalistább társadalomnál. Gazdaságilag. A politika csinálhatja a politikai dolgait, de az sohasem jó ötlet, ha ideológiai alapon szétveri a gazdaságot. Azt nem politikusokra célszerű bízni, hanem olyanokra, akik értenek ahhoz. Nem jó ötlet egy cég vezetését négerekre meg buzeránsokra bízni hozzáértők helyett. A kommunisták meg jó elvtárs munkásokra bízták. Az sem volt jó ötlet.
llnnhegyi
2024. február 13. 15:17 Szerkesztve
Magyarországon a baloldal egyből kimutatta foga fehérét! Kun Béla Rákosi Mátyás Kádár János kegyetlen,gyilkos, rabló hatalom gyakorlását. Arató András komenista klubrádió főnöke 30 másodperc alatt kimutatta aljasságát. A moslékkoalíciósok tapsoltak hozzá.
Ugandai Bubu
2024. február 13. 13:54
Csak mondjuk nem Magyarországon. Lengyelországban, Csehországban, ott igen, talán, lehet. Kassától délre jobbára csak balkáni cigányok lesznek. Vannak már most is. A kulturális cigányság, a cigánykodás itthon már 2/3-dal már nyert.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!