Nem boldogultak Bidenék a diplomáciával a Közel-Keleten, újabb csapásokat terveznek

2024. február 05. 06:35

„Az Egyesült Államok válaszcsapást mér, ha megtámadják csapatainkat, ha amerikaiak veszítik életüket” – idézi a Reuters a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadójának vasárnapi nyilatkozatát.

2024. február 05. 06:35
President Biden Meets With His Reproductive Health Task Force To Mark 51st Anniversary Of Roe v. Wade

Az Egyesült Államok további csapásokat tervez az Irán által támogatott közel-keleti csoportok ellen – idézi a Reuters a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadójának vasárnapi nyilatkozatát, miután az elmúlt két napban csapást mért a Teheránhoz kötődő iraki, szíriai és jemeni csoportokra.

Amerikaiak is életüket veszítették, ezt az USA nem hagyja szó nélkül

Mint a Reuters tájékoztat: az Egyesült Államok és Nagy-Britannia 36 húszi célpont ellen indított támadást Jemenben, egy nappal azután, hogy az amerikai hadsereg lecsapott a Teherán által támogatott csoportokra Irakban és Szíriában, megtorlásul a jordániai amerikai csapatok elleni halálos támadásért.

További csapásokat fogunk végrehajtani, valamint lépéseket fogunk tenni annak érdekében, hogy egyértelmű legyen az üzenet: az Egyesült Államok válaszcsapást mér, ha megtámadják csapatainkat, ha amerikaiak veszítik életüket”

– szögezte le Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója az NBC-nek vasárnap.

A Reuters szerint a Biden-adminisztráció diplomáciai erőfeszítései a háború következményeinek megfékezésére ugyancsak folytatódnak, és Antony Blinken külügyminiszter vasárnap délután el is indult a régióba. Közben a Teherán által támogatott, a palesztinok támogatását kinyilvánító csoportok is harcba szálltak a térségben: a Hezbollah izraeli célpontokra lőtt a libanoni-izraeli határon, az iraki milíciák az Egyesült Államok erőire lőttek Irakban és Szíriában, a húszik pedig a hajókat vették célba a Vörös-tengeren és Izraelben.

Irán eddig igyekezett elkerülni mindenféle közvetlen szerepvállalást a konfliktusban, még akkor is, ha támogatja az érintett csoportokat. A Pentagon is közölte, hogy nem akar háborút Iránnal, és nem hiszi azt sem, hogy Teheránnak érdekében állna a konfliktus – teszi hozzá a Reuters.

A lap teljes, angol nyelvű cikkét a témában itt olvashatja.

Nyitókép: Kevin Dietsch/Getty Images

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HuCon1
2024. február 05. 10:04
"az Egyesült Államok válaszcsapást mér, ha megtámadják csapatainkat, ha amerikaiak veszítik életüket" Ez szuper, akkor ezt ugye szabad az oroszoknak is?
august
2024. február 05. 08:49
Hányszor tegyem még ide azt a TÉNYT hogy Trump adminisztráció egy tálibokkal kötött békemegállapodás keretében vonult ki az USA hadserege Afganisztánból? ------------- Aztán érdekes fordulatként a Tálibok, az egy hadseregnyi hátrahagyott katonai felszereléssel elkezdték az akcióikat az Iráni határkörzetekben. A mostani bombázásokban pedig nem a "fegyveres csoportokat, hanem a kulcsfontossági szír hadsereget támadták a valahonnan életre kelt ISIS alakulatokkal szárazföldről.. Amúgy már mindenki tisztában lehet, főleg a mai szinte a világ minden szegletében kiújult ellenségeskedésekre, hogy ahol etnikai, vallási vagy bármilyen társadalmi konfliktus "generálódik" abban 1000%-ban benne van az USA keze. Éppen a minap olvasom, hogy Mongóliában kezdenek nyomulni az amerikai cégek, érdekes, ugye, előbb utóbb amerikai támaszpontok is lesznek, biztosan, védeni az amerikai érdekeket..
2024. február 05. 08:25 Szerkesztve
Hmm lehet hörögni az amcsikra, de a Vörös tengeren nem ők szították a mostani hacacárét. Az meg elemi érdekünk nekünk is, hogy arrafelé rend legyen tekintve hogy a kínai aksigyárakba minden arrafelé jön. A kínaiak meg szemmel láthatóan tehetetlenek ez ügyben.
Majdmegmondom
2024. február 05. 07:23
Semmi gond, csak a szokásos Béke-Nóbel díjas amerikai Demokrata tempó! Pár országot lebombázni, néhányat kifosztani, a többit pedig rabszolgaként tartani...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!