Óriási gondban a BBC, egy munkatársuk szomáliai bűnözőknek segített Európában maradni

2024. február 04. 21:46

A BBC szombat este bejelentette, hogy korábbi szerkesztőjük elhagyja a vállalatot, noha azt nem közölték, hogy menesztették vagy magától távozott.

2024. február 04. 21:46

Bírósági dokumentumok szerint legalább egy évtizede szakértői tanúként tett vallomást bevándorlási ügyekben a BBC egyik szerkesztője, akit azért fizettek, hogy segítsen 15 szomáliai bűnözőnek az Egyesült Királyságban maradni, köztük egy olyannak, aki szexuálisan zaklatott egy siket tinédzser lányt – írta meg a Dailymail.

Mint a lap rámutat: 2023-ban a The Mail on Sunday felfedte, hogyan fizették le Mary Harpert, azért, hogy tanúvallomást tegyen a szomáliai csoportos nemi erőszakot elkövető Yaqub Ahmed mellett az Egyesült Királyságban maradásért folytatott ötéves jogi harca során.

Mint a Dailymail fogalmazott: az újság által végzett vizsgálat most feltárhatja azt is, hogy Harper szakértői tanúvallomást tett további szomáliai bűnözők, köztük másik három szexuális zaklató, három drogdíler és egy karrierbűnöző érdekében is. Utóbbi személy a lap szerint egy évtizedet töltött brit börtönben.

Megszólalt a BBC: Harper elhagyja a vállalatot

A Mail on Sunday sorozatos kérdéseire mintegy válaszul a BBC szombat este bejelentette, hogy Harper elhagyja a vállalatot, noha azt nem közölték, hogy a szerkesztőt menesztették vagy magától távozott – teszi hozzá a lap.

Az egyik legmegdöbbentőbb esetben Harper tanúvallomásában például arra figyelmeztetett, hogy az a szomáliai férfi, aki szörnyű szexuális zaklatást követett el egy siket 17 éves lányon Európában, azért nem lenne jó, ha haza lenne toloncolva, mert hazájában is „nagyon komoly életveszélynek” lenne kitéve, mivel Szomáliában elkövetett egy szexuális bűncselekményt – írja Dailymail.

A lap szerint Harper szakértői tanúként végzett „munkája” szombat este pártatlansági botrányba sodorta a BBC-t is. Rachel Maclean parlamenti képviselő ugyanis az ügyre reagálva közölte: „megdöbbent” a bevándorlási ügyek számától, amelyekben Harper részt vett, valamint követelte, hogy a vállalat vizsgálja felül irányelveit.

Mit gondolhatnak az áldozatok családtagjai, amikor a BBC egyik alkalmazottja tesz tanúvallomást azért, hogy az országban maradjanak azok a bűnözők?”

– mondta. – „Számomra ebben valami nagyon nincs rendben” – tette hozzá.

A Daily Mail cikke szerint a BBC szóvivője nem volt hajlandó elárulni, hogy Harper távozása összefüggésbe hozható-e a MoS leleplezéseivel, ugyanakkor a vállalat szerint: „noha a BBC szabályzata nem gátolja meg a munkavállalókat abban, hogy szakértői tanúként járjanak el, kötelességük tárgyilagos és pártatlan vallomást tenni”.

A Dailymail felkereste Mary Harpert, a BBC korábbi szerkesztőjét is, hogy reagáljon a sajtóban megjelent hírekre, ám a lap szerint nem reagált a megkeresésre.

A Dailymail teljes, angol nyelvű cikkét a témában itt olvashatja.

 

Nyitóképünk illusztráció! Fotó: Idrees Abbas/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Chardonnay99
2024. február 05. 09:47
A BBC többi munkatársát mikor kapják el?
EX_Terminator
2024. február 05. 02:13
Aki csak meghallgatja ezeket a férgeket engedékenynek bizonyul a túlkapásaikkal szemben, beengedi őket a soraiba, az így jár.
fenris
2024. február 05. 01:29
Az még hagyján, de ax egész kurva BBC a migránsoknak segít Európában maradni....
MaBaker
2024. február 04. 23:41
Már azt hittem azt a szerkesztőjüket rúgták ki aki nyíltan fehérgyűlölő. De szerencsére az nem téma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!