Netanjahu az ultraortodox zsidóknak is fegyvert adna a kezébe

2024. március 01. 19:42

Ám az izraeli miniszterelnök csak az ultraortodox pártok támogatásának köszönheti szűk parlamenti többségét, ők pedig csak akkor maradnak a koalícióban, ha fennmarad a sorozás alóli mentesség.

2024. március 01. 19:42
null

A kormány felszámolja Izrael szélsőségesen vallásos ultraortodox lakóinak mentességét a kötelező katonai szolgálat alól, jelentette ki Benjamin Netanjahu izraeli miniszerelnök – írja a Világgazdaság. A legfelsőbb bíróság 2018-ban törölte el azt a törvényt, mely mentességet biztosított az ultraortodox zsidóknak a katonai szolgálat alól, mondván, a katonai szolgálat kötelezettségében az egész társadalomnak osztoznia kell.

Az izraeli törvényhozás azonban azóta sem tudta rendezni a kérdést, és márciusban lejár a kötelező sorozást vallási fanatikusok részére felfüggesztő rendelete. Ám 

Netanjahu csak az ultraortodox pártok támogatásának köszönheti szűk parlamenti többségét, ők pedig csak akkor maradnak a koalícióban, ha fennmarad a sorozás alóli mentesség.

Netanjahu vélhetően a hadügyminisztere ígéretére reagált, miszerint megvétózza a törvényt, mely lehetővé tenné a mentesség fenntartását, amennyiben a kormány nem jut olyan megállapodásra, amely lehetővé teszi a vallásos zsidók besorozását.

Az ultraortodoxok mentessége régóta kelt feszültséget az izraeli társadalomban, a katonai szolgálat alól mentességet élvező csoport nem a megbékélés híve a palesztinokkal. A csoport az izraeli társadalom 13 százalékát adja, ez az arány 2035-re 19 százalékra nőhet a jellemző magas születésszám miatt.

Nyitóképünk: Jelmezbe öltözött ultraortodox zsidó férfiak a purimot, a megmenekülés napját, az ószövetségi eredetű zsidó tavaszünnepet, a zsidó farsangot ünneplik az izraeli Bnei Brakban 2023. március 7-én. MTI/EPA/Abir Szultan

 

 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:14
🍓 ️ ­­A­­ ­­­d­­­ö­g­ö­­­s­­ ­­l­­á­n­­­y­­­o­­­k­ ­­­v­­­á­r­n­­a­k­­­ ­­­r­á­­d­­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­­.­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­𝗙­­­𝗨­­𝗡
Szvv
2024. március 03. 09:24
Ezeknek? Meg dolgozni sem hajlandoak… majd pont fegyvert fognak
Tommaso
2024. március 02. 20:32
Szemetek ezek az ultraordodoxok, elvarjak hogy a tobbi zsido vedje meg oket, de ok meg civil, fegyvertelen szolgalatra sem hajlandok. Torvenyt kell modositani. Vajon Orbanisztanban hanyan fognanak fegyvert az Orban-rezsim vedelmeben? Tippem, hogy meg a szavazoik sem.
alexandrosz-2
2024. március 02. 08:05
Helyes. Pusztuljon a zsidó. Egyformán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!