Videón a Sárkánytűz: filléres és hatékony rakétavédelmi eszközt villantottak a britek

2024. március 14. 13:26

13 dollárba kerül egy lövés, megsemmisít egy sok ezer dolláros rakétát vagy drónt – jól hangzik, nem?

2024. március 14. 13:26

Nyitókép: Képkivágás

***

Bár a lézerfegyverek sokáig a sci-fi filmekből, esetleg olykor a távoli jövőben bevethető eszközök kezdetleges tesztverzióiként villogtak ránk, most úgy tűnik, mindez valósággá válik: mint a CNN megírta, Nagy-Britannia ezen a héten egy új lézerfegyvert tesztelt sikerrel, ami olcsón tudja leszedni a rakétákat, sőt a drónokat is – lövésenként mindössze egy pizza áráért.

A Sárkánytűz (DragonFire) névre keresztelt lézerirányított energiafegyverről már korábban is rebesgették, hogy sikeres volt a teszt. 

Ezt is ajánljuk a témában

Azonban most az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma hozott nyilvánosságra videót, ami a minisztérium szerint a lézer sikeres légi célpont elleni alkalmazását örökítette meg egy januári skóciai bemutatón.

 

A szaktárca szerint

a lézerfegyver „nagy távolságból is képes eltalálni egy érme méretű célpontot”,

ennél részletesebb adatokat nem közöltek, a fegyver pontos adatai egyébként is titkosítás alatt állnak.

A közlemény szerint a lézersugár képes átvágni a fémet, akár például egy rakéta robbanófejénél, mindezt töredéke annyi költséggel, mint a jelenlegi légvédelmi rakéták. Egészen pontosan

13 dollárra (kevesebb, mint 5 ezer forintra) tették egy 10 másodperces lézerlövés árát,

ami összevetve az amerikai haditengerészet közkedvelt, 2 millió dolláros (kb. 720 millió forintos) Standard Missile-2 rakétájával igen kedvező ár. A tárca egy korábbi közleménye szerint „lehetséges, hogy hosszú távon olcsó alternatíva lehet” az eszköz.

Ami, mint megjegyzi a lap, különösen az utóbbi időkben vált fontos szemponttá, amikor nem több tíz, olykor százmillió dolláros harci repülőgépek, hanem a légvédelmi rakétáknak olykor csak a töredékébe kerülő, olcsó drónok jelentik a legújabb kihívást, például a húszi lázadók kalóztevékenységénél. Most ez a brit válasz megfordíthatja az arányokat a lap által megszólaltatott szakértő szerint.

Persze a rendszer nem tökéletes, és akadnak korlátai: például a füst vagy a köd csökkenti a fénysugarak hatékonyságát, a lézerfegyverek nagy hőt bocsátanak ki, így komoly hűtőrendszer kell hozzájuk, sok energiát így nagy akkumulátort igényelnek, és sokáig kell a mozgó célponton lenniük, hogy tényleg átégessék a fémet.

Lézerrel nyilván nem csak a britek próbálkoztak már, az amerikaiak 2014-ben telepítettek hasonló elven működő rendszert a USS Ponce-on a Perzsa-öbölben, valamint a USS Preble irányított rakétás rombolóra, de még mindig tesztfázisban vannak. A britek ennél türelmetlenebbek, mint a mellékelt ábra mutatja.

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szabadabb
2024. március 28. 07:08 Szerkesztve
Drón ellen sörétest! + madárhálót használnék! filléres
szabadabb
2024. március 28. 07:07
És ekkor az oroszok feltalálták az alufóliába tekert rakétát! ami 0,01 centért megvédi a rakétát a 13 dolláros lövésektől :D
Dixtroy
2024. március 18. 13:21
Egy hajóról, este célratartottak annyi ideig, hogy pukk? Na hagyjuk egymást, ez egy ócska vektorgrafikus szimuláció. Egy pizza áráért a lányom megcsinálja a z animációt.
elbert-0
2024. március 14. 19:39
Sárkány ellen sárkányfű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!