Amerikai elemzés: Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet

2024. április 18. 10:30

Ha az oroszok legyőzik Ukrajnát, bajban lehetünk, legalábbis az ISW gondolatkísérlete alapján.

2024. április 18. 10:30
NATO Summit In Vilnius, Lithuania

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A washingtoni Instutite for the Study of War agytröszt arról ír legújabb elemzése szerint, hogy az oroszok győzelmét eredményezheti az amerikai segítségnyújtás késleltetése, ami végső soron Magyarországot is veszélybe sodorhatja. Hozzáteszik: a gyors segítség még mentheti a helyzetet.

Jelentés: Ukrajna nem lesz képes tartani a vonalakat

A jelentés leszögezi: Ukrajna képtelen fenntartani jelenlegi védelmi vonalait azonnali amerikai támogatás nélkül, főként a légvédelem és tüzérség hiányosságai miatt, hiszen ukrán légvédelem hiányában az ukrán egységek védtelenekké válnak az orosz légierővel szemben. Hangsúlyozzák: az oroszok a siklóbombákra támaszkodva átfogalmazta a stratégiáját, több ezer robbanóeszközt szórva le a védelmi állásokra.

A szakértők szerint ráadásul az ukrán tüzérség nélkül az orosz páncélos oszlopok jelentős veszteségeket nélkül nyomulhatnak előre, ami már érezhető is: több mint 360 négyzetkilométer terület foglaltak el pluszban.

Az ISW szerint két út áll Amerika előtt: azonnal újraindítja a katonai segítségnyújtást Ukrajnának, vagy hagyja, hogy Oroszország legyőzze Ukrajnát. A második esetben az oroszok a NATO-határokig, azaz Magyarországig is előrenyomulhatnak, írják, ami jelentős növelné a NATO elleni orosz támadás kockázatát az Északi-tengertől a Fekete-tengerig és 

állandó nyomás nehezedne Lengyelországra, Magyarországra és Romániára.

 Az ISM lázalmai szerint egy nagyon hosszú védelmi vonalon a két hatalom katonái folyamatosan farkasszemet néznének egymással. Úgy vélik, egy megerősített ukrán hadsereg azonban Európa második legerősebbje lenne az oroszok után, és kulcsfontosságú szerepet játszhatna a jövőbeli orosz agresszió elrettentésében. 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 378 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:43
🍓 ️ ­A­ ­­­d­­ö­g­­­ö­­­s­­­ ­­­l­­á­­­n­­­y­­­o­­­k­­ ­v­­­á­­r­n­­­a­­k­­­ ­­r­­­á­­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­.­­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­𝗨­­𝗡
Same
2024. április 24. 18:48
Villanyautót mindenkinek! Rohadjon meg az usa az olajával együtt! Lenne rögtön szél és nap adó, mert az is usa miatt fúj és süt!
Same
2024. április 24. 18:46
Idióta amerikaiak!
Dixtroy
2024. április 20. 23:44
"A második esetben az oroszok a NATO-határokig, azaz Magyarországig is előrenyomulhatnak, írják, ami jelentős növelné a NATO elleni orosz támadás kockázatát az Északi-tengertől a Fekete-tengerig" Már most is határosak pont ezeken a pontokon, ugyan mitől kockázatosabb ugyanez pepitában? Ez csak ilyen hergelés, hogy szarjunk be és az amcsik háborúcskáit finanszírozzuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!