Mi készül már megint Brüsszelben? Százmilliárdos katonai segély a NATO-tól az ukránoknak

2024. április 03. 12:08

Furcsa szülinapi buli: hatalmas összegek röpködnek, Amerika pedig Európának passzolja a labdát Brüsszelben a NATO külügyminiszteri csúcson – írja az Euractiv és a Politico.

2024. április 03. 12:08
NATO-hadgyakorlat

Nyitókép: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP

Zsúfolt nap vár a NATO-diplomatákra Brüsszelben. Nem csak az észak-atlanti szervezet 75. születésnapját ünneplik az április 3-4-i külügyminiszteri csúcstalálkozón, de ezúttal tényleg fontos kérdések is napirendre kerülnek.

Kettő, vagy éppen kettő az egyben: a napirend szerint arra készül a szövetség európai fele, hogy átvegye a „Ramstein” formátumban irányított ukrajnai fegyverszállítások koordinálását az Egyesült Államoktól, ez a lépés pedig, írja a Politico,

„segíthet fenntartani a fegyverellátás zavartalanságát Kijevbe, akkor is, ha Donald Trump visszatér az amerikai elnöki posztra”.

Ezt is ajánljuk a témában

Emellett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár

100 milliárd dolláros, öt évre szóló alapot javasol Ukrajna számára;

az AFP-nek nyilatkozó egyik NATO-tisztviselő szerint igyekeznek a támogatást „erősebbé, kiszámíthatóbbá és tartósabbá” tenni Ukrajnának. A Financial Times szerint Stoltenberg célja ezzel a mechanizmus megvédése a politikai szélirányváltozásokkal szemben – vagyis Trumppal szemben, aki több alkalommal belengette, hogy Amerika nem hajlandó tovább ingyen védeni Európát.

Ami a 100 milliárdos alapot illeti, Stoltenberg „Ukrajna küldetése” fedőnevű tervének része.

A NATO európai részén egyébként – írja az Euractiv – egyre nagyobb az egyetértés abban, hogy át kell venni a Ramstein-koalíció feladatait, amitől eddig inkább ódzkodtak, nehogy harcoló féllé váljanak az orosz-ukrán konfliktusban.

Bár a tanácskozás április 3-4-én zajlik a brüsszeli miniszteri csúcson, végső döntés csak a nyári washingtoni csúcstalálkozón születhet majd.

Az Euractiv forrásai szerint a Ramstein a háború szükségleteit ad hoc jelleggel igyekezett kielégíteni, a Stoltenberg-féle alap viszont

  • nem csak Trump-álló lenne,
  • de ezzel együtt „perspektívát adhat” az ukránoknak, kiszámíthatóságot az ellátás tekintetében.

S lenne még egy harmadik előnye is:

  • a lépés közelebb vinné Ukrajnát a katonai szövetséghez való csatlakozáshoz, amiről tavaly júliusban Vilniusban szó esett már.

Ugyanakkor sok kérdés még megválaszolatlan a részletek kapcsán. Az Euractiv példaként felhozza: az sem egyértelmű, hogy a NATO feladata lenne-e a halálos fegyvereket tartalmazó segélyszállítmányok koordinálása,

vagy a magyar és a szlovák példa alapján a nem halálos fegyverek szállítására korlátozódna.

Az Euractiv úgy tudja, hogy az új terv első lépése magában foglalhatja az ukrán erők felszerelését és kiképzését, a szállítás a következő lépcső lesz. Másfelől továbbra is kérdéses, vajon ki fizeti mindezek után a 100 milliárdos cehhet? A NATO saját költségvetése ehhez nem elég nagy, emlékeztet a lap, vagyis a pénzt a tagoktól kellene valahogy beszedni.

Érdemes lehet még hozzátenni: a Politico szerint magasrangú ukrán tisztek egyáltalán nem bizakodóak a frontvonalak tarthatóságát illetőleg egy orosz támadás esetén.

 

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:51
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­d­­­ö­­­g­ö­­­s­ ­l­­­á­­n­y­­­o­k­­­ ­v­­á­­r­­n­­­a­­­k­ ­­r­­­á­­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­­.­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­𝗙­𝗨­­𝗡
Laci DACH
2024. április 04. 09:47
Ukrajna a háború elsö 3-4 hónapjában NATO nélkül is ellenállt. Oroszország 2 év alatt SEMMI UJ területet nem tudott elfoglalni, hanem civileket, lakóházakat pusztitott, kórházakat, óvodákat..ezek nem tudtak visszalöni..!! Aljas terrorista idöseket gyilkoló orosz csürhe!! Az ukránoknak TAURUS, PATRIOT, F16, Gripen stb kell + nem 30 ..hanem 3000 Leopard tank! Tönkre kell löni az oroszokat, oda kell löni nekik Oroszországba is (vasutvonalak,fegyvergyárak,áramközpontok.. nem kórházakat lönek most se az ukránok!!) Ha másképp nem- a NATO bemegy és szétlövi öket!! Ennyi.. ja - atomháború?? Ugggyanmááá.. A NATOnak is van elég
alexandrosz-2
2024. április 03. 20:36 Szerkesztve
Szar forummotor! Rohadjatok meg! Hahaha! A vétótlan köpcös geci csicska majd ezt is megszavazza a magyarpusztító hoholoknak, mint eddig is mindent: - 85milliárd eurót, - 50 milliárd eurót, - 5 milliárd eurót, - 13 szankciós csomagot, - pártucat szankcióhosszabbítást 6 havonta, - a fuckrán eu csatlakozási tárgyalások megkezdését, - a korlatlan, vámmentes fuckrán élelmiszer importot (gabona, tojás, méz, étolaj stb.) az eu tagállamaiba, - reverz gázszallitást a magyarok pénzén, - üzemanyagszállítast a magyarok pénzén, - gyógyszer, kötsher szállítását a magyarok pénzén, - a hohol gyilkosok és galiciai zsidók kiképzését, gyógyítását, hédereltetesét Magyarországon, a magyarok pénzén, - magyar honvédek hoholokhoz küldését a nato parancsára. A rohadék zsideszes bandánál nem azt kell figyelni, amit hazudoznak, hanem azt, amit csinálnak.
Bastyaelvtars
2024. április 03. 18:44
Na mi van retkek, megint beszopatnak benneteket?:))) Kurva világ jön a rezsimre ahogy kinéz :))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!