Kiakadt a német biztos: fél, hogy a gyerekek nem fejezhetik ki interszexuális mivoltukat

2024. május 10. 19:25

Mi lesz így a nem-binárisok jogaival?

2024. május 10. 19:25

Fotó: Annette Riedl/dpa Picture-Alliance via AFP

Németország diszkriminációellenes biztosa attól tart, hogy sérülnek a gyerekek jogai, mert nem fejezhetik ki írásaikban speciális karakterekkel érzelmeiket és többek között interszexuális mivoltukat. Mivel számos tartomány tiltja Németországban a speciális írásjelek használatát, Ferda Ataman, a Diszkriminációellenes Biztos hivatalával egyetemben úgy véli, hogy ez alkotmányosan problémás, mert alapvető jogokat sért. Mi lesz így a nem-binárisok jogaival? – teszi fel a kérdést aggódva a hasábjain a Spiegel.

Egy friss jelentés arra is kitér, hogy az Alaptörvény arra kötelezi az állami szerveket, hogy szuverén feladataikat és hatásköreiket megkülönböztetés nélkül gyakorolják.

A nemnek megfelelő nyelvezet tiltása viszont korlátozza az általános cselekvési szabadságot.

Mint írják, ebbe az is beletartozik, hogy az emberek a saját gondolataikat önállóan kifejezhetik.

Kritikájával Ataman azokra az országokra vonatkozó követelményekre is reagált, amelyek szerint az állami intézmények nem használhatnak többé speciális karaktereket, mint például a gendercsillagok vagy az aláhúzás – többnyire a Német Helyesírási Tanács ajánlására hivatkozva.

Kapcsolódó vélemény

Rab Irén

Magyar Hírlap

Idézőjel

Hannoverben a nemi esélyegyenlőség jegyében lesz kötelező nyelvhasználat.

A bajor tanároknak például április 1-e óta tartózkodniuk kell a speciális karakterek használatától a levelezésükben, és egyes esetekben ennek fegyelmi következményei lehetnek.

Hessenben a különleges karakterekkel való nemi megkülönböztetést a közelmúltban hibának tekintették az iskolai érettségi vizsgákon, és alacsonyabb osztályzatokkal értékelték.

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:46
🍓 ️ ­­­I­g­­a­­­z­­i n­­­i­­­m­­­f­­o­­­m­á­­n­­i­á­k­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
Csubszi
2024. május 12. 18:16
Mi a fenéért kellene nekik szétkürtölniük, hogy abnormálisak? Mért kéne a 99%-os többségnek elfogadnia a mikrokisebbségek nyafogásait? Nem kell!
piramis-2
2024. május 12. 11:43
Kedves Ferda Ataman! Az a véleményem, hogy magának börtönben a helye. Gyanús számomra, hogy már a liberálnáci rühes kurva anyádra is kár volt a karbon lábnyomot pazarolni. Hosszú megvetésben és szenvedésekben gazdag életet neked és családodnak, ha már itt rontod a levegőt!
Beszélgető
2024. május 12. 03:01
Z generációnak Z kromoszómát! Ha nem X és nem Y, akkor nem bináris. Nem tudom elég lesz-e az abc, hogy mindenki kaphasson saját betűt… Ki kéri a dupla NNY-et?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!