Politico: Putyin támogatja Kína ukrajnai béketervét

2024. május 15. 11:59

Az orosz elnök, Vlagyimir Putyin újabb pekingi látogatása előtt nyilatkozott a kínai állami hírügynökségnek.

2024. május 15. 11:59
Vlagyimir Putyin orosz elnök a fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő Eurázsiai Gazdasági Unió (EaEU) tagállami vezetőit tömörítő Legfelsőbb Eurázsiai Gazdasági Tanács ülésén Moszkvában 2024. május 8-án.

Azt nyilatkozta a kínai Hszinhua hírügynökségnek adott, szerdán megjelent interjúban Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki csütörtökön hat hónapon belül másodszor is Pekingbe látogat, hogy támogatja Kína terveit az ukrajnai háború megoldására – írja a Politico. Putyin szerint Peking becsületes közvetítő, aki érti az ukrajnai helyzetet. Az orosz elnök méltatta kollégája, Hszi Csin-ping elkötelezettségét az „igazságos többpólusú világrend” mellett, és hangsúlyozta, hogy jók a kapcsolataik.

Pozitívan értékeljük Kína hozzáállását az ukrán válság megoldásához”

 – mondta Putyin az elnök utazása előtt a Kreml honlapján közzétett interjú átirata szerint. Kína tavaly 12 pontos nyilatkozatot adott ki, amelyben felvázolta a háború befejezésének általános alapelveit – beleértve a „hidegháborús mentalitás feladását” és a béketárgyalások újraindítását –, amelyet az Egyesült Államok és az EU tisztviselői elutasítottak. Xi a közelmúltban Olaf Scholz német kancellárral folytatott tárgyalásai során úgyszintén kifejtette a béke elérésére vonatkozó elveit.

Putyin szerint Kína javaslata azt mutatja, hogy megérti az ukrajnai válság gyökereit és annak geopolitikai hatását, és őszintén békét akar elérni – áll a Hszinhua interjú angol nyelvű beszámolójában.

„Soha nem tagadtuk meg a tárgyalást – mondta Putyin. – A konfliktus átfogó, fenntartható és igazságos rendezésére törekszünk békés eszközökkel. Nyitottak vagyunk az Ukrajnával kapcsolatos párbeszédre, de ezeknek a tárgyalásoknak figyelembe kell venniük a konfliktusban érintett valamennyi ország érdekeit, beleértve a miénket is.” Mióta az EU szankciókat vezetett be Oroszország ellen, szorosabbak lettek a kínai-orosz kapcsolatok.

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2024. május 15. 19:05
A CSEH ELNÖK azt mondja, a kínai terv semmitmondó. Ő AZT mondja, UKRAJNA nem nyehet, a NATO nem avatkozik be direkt módon, TÁRGYALÓASZTALHOZ kell ülni, és a tárgyalás megkezdésekor fennálló viszonyokat alapul venni. AZ OROSZOK által elfoglalt területek maradnak OROSZ kézen!
Tommaso
2024. május 15. 14:30
a Nyugat NEM háborúzó fél. Ahogy Észak-Korea sem az. Mivel katonáik és csapataik nem vesznek részt az ütközetekben. HA egy kocsmában valaki tanáccsal és eszközzel segiti két verekedő fél közól a megtámadottat, aki ráadásul még sokkal gyengébb is, akkor NEM résztvevője a verekedésnek! Észak-Korea sem az, csak mert fegyvereket ad az agresszor Oroszországnak.
Tommaso
2024. május 15. 14:27
Az Agresszor Orosz Birodalom minden olyan (béke)tervet támogat, amelyik szentesitené a fegyveres erőszakkal szerzett területrablását. Ezért üdvözli Putyin a kinai komcsi és a felcsúti geci béketervét is. falcatus-2-nek az USA-ra vonatkozó hamis állitásaival, kitalációival, hallucinációjával nem kivánok foglalkozni. Méghogy az amerikaiak területeket raboltak volna akár az oroszoktól, akár az ukránoktól?! ez bullshit!
Tommaso
2024. május 15. 14:23
Több, a cikket kommenetelő téved. a Nyugat NEM háborúzó fél. Ahogy Észak-Korea sem az. Mivel katonáik és csapataik nem vesznek részt az ütközetekben. lagal56-2 ! HA egy kocsmában tanáccsal és eszközzel segited két verekedő fél közól a megtámadottat, aki még sokkal gyengébb is, akkor résztvevője lennél a verekedésnek? Ugye te sem gondolod, hogy igen?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!