Borzasztó helyzetben vannak a kárpátaljai magyarok, karácsonykor sem könnyebbülhetnek meg

2023. december 26. 18:35

Trill Zsolt, a Nemzeti Színház színésze szerint a kárpátaljai magyarok helyzete a háború után akár minden eddiginél is rosszabbra fordulhat, kvázi rabszolgaként kényszeríthetik őket az újjáépítésre.

2023. december 26. 18:35

Az Origó arról készített összeállítást, hogy milyen elképesztő megaláztatásokat élnek át a magyarok az ukrán nyelvtörvénytől kezdve a kegyetlen kényszersorozásokig, az ukrán-magyar kettős állampolgárok magyar útlevelének érvénytelenítésétől a munkácsi turulszobor ledöntéséig. S a helyzetük karácsonykor sem javult. 

Miközben mi, itt Magyarországon 1300 iskolában és óvodában fogadunk be Ukrajnából menekült gyerekeket és diákokat, addig Ukrajnában 99 magyar általános és középiskolát fenyeget a bezárás veszélye. 

2015 óta jó néhány olyan jogszabály született, amely lépésről lépésre sértette meg és csökkentette az anyanyelvhasználathoz kapcsolódó kisebbségi jogokat. 

1896-ban a magyar állam a honfoglalás ezeréves évfordulójára emlékezve állított turulszobrot a munkácsi várban. A szobrot kétszer is ledöntötték az ukránok, először 1921-ben, aztán a helyreállított szobrot nemrégiben újra. Ezek a lépések mind Ukrajna ellenségességét mutatják a magyarsággal szemben. Ezek után nem meglepő hát, hogy a magyarok elsöprő többsége nem támogatja Ukrajna uniós csatlakozását, sem a NATO-ba való felvételét.

A Századvég Kontextus című műsorában három kárpátaljai származású magyar művész: a világhírű rendező-főigazgató, Vidnyánszky Attila, valamint a Nemzeti Színház két vezető színésze, Trill Zsolt és Szűcs Nelli is beszélt a magyarüldözésről.  

Vidnyánszky egy érzékletes példát hozott fel a kárpátaljai magyarok erőszakos ukránosítására. 

A megyei vezető megkérdezi Kárpátalján tőlük, magyaroktól, játszanak-e ukrán darabot? És akkor elkezdenek magyarázkodni, hogy mi magyar színház vagyunk. De hát miért nem vesznek fel ukrán színészeket? – kérdezi – és akkor tudnának ukrán darabot is ukrán nyelve játszani, mondta az ukrán politikus. 

Szűcs Nelli elmondta, kárpátaljai magyarként egy éve nem járt beregszászi otthonában, és ha a határra gondol, félelmet érez. 

Trill Zsolt is sokat beszélt a külhoni magyar embereket Ukrajnában ért drámai sérelmeiről. 

Szerinte a kárpátaljai magyarok helyzete a háború után akár minden eddiginél is rosszabbra fordulhat. Még azt sem tartja kizártnak, hogy az ukrán politikai vezetés kényszeríteni fogja a kárpátaljai magyar férfiakat, hogy kvázi rabszolgaként segítsenek Ukrajna újjáépítésében.

Nyitókép: Kárpátaljai óvodások, Magyar Református Szeretetszolgálat, Kiszó

 

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2023. december 26. 20:42
A magyarok elleni ellenséges viselkedést a magyar kormány ukrákellenes - oroszbarát politikája tüzelheti, semmi logika nincs benne, higybezért a kárpátaljai magyarok nem támogatják Ukrajna nyugati integrációját. A minap kérték nyílt levélben a magyar miniszterelnököt, hogy támogassa Ukrajna nyugati integrációját. Itt valami kibaszott sötét KGB-s manipuláció van a háttérben. Mint amikor a KMKSZ irodát gyújtatták fel a ruszkik.
Akitlosz
2023. december 26. 19:16
A magyarok elseprő többsége támogatja Kárpátalja csatlakozását Magyarországhoz. Kivéve az elnök asszonyt meg a kormányt. S a probléma megoldva.
tikkadt-szocske
2023. december 26. 18:54
Az Ájrópaijogállamiságidemokrácia tombolása Hoholiában. Jellemtelen náci banda, a zöld gnómjukkal együtt épp az EU- ba való, a jó öreg Gáj szárnyai alá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!