Megszűnik a Bárka Színház

2015. október 14. 14:52

Nem alapítja újra a józsefvárosi önkormányzat a Bárka Színházat. A teátrum a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez kerül.

2015. október 14. 14:52

Nem alapítja újra a józsefvárosi önkormányzat a Bárka Színházat, a teátrum a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez kerül – olvasható a mai Magyar Nemzetben. A ’90-es évek közepén létrejött Bárka Színházat Csányi János után rövid ideig Alföldi Róbert vezette, majd Seress Zoltán vette át a stafétát. Seress vezetése alatt azonban a Bárka fokozatosan veszített a minőségből, ráadásul az igazgató nagyobb adósságot is felhalmozott. A Magyar Nemzet rámutat: az igazi gondot nem ez, hanem az okozta, hogy 2012-ben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) létrejöttével az intézmény vette volna át a teátrumot a tulajdonos VIII. kerülettől, mivel az épület az NKE területéhez tartozik.

 
Jogszabályi problémák miatt később mégis úgy döntöttek, hogy az egyetem fenntartójához, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz (KIM) kerül majd a Bárka, így a kerületi önkormányzat 2014-es költségvetésében már nem is számoltak a színházzal, majd a KIM megszűnésével, a 2015-ös költségvetésben már a Miniszterelnökség fejezetébe került a színház. Az eredetileg előirányzott 178,9 millió forintos támogatás egy részének terhére a Miniszterelnökség hajlandó volt segítséget nyújtani az önkormányzatnak a Bárka Színház Nonprofit Kft. felhalmozott adósságainak rendezésében, ám a tavalyi évadot mégsem tudták elkezdeni. A színház idén már nem kapott költségvetési támogatást, a színészek nagy része és Seress Zoltán is távozott.
 
A kerületi önkormányzat közlése szerint az adósság rendezését az állam két a feltétellel segítette: egyrészt, hogy a tartozást teljes egészében kifizetik, másrészt, hogy a Bárka Nonprofit Kft-t megszüntetik. Ennek értelmében a képviselőtestület október 1-jén úgy döntött: december 31-i határidővel a Bárka Józsefvárosi Színházi és Kulturális Nonprofit Kft-t megszünteti, pontosabban beolvasztja a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt-be. A színház újraalapítását pedig nem tartják fontosnak, mivel „a korábban játszott darabok máshol, vendég előadásként színen vannak, a Bárka korábbi színészei pedig játszanak más színházakban, ez biztosítja azt, hogy az a kulturális örökség, amit korábban a Bárka jelentett, jelenleg is él és élni fog.” A Magyar Nemzet információi szerint a kormány határozatban rendelkezett arról, hogy az NKE-hez kerüljön az ingatlan, így a teljesítés érdekében átkerült a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-hez. Utóbbi viszont közölte: az ügyben az NKE tud nyilatkozni, mint leendő vagyonkezelő.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2015. október 22. 15:34
Na tessék, méqg egy hiperdemokratikus izével kevesebb. De mi lesz így a Zalföldivel, ha megint kigyullad valahol a atalaj a talpa alatt, hova fog visszamenekülni?
MOPO3OB
2015. október 15. 01:00
Majd megy a Vígszínházhoz Stohl Bandi mellé. Úgyis ott működik a ballib színészlerakat.
kurbitalis
2015. október 15. 00:32
Ne keverjük ide Cseh Tamást. A tulajdonosváltás nem jelent megszűnést.
Morgen
2015. október 15. 00:09
Az NKE vagyonkezelő "csupán".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!