Robotok a haditengerészetben

2016. február 13. 08:05

A haditengerészet új robotja a SAFFiR a tengeri tűzoltásban nyújt hathatós segítséget.

2016. február 13. 08:05


Tavaly mutatták be a SAFFiR-t először, de a tesztek során probléma volt a járásával, mivel a hajók mozognak, az egyensúlyozását kellett még korrigálni. Illetve mivel súlyos tömlőket is cipel magával erre is figyelni kellett, hogy elbírja és tudja rendeltetésszerűen is használni, a különböző hadihajókon rendszeresített fajtákat is. Mivel a robot automata tűzérzékelővel rendelkezik nem vár gazdáira, hanem megkezdi az oltást, tehát ő tekeri le az üres tömlőt és kapcsolja be a vizet is hozzá már. A SAFFiR járásának tökéletesítéséhez a Worcester Polytechnic Institute is hozzájárult egy 600.000 dolláros támogatással, hogy megfelelő stabilizátorokat kapjon a prototípusa.
 
A SAFFiR-t egy virtuális környezetben idomították az éles bevetésekhez, így gyakorolta be a megfelelő mozgást a szűk kabinokban és szervizfolyosókon, de megtanították arra is hogyan essen el úgy, hogy a kiemelt fontosságú részei ne sérüljenek és folytathassa tovább az oltást. A lábak mozgásáról egy speciális algoritmus gondoskodik, ami a környezet változásait folyvást figyeli és korrigálja a robot helyzetét, hogy minden pozícióban szilárdan álljon és szabadon mozoghasson. Érdekes tény az, hogy a haditengerészetben manapság pókszerű tűzoltó robotokat rendszeresítettek eddig, de az antropomorf és embert utánzó tűzoltó robot sokkal sikeresebben küzd meg a teszttüzekkel is egy olyan környezetben, ami kétlábúakra van tervezve eleve.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!