A Szigetre jön Justin Bieber – egy posztmodern keresztény popsztár portréja

2022. augusztus 12. 18:00

Az első újhullámos popsztár, aki a YouTube-on emelkedett fel, s jöttek az évek a világhírtől a drogokon és balhékon át a keresztény hitvallásig és a nősülésig. Ez címszavakban a pénteken a Szigeten fellépő Justin Bieber nem mindennapi élete. De mi van a kulisszák mögött? Portrénk!

2022. augusztus 12. 18:00
null
Kovács Gergő
Kovács Gergő

Koncertet ad péntek este Justin Bieber a Szigeten, és kétség nem fér hozzá, hogy ő a bulihét egyik legnagyobb (mellesleg legjobban fizetett) sztárja.

Biebert imádják és gyűlölik, szerte a világ körül.

Tehetséges, ikonikus zenész, aki önerőből jutott a csúcsra vagy magamutogató kis majom, akit a tömegmédia és a tinikultusz tett naggyá? Ez itt a kérdés. Vagy némileg árnyaltabb a kép?

Bérlakásban anyával és az áttörés 

Justin Bieber Kanadában, annak London nevű városában született 1994-ben. Édesanyja tizennyolc évesen esett teherbe: rosszul fizető irodai munkákat végzett és egyedülálló anyaként nevelte fel a kis Justint egy bérlakásban. Bieber közben az apjával is tartotta a kapcsolatot. Szögezzük le: a leendő világsztár gyermekként önállóan tanult meg zongorázni, dobolni, gitározni és trombitálni, tehát

az alapokat nem a légy hordta össze, hanem a tehetség és a szorgalom.

A zene mellett hokizott, focizott, sakkozott – enyhén szólva is aktív gyerekkor rajzolódik ki előttünk.

Az anyuka, Pattie szerepe nemhogy csökkent volna, de egyre növekedett az évek során: a lét- és családfenntartáson túl imádott gyereke dalfeldolgozásait töltögette szorgalmasan a YouTube-ra a videómegosztó kezdeti időszakában. 

És láss csodát, megérkezett Kanadába az amerikai álom: a videók növekvő népszerűséget hoztak, 2008-ban pedig ezen felvételek nyomán (véletlen rákattintással!) felfedezte őt Scooter Braun „tehetségmenedzser és lemezvezető”. A még mindig csak 13 éves Justint leszerződtette egy menő lemezkiadó, Bieber és anyja meg Atlantába költöztek, hogy beindulhasson a fiú karrierje.ű

Helló YouTube-világ!: a kanadai fiú „pillanatok” alatt vált világsztárrá a csatorna hathatós segítségével.

Ma ez már megszokott, de akkoriban úttörőnek számított: épp ez adja a Bieber-jelenség súlyát.

Valamit tudott a kissrác (és az anyuka is). Vagy pont ők elégítettek ki véletlenül egy akkoriban felfutó több százmilliós igényt? Vagy leginkább a kettő együtt, plusz egyéb faktorok?

Minden ezzel a videóval kezdődött:

 

A Bieber-jelenség és a tehetségmenedzser szerepe

Úgy tűnik, mindez nem jöhetett volna létre a már említett menedzser, a mindent beáldozó és bevállaló Scooter Braun nélkül. Ő volt az összekötő kapocs Bieber tehetsége, a jelenség potenciálja és a való világ, a nagyközönség, a világhír között. Tudni kell, hogy maga a YouTube is gyerekcipőben járt Bieber indulásakor: valójában az amatőr házivideós kísérletezés játszóterének számított inkább, nem a popsztárok szülőhelyének.

Scooter Braun menedzser az elsők között volt, aki meglátta a közösségi platformokban rejlő lehetőségeket,

és azt, hogy hogyan lehetne őket felhasználni a zenészek „befuttatására”, de ahogy 2018-ban nyilatkozta a kezdetekről: „Mindenki azt hitte, hogy őrült vagyok.” Egyszerűen nem ez volt a megszokott út. Bieber tehetségét ugyan sokan felfedezték az interneten, amit videóinak növekvő nézettsége is bizonyított, ám a zeneipar komoly kapcsolatokkal rendelkező menedzserei nem láttak elegendő ígéretet a szerződtetéséhez. Kivéve Braunt.

A korabeli YouTube-klipek az intimitás érzetét keltették a rajongókban, és ez az intimitás az MTV-n  gigantikus premierekkel, nagy színpadokon debütáló zenészek korában korántsem volt mindennapos: ennek az emocionális plusznak a kiaknázása Braun szerint a stratégia része volt.

„Azt akartam, az emberek úgy érezzék, hogy olyasvalamit látnak, amiről azt gondolják, hogy talán nem kellene látniuk, mert így az egész produkció különlegesebbé válik a nézők számára” – nyilatkozta a menedzser. És mit látunk? Eltelt másfél évtized és a közönséggel való személyes kapcsolattartás a közösségi médiumokon keresztül a rajongótábor ápolásának és a brandépítésnek is a szerves, elengedhetetlen részévé vált. A YouTube mellett azóta megjelent a Vine, a Musical.ly és a TikTok, szóval kimondhatjuk:

az „iparág” mostanra zárkózott fel Bieber és Braun egykori látomásához,

a pár éve még radikálisnak számító sztárépítési módszerekhez.

Visszatérve Scooter Braun szerepéhez: a menedzser annak idején személyesen kereste meg a családot, és kezdetben még az anyuka sem bízott benne. Braun azonban a saját pénzét és idejét nem kímélve ment előre: cakkumpakk kifizette Justin atlantai iskoláztatását és minden egyéb számláját, miközben felhasználta a zeneipari kapcsolatait. Neki lett igaza. Végül már Justin Timberlake is az ifjú titán szerződtetéséért küzdött, de túl későn kapcsolt.

Aztán 2009-ben jött a „My World” című album és a megállíthatatlan világhír, a robbanás. 2015-ös kislemeze, a „Sorry” minden idők legnézettebb YouTube-videói közé tartozik, több mint hárommilliárd megtekintéssel. Ugyancsak 2019-ben ő lett az első zenész a YouTube-on, aki túllépte a 45 millió feliratkozót.

(Kép forrása: Justin Bieber Facebook-oldala)

Drog és pia

De milyen ez a popszakma? Jött a menetrendszerű hullámvölgy, a drogok, meg reggelente a lét fehér fala. Bieber 2021-ben a GQ magazinnak adott személyes hangvételű, vallomásos interjút, amiből kiderült, hogy a hírnév kezdetben lelki fájdalommal, szomorúsággal itatta át. A drogok felé fordult és elvesztette az önkontrollját. Elmesélte, hogy egy időben a testőrei alvás közben is figyeltek rá: rendszeresen ellenőrizték a pulzusát, mivel annyit drogozott, hogy könnyen bele is halhatott volna. Súlyosbította a helyzetet, hangsúlyozta a popsztár, hogy úgy érezte, a népszerűségét és a kapcsolatait többen is megpróbálják kihasználni: egyre dühösebb lett, és az egész világra haragudni kezdett.

Volt olyan, hogy a szomszédjai hívták ki rá a rendőrséget, mert barátaival együtt megdobálta őket tojással, de az egyik csúcspontot mégiscsak az jelentette, amikor

bedrogozva, bepiálva, gyorshajtásért tartóztatták le Miamiban, miközben egy bérelt Lamborghiniben száguldozott.

Akkor volt 19 éves. Aztán kijött a gödörből.

Istenhit és házasság

Bieber többször nyilatkozta, hogy keresztény hite és felesége, Hailey Bieber segített neki átvészelni a „sötét korszakot”. „Van egy feleségem, akit imádok, aki megvigasztal. Biztonságban érzem magam, csodálatos a kapcsolatom Istennel. És bennem van a szeretet valamiféle kiáradása, amit meg akarok osztani az emberekkel” − mondja Bieber egy interjúban.

Ugyanitt arról is beszél, hogy részben vigasztalónak gondolja magát, mert tudja, milyen az, amikor valakinek vigaszra van szüksége. Néha felteszi magának a kérdést:

Hangsúlyozta: az új zenék, az Instagramon posztolt inspiráló üzenetek, a szándékosan higgadt modor, ahogyan a napjait éli – mindezek bizonyos szempontból a fiatalabb énjének szólnak, a „fuldokló gyereknek”, aki úgy érezte, soha nem menekülhet. Justin Bieber most meg akarja menteni azt a gyereket, mondja. Beszélni akar vele. El akarja mondani neki, hogy nincs minden veszve.

Interjúkból kiderül, hogy Bieber egy ideje gondosan ügyel a napi rutinra, az időbeosztására. Szabályai vannak, kijelöli a határokat. A feleségéről szólva egy történet a közelmúltból, ami kifejezi a kapcsolatukat: egyik fő szabály, hogy este hat után nincs munka, meséli. „A minap megpróbáltam 17:30-kor a stúdióba menni, hogy a Justice befejezésén dolgozzak, de Hailey megállított az ajtóban és végül otthon maradtam. Együtt vacsoráztunk és beszélgettünk. Nem beszéltünk semmiféle munkahelyi szarról, csak nevettünk és vicces videókat néztünk” – osztotta meg.

Bieber és felesége, Hailey (Image Press Agency / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

Aztán Isten. Bieber úgy véli, életének azon a pontján van, ahol lennie kell. „Azt teszem, amiben hiszek, amit Isten akar, hogy tegyek. És nincs annál kielégítőbb” – mondja. Egy helyütt így fogalmaz: „Nem azzal szeretném elnyerni Isten szeretetét, hogy jó dolgokat teszek. Isten már azelőtt szeretett engem, mielőtt bármit tettem vagy elértem volna. Szerintem

Jézus követője vagyok. Ha befogadod Jézust, ő az mondja: mostantól a Szentlélek vezet téged. És én erre a vezetésre vágyom.”

Sokat elmondanak a mélyre ásó, istenkereső Justin Bieberről azok a kérdések, amiket még nagyon fiatalon fogalmazott meg magának, Istenhez címezve: „Mi az, amit akarsz tőlem? Vágyakat helyeztél a szívembe, hogy énekeljek, hogy zenéljek – honnan jönnek ezek a vágyak? Miért vannak a szívemben? Mit akarsz, mit csináljak velük? Mi az értelme mindennek? Mi értelme van annak, hogy ezen a bolygón vagyok?” – talán ebből is kiderül, hogy Justin Bieber nem aprózza el.

Hab a tortán, hogy az elmúlt hetekben a tinibálvány felgyógyult egy részleges arcbénulásból, amit egy ritka betegség okozott (és ami miatt még a Sziget-fellépése is veszélybe került), de a híradások szerint már minden rendben van. Pár napja Olaszországban koncertezett, péntek este pedig élőben lép fel a Sziget nagyszínpadán.

Justin Bieber - Ghosts

 

Felhasznált cikkek:

How Justin Bieber proved that YouTube can produce pop stars (CBC)

The Redemption of Justin Bieber (GQ)

Justin Bieber: Jézus megmentett engem (Szemlélek)

Letartóztatták Justin Biebert (NLC)

Wikipédia

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Laci szakács
2022. augusztus 13. 13:16
.
Laci szakács
2022. augusztus 13. 10:52
Szerintem a két külön Mennyországról való felvetés nem állja meg a helyét (jelenlegi Biblia-ismeretem alapján). Ha Jézus Saulus szívét meg tudta változtatni, úgy véleményem szerint a Te szívedet is, az enyémet is, és a velünk egyet nem értők szívét is meg tudja változtatni. Onnan kezdve nem hiszem, hogy "gáz" lesz bárkivel együtt lenni :-) Mindenki figyelmébe ajánlom az első korintusi levél 13. fejezetét
Illieral
2022. augusztus 12. 21:12
Divatja van a liberaliymusnak, a buzulásnak. De sajnos az álkereszténység is felütötte a fejét. Nálunk Semlyén Zsóti a nagy mestere ennek.
annamanna
2022. augusztus 12. 19:51
Ha Justin Bieber bármilyen szinten is komolyan venné a vallást, akkor bizony eltűnt volna a térképről, visszament volna valami templomba (ahogyan Magyarországon jó néhány zenészt elnyelt a hitgyülekezet). De minimum tök vallásos zenét nyomatna, vagy legalább minimum Johnny Cash-hoz volna hasonlítható a komolyan vehetősége. https://www.youtube.com/watch?v=qpYW3qng78E A fotó alapján nejéről is lesír a keresztény értékrend, lásd: 1Pét 3,1. Hasonlóképen az asszonyok engedelmeskedjenek az ő férjöknek, hogy ha némelyek nem engedelmeskednének is az ígének, feleségük magaviselete által íge nélkül is megnyeressenek; 2. Szemlélvén a ti félelemben való feddhetetlen életeteket. 3. A kiknek ékessége ne legyen külső, hajuknak fonogatásából és aranynak felrakásából vagy öltözékek felvevéséből való; 4. Hanem a szívnek elrejtett embere, a szelíd és csendes lélek romolhatatlanságával, a mi igen becses az Isten előtt. 5. Mert így ékesítették magokat hajdan ama szent asszonyok is, a kik Istenben reménykedtek, engedelmeskedvén az ő férjöknek. És mit olvasunk ehelyett a szövegben? Hogy a kitetovált férjecske hogyan engedelmeskedik a vastagon felékszerezett, vastagon kifestett asszonyának, aki leuralja azt. Mi ezen a keresztényi? Így a babiloni paráznáról ír az Apokalipszis könyve: Jel 17,4. Öltözött vala pedig az asszony bíborba és skárlátba, és megékesíttetett vala aranynyal és drágakővel és gyöngyökkel, kezében egy aranypohár vala, tele útálatosságokkal és az ő paráznaságának tisztátalanságával, 5. És az ő homlokára egy név vala írva: Titok; a nagy Babilon, a paráznáknak és a föld útálatosságainak anyja. Legalább ne úgy festenének, mint egy kakaógengszter és a kurvája. Az, hogy a mandiner Bieber "kereszténységét" sulykolja a címben: "egy posztmodern keresztény popsztár portréja" - csak azt jelzi, hogy a mandiner szerzői és a mögöttük álló hatalmi tömb mit ért kereszténységen - hát Justin Biebert! Bieber konkrétan az egyike azon túlhájpolt sztárocskáknak, akik mindenhonnan dőlnek, és akiket "az illuminátus istálló tagjai"-ként tartanak számon. Top 10 Celebrities That are Supposedly in the Illuminati https://www.youtube.com/watch?v=o5TcPEzWgg0 10. Katy Perry 9. Justin Bieber 8. Miley Cyrus 7. Madonna 6. Britney Spears 5. Lady Gaga 4. Kanye West 3. Eminem 2. Rihanna 1. Jay Z. A névsor persze nem biztos, hogy így helyes, de Biebert általában a túlfuttatott, sötét szellemiség által sztárolt zenészek közé sorolják. Kereszténység = illuminátus sátánizmus? Ezt a mandiner nem képes elválasztani?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!