Felirat az ereszen

2023. november 08. 23:07

2023. november 08. 23:07
Anarchy,Symbol,On,House,Wall.,Symbol,Of,Leftist,And,Anarchist
Győrffy Ákos
Győrffy Ákos

A szomszéd bádogereszére középiskolás koromban felkarcoltam, hogy „Le minden hatalommal”. A felirat alá odaügyetlenkedtem az anarchizmus elhíresült logóját is, az A betűt a körrel (egyesek szerint O betűvel). Legalább húsz évig ott volt a felirat az ereszen, egészen addig, amíg Gizi néni el nem adta a házát, és az új lakók ki nem cserélték az ereszt.

Fogalmam sincs, mi érinthetett meg annyira annak idején az anarchizmusban. Valószínűleg nem is tudtam, mi az, legfeljebb olvashattam róla valamit. Jól hangzott, hogy le minden hatalommal, talán ilyen egyszerű az egész. Tizenhat vagy tizenhét éves korában nem sok mindent tud az ember a hatalom természetéről. Hatalomból egyébként is sokféle van, bár az anarchizmus nyilván elsősorban az állam és az egyház hatalmát kívánta végképp eltörölni. Utóbbi egész jól sikerült anarchizmus nélkül is, legalábbis sok jel utal erre. A 19. századhoz képest mára az egyház befolyása jócskán visszaszorult, és ez még akkor is igaz, ha az ország egyik fele szerint még ma is befolyásosabb a kelleténél.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ProletarFC
2023. november 13. 06:04
"Hazánk a Föld, törvényünk a szabadság" (anarchista felirat a Rákóczi téren az épülő metróállomásnál)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!