Rengeteg taxis és színházi dolgozó jelentkezett kertészeti munkára – Megyeri Szabolcs online kertész a Makronómnak

2020. április 12. 16:02

Az árvácskának nem lehet azt mondani, hogy ne nőjön tovább – utal Megyeri Szabolcs kertész arra, hogy épp a főszezonban kell bezárniuk a kertészeteknek és virágboltoknak, ami óriási károkat okoz. Megyeri pozitívan vélekedik a kormány intézkedéseiről, viszont hosszútávon szerinte társadalmi szolidaritásra is szükség lesz, mert magyar családok megélhetése forog kockán, ő például online kertészetén keresztül segít kiszállítani a bajba jutott termelők növényeit. Veszélynek tartja, hogy a nagy importáló, tőkeerős multik vélhetően könnyebben talpra állnak majd a válság után, kiszorítva ezzel a magyar termelőket. Megyeri azzal kapcsolatban is adott ötleteket, hogy mivel érdemes most otthon a kertekben foglalkozni. A Makronóm interjúja.

2020. április 12. 16:02
null
Takács Zsolt

Jól érzi magát, egészséges?

Mi jól vagyunk, senki sem fertőződött meg, minden rendben. A kertészszakma viszont sokkban van. Igazán még csak most, az első sokk után kezdődik a kárfelmérés. Szerintem ez egyelőre durvább válság, mint a 2008-as, mert akkor csak lecsökkent a forgalom 20-30 százalékos szintre, elértünk egyszer a mélypontra és akkor szépen lassan elkezdődött a fellendülés, de most a virágboltosok például úgy jártak, hogy

egyik napról a másikra senki sem ment be a boltokba

és továbbra is bizonytalan a helyzetük. A virágboltosok nagyobb része kis, magyar családi vállalkozás. A vágott- és cserepes virágok kereskedelme gyakorlatilag összeomlott, őket érintette az első sokk, akiket az egynyári palántások követtek.

Az elmúlt napokban azért történtek pozitívumok is, Nagy István agrárminiszter azt mondta, hogy a piacokat ki kell nyitni, ahol csak lehet, észszerű és szigorú szabályok mellett, különben családok tízezrei fognak nehéz helyzetbe kerülni.

Az ön vállalkozását is elérte a válság?

Nekem növénykiszállítással foglalkozó cégem van, webáruházként működünk, így egyelőre nem érint minket, sőt, ahogy a legtöbb online áruház, mi is azzal szembesültünk, hogy hirtelen megnövekedtek a megrendelések. Egy kívülálló könnyen mondhatja azt, hogy ennek a válságnak vannak nagy nyertesei, de abnormális az is, ha egyik napról a másikra megháromszorozódik a forgalom, ráadásul ezek a válságnak a közvetlen hatásai, a közvetett hatások majd hetekkel később jelentkeznek.

Várhatóan rengeteg ember fogja elveszteni a munkahelyét és a hosszú távú feladata a kormánynak és a vállalati szektornak is az, hogy újra munkához juttassa ezeket az embereket.

Én bizakodó vagyok és nem csak azért, mert süt a nap és szinte egész nap kint vagyok a kertben, hanem abban reménykedem, hogy ez a válság nem lesz olyan hosszú és mély, mint a 2008-as. Akkor volt egy buborék, ami kipukkant, de most,

ha újra kereskedhetnének az emberek, akkor hamar visszaállhatna a normális élet.

Lehet, hogy az online kertészetet kevésbé viselte meg a válság, de a kertészek többségét bizonyára nagy csapás érte.

Ha csak a jelent nézzük, akkor az biztosan elmondható, hogy a kertészszakma sokkot kapott. Nem véletlen, hogy a Nemzeti Agrárkamara és a díszkertész szakmaközi szervezet közösen megfogalmazott egy segélykiáltást és egyelőre úgy néz ki, hogy a kormány is nagyon komolyan veszi az agrárszakma problémáit. Ennek fő oka az, hogy itt nem lehet leállítani a termelést, egy árvácskának nem lehet azt mondani, hogy ne nőjön tovább.

Azok a családok, akik ilyen növényekkel foglalkoznak, már tavaly megrendelték a szaporítóanyagot és a családi házuk kertjében ott vannak ezek a növények, amiket piacra kellene vinni. Külön tragikus epizódja ennek a válságnak, hogy ezeknek

a termelő kertészeti árudáknak a bevétele 60-70 százalékban ebben a tavaszi időszakban jön be,

szinte ezzel vészelik át az egész évet.

Egy magyar gazda valamilyen szinten fel tud készülni a fagykárra, jégverésre, mivel látott már ilyet, de akár importtal is pótolhatja a kieső mennyiséget. Az időjárásnak való kitettség a kertészszakma része, egy jó gazda ebéd közben is az időjárást nézi, de ami most történik arra senki sem tudott felkészülni. Egy ehhez hasonló szezonális szakmában beláthatatlan következményei lehetnek a kialakult helyzetnek.

Nagy-Britanniában és Franciaországban is több gazda panaszkodik, hogy nem lesz, aki betakarítsa a zöldségeket, gyümölcsöket. Ez Magyarországon is probléma lehet?

Angliába Kelet-Európából érkezett a legtöbb idénymunkás, de például

a magyar munkásoknak már nem érte meg annyira külföldre utazni, mert Magyarországon sokat javult az életszínvonal.

A Brexit is jelentősen megnehezíti a brit gazdák munkáját.

Itthon szerintem megoldható ez belső munkaerőből. Az elmúlt napokban sokat beszélgettem kertész kollégákkal és meglepődötten mesélték, hogy rengeteg taxis és színházi dolgozó jelentkezett náluk munkára, de én is a napokban beszéltem egy hölggyel, aki munkát keresett magának és a taxis férjének.

Az embereknek pénzt kell keresni a túlélésért, így el fognak menni gyümölcsöt szedni és hasonló szezonmunkákat végezni. Ezért is gondolom azt, hogy

a magyarországi zöldség- és gyümölcsbetakarítás biztosítva van.

Pár héttel ezelőtt alig lehetett szakképzett munkaerőt találni, most pedig a kollégák is azt mesélik, hogy hirdetés nélkül jelentkeznek dolgozni az emberek.

Mi lehet a megoldás kormányzati és vállalati szinten?

A Magyar Díszkertészek Szövetsége szerint

174 milliárd forintos bevételkieséssel számolhat a szektor.

A díszfaiskolások 50 százalékos, míg a balkon- és zöldségnövényeket előállítók 70-80 százalékos bevételkiesésre számíthatnak, ez gyakorlatilag túlélhetetlen. A kertészeti árudák jelenleg délután háromig nyitva lehetnek, ez valamilyen szinten víz felett tartja a szakmát. Az vitathatatlan, hogy kormányzati segítségre szükség lesz, mivel azok a virágboltosok, akikhez most egy vásárló sem megy be, maximum két hónapig bírják bevétel nélkül.

Eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptunk a kormányzat részéről. Ebben a helyzetben nem lennék az agrárminiszter helyében, mivel egyszerre van egy hatalmas társadalmi nyomás, hogy otthon kell maradni, de közben életben is kell maradni, nem engedhetik meg, hogy a magyar termelők teljesen tönkremenjenek. Ez azért is fontos, mert

a nagy importáló, tőkeerős multik vélhetően könnyebben talpra állnak majd a válság után, kiszorítva ezzel a magyar termelőket.

El kell kerülni, hogy a magyar termelők áruit kiszorítsák a külföldről behozott termékek.

Az adómoratórium és egyéb intézkedések nagy segítség a kertészszakmának is, de ha a jelenlegi helyzet május végéig kitart, akkor biztos, hogy sokkal komolyabb kormányzati segítségre lesz szükség.

Illetve a magyarok közös összefogására.

A másik feléről örömmel tapasztalom azt, hogy van egyfajta társadalmi szolidaritás. Örülök, hogy az emberek nagy többsége megértette, hogy az ilyen termékek mögött egy-egy magyar család áll, akik sokkot kaptak. Megható és megindító kommenteket lehet olvasni a Facebookon, minket is többször keresnek fel azzal, hogy ajánljunk termelőket, mert segíteni akarnak rajtuk.

A társadalmi szolidaritás több hónapon keresztül is megmentheti a szektort?

Azt gondolom, hogy víz felett tarthat ágazatokat. Nyilvánvaló, hogy egyes szektorok nem tudnak napok alatt más értékesítési csatornákat létrehozni.

Könnyen lehet azt mondani a fotelból egy zöldség- vagy szamócatermesztőnek, hogy álljon át online értékesítésre,

de egy céget vagy egy termelő egységet felépíteni évek munkája. Itt viszont napokról, hetekről beszélünk egy olyan stresszes helyzetben, ahol a gazdák úgy kelnek fel, hogy aznap életük munkája úszhat el.

Persze vannak szerencsés egyedi esetek, például amikor egy 50 kilométerre élő hölgy áthozta hozzám az árvácskáit és egy közös videó segítségével több ezer árvácskát tudott eladni. Neki ez hatalmas segítség volt.

Ez a tavaszi időszak amúgy is nagyon megterhelő a szakmában dolgozók számára, hét napból hetet dolgoznak. A napokban beszéltem egy évelőkertészet tulajdonosával, aki azt mondta, hogy ha júniusig százmillió forint bevétel nem jön be, akkor lehetetlen helyzetbe fog kerülni.

Ezek a növények erre az időszakra lettek kinevelve, ezeket most kell eljuttatni a kereskedésekbe, piacokra.

Ön mit tanácsolna a kisvállalkozásoknak, hogyan élhetnek túl?

Ez nagyon nehéz kérdés. Én azt látom, hogy a növény szállítása nagyon speciális, nem lehet egyszerűen egy dobozba beletenni, mert megsérül, bár rengeteg ötlet jelent meg a szakmán belül. Felmerült, hogy a termelőknek fel kell vennie a kapcsolatot helyi ételkiszállító cégekkel, mert

az étel mellett, a hátsó ülésen elfér néhány palánta vagy dísznövény is.

Fontos, hogy az egyes cégek keressék az együttműködést és segítsék egymást.

A válság következtében létrejött egy zárt Facebook csoport a kertészszakmában, amely eddig alapvetően elzárkózott az online világtól. Nagyon izgalmas, mert én is olyan termelőkkel kerülök kapcsolatba, akikről azt sem tudtam, hogy léteznek. Mindenkinek megvoltak az értékesítési csatornái, de ez a válság megmutatta, hogy mennyire megtalálhatónak kell lenni online legalább olyan szinten, hogy mások is tudják mit árulunk, hol vagyunk megtalálhatók.

Sokszor látom azt a városban utazva, hogy több bezárt világbolt kiírta az elérhetőségét, hogy személyes kiszállítással eljuttassa termékét a vevőhöz. Ezekben az üzletekben az alkalmazottakat már elküldték, a tulajdonosok állnak helyt, hogy legalább valamennyi bevételük legyen, ez a jövőben a válságkezelésben is nagy segítség lehet. A válság minden bizonnyal új megoldásokat hoz ebbe a szakmába is. De azt sosem szabad elfelejtenünk, hogy egyrészt az emberi életek a legfontosabbak, de eközben sokaknak a megélhetése forog kockán.

Mivel érdemes most az otthon maradó kertészkedőknek foglalkozniuk a kertekben vagy az erkélyeken?

Fontos, hogy a településük kertészét keressék fel akár telefonon, mivel a kialakult helyzetben biztos vagyok benne, hogy boldogan kihozzák a palántákat, magokat. Itt van a jó idő, ki lehet nyitni a kerti csapokat, én is a napokban tettem ezt meg.

Az egynyári, tehát a zöldségpalántákat még ne ültessük ki, csak május elején.

A kertbarátok többsége a metszésen túl van, ilyenkor fel lehet ásni a kertet és megtervezni azt, hogy milyen zöldségeket szeretnénk ültetni abba.

Mindenhonnan azt az információt kapom, hogy

az önfenntartás egyre jobban elkezdte érdekelni az embereket.

Természetesen egy élelmiszerellátási probléma esetén nem lehet azonnal leszedni a zöldséget, de a szemléletváltás nagyon fontos. A kilencvenes évek kertkultúrája az volt, hogy tuját ültetünk és füvet vetünk, ez szerencsére kezd átalakulni abba az irányba, hogy legyen valami hasznos is a kertben.

Nagyon komoly társadalmi bázisa van a magyar kertbarátoknak. Véleményem szerint ez a hetvenes-nyolcvanas években alakult ki, amikor a zártkertekbe kiment a család, anya főzött, a gyerekek játszottak, apa meg a rotációs kapával dolgozott vagy fát metszett.

Ez a kertkultúra a rendszerváltoztatáskor eltűnt, de a 35 évnél idősebb emberek fejében még megvan az, hogy fiatal korukban a szülőkkel kimentek a kertbe és ott jól érezték magukat. Szerintem több olyan ember van Magyarországon, akinek van kertje, mint ahánynak nincs és az előbb említett élmény a bezártság miatt most újra előjön. Ilyenkor derül ki, hogy mennyire fontos a kertészszakma, mivel ők tudják tanácsokkal ellátni a kertészkedni vágyó embereket.

 

(Fotók: Földházi Árpád)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Petkó Zsigmond
2022. március 24. 22:34
:DDD
békalepcse
2020. április 14. 18:53
Ehhez újá kell szervezni a felvásárlói hálózatot, amit módszeresen csesztek szét a multik kívánalmainak megfelelően. A tudatosság terjesztése is fontos rézse kell hogy legyen, mert mint a mostani helyzetből kiderült, a fejlett nyugatnak nem kötelessége a multijain keresztül ellátnia minket, tehát magad uram ha szolgád nincs alapon magunknak kell megteremteni az ellátásunkat!!! Ezt már sok éve magyarázom, a helyzetet is, de helyz3t nélkül nem értették meg a szavam. Sőt! Voltam minden csak értelmes ember nem. Olyan magától értetődőnek tűnt, hogy bémegyünk a multiszemétbányába és maj' ingyé telerakják a kosarunkat... Most más áruk kapcsán kiderült, nem így van, sőt akár el is vehetik ami jogilag a miénk, lásd a maszkok esetét a mürkülbanyával.
békalepcse
2020. április 14. 18:53
Ilyen gyorsan nem biztos. Az átstruktúrálódásnak ki kell alakulnia, ami nem megy egyik napról a másikra. Most akár meg jól os jött ez a pofon és el lehet kezdeni a kiskert művelését, hogy legalább egy rézset megtermelje az ember az élelmiszerének. Még időben vagyunk! A munkahely keresése pedig azzalmkezdődik, hogy legyen hol dolgozni, amit kereslet nélkül nehéz lesz megcsinálni a vállalkozóknak. Rettenetesen lecsökkent a fogyasztási hajlandóság a nélkülözhető dolgokban és ez jó ideig így is fog naradni, mert sokaknál nem lesz rá forrás, pedig eddig megengedhették maguknak.
3M..
2020. április 14. 13:14
A magyarság 10 év alatt végleg lecsúszott. A kisemmizett alsóbb rétegek, pedig már nem látnak semmiféle kiutat. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!