Ilyen még nem volt: egy nyugállományú orosz ezredes az állami televízióban beszélt arról, mekkora bajban van Oroszország

2022. május 21. 18:33

Egészen hihetetlen dolog történt az orosz állami csatornán: Mihail Hodarjonok új szemszögből kezdte értékelni a háborút, és végig is mondhatta véleményét.

2022. május 21. 18:33
null

Mihail Hodarjonok nyugállományú ezredes, katonai-védelempolitikai újságíró, elemző volt a vendége az orosz, állami tulajdonban lévő Pervij Kanal csatorna adásának. A háború kitörése óta az állami propaganda szigorúan tartja magát a meghatározott kommunikációs panelekhez, így nem kis megdöbbenést keltett, amikor Hodarjonok egy teljesen új narratívával állt elő. A műsor részletét Francis Scarr, a BBC újságírója szúrta ki és fordította le.

Hodarjonok szerint nem szabad elhinni azokat a híreket, amelyek az ukrán katonák morális és pszichés széteséséről szólnak, mert ezek a jelentések csupán elszigetelt eseteket emelnek ki, az összképet tekintve tehát nem relevánsak. Mint mondta, az ukránok képesek milliókat mozgósítani, de ami ennél is fontosabb, ezeket az embereket fel is tudják fegyverezni, köszönhetően az európai és az amerikai fegyverszállítmányoknak. Utóbbi kapcsán hozzátette: jelenleg egyetlen szenátor akadályozza az új Land-Lease program azonnali beindítását, de az ő ellenkezését nagyon hamar megtörik, akkor pedig már minden kontroll nélkül áramlik majd az amerikai haditechnika Ukrajnába.

Ebben az esetben pedig szembe kell nézni a ténnyel, hogy Oroszország esélyei rosszabbra fordulnak.

Olga Szkabejeva műsorvezető többször próbált vitába szállni a veterán katonával, végül azzal próbálta tompítani annak mondanivalóját, hogy az ukrán professzionális hadsereg kisebb létszámú, mint az orosz, a besorozottak száma sem olyan nagy, ráadásul azok az emberek, akik a civil életből kerülnek a háborúba, fegyverrel a kezükben, nem harcolhatnak hatékonyan. Hodarjonok erre úgy felelt: egy hadsereg képességét soha nem az összetétele határozza meg, hanem tagjainak motiváltsága, harci morálja és az a tulajdonsága, hogy akár az életüket is feláldozzák a szülőföldjükért. Márpedig – mondta – az ukrán hadseregnél pontosan ez a helyzet, mivel akár az utolsó emberig hajlandóak harcolni. Az újságíró úgy fogalmazott:

a csatatéren az győz, aki hajlandó a vérét áldozni azért az eszméért, amelyért háborúba megy – ebben pedig az ukránok jobban állnak.

Hodarjonok még a NATO-bővítés fejleményeiről is ki tudta fejteni véleményét. Finnország hivatalos csatlakozási kérelmével kapcsolatban kifejtette: ideje lenne reálisan nézni az eseményeket, mert ha nem teszik, a történelem majd gondoskodik a kemény figyelmeztetésről. Ebből kifolyólag a jelenlegi helyzetben semmi értelme a komolyan nem vehető, kardcsörtető fenyegetőzésnek. Egyszerűen csak szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy Oroszország teljesen elszigetelődött geopolitikailag. „Bármennyire nehéz is szembenéznünk az igazsággal, de az egész világ ellenünk van” – mondta Hodarjonok.

Fotó: Ukrán katona és kutyája felkészül az orosz csapatok támadására Donyeck megyében 2022. április 18-án.
MTI/EPA

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. július 10. 11:39
Amíg lehetett nézni itthonról a Rosszija 1-et, rendszeres volt, hogy élő adásban tépték egymást a politikusok, meghívott vendégek, persze kulturáltan, szóban. Én egyszer sem láttam olyat, hogy lekeverték volna az adást. Némelyikük kőkeményen kritizálta a vezetést, a jelenlévő kormánypártiak meg kőkeményen megvédték. Úgyhogy nem kell csodálkozni, ott van ilyen, csak a haladár európaiak letiltották Csajkovszkijjal együtt.
GubZol
2022. május 23. 21:56
Ekkora ökörséget is rég olvastam! Ja nem is.
Karvaly
2022. május 23. 02:09
A legnagyobb vesztesek az ukránok lesznek, a nemistudommilyen miniszterük büszkén ecsetelte a múltkor, hogy nekik a háború elhúzódása az érdekük, hogy Oroszország közben minél jobban meggyengüljön. Ez egy-az-egyben az amerikai szöveg, az láthatóan eszébe se jutott, hogy ha közben az infrastruktúra fele elpusztul, a lakosság fele elmenekül, akkor lehet, hogy az oroszok nem fognak többet rájuk támadni, de az is lehet, hogy közben már nem lesz mit megmenteni. Ez egyébként felvet olyan kérdéseket is, hogy ha vége a háborúnak, akkor milyen garanciák lesznek arra, hogy a felfegyverzett, tűzkeresztségen már átesett emberekkel teli életképtelen, éhező ország nem fog elindulni "portyázni" a szomszédos országokba...
Karvaly
2022. május 23. 02:08
Igaza van, Németországnak is hatalmas különbséget jelentett, amikor nem a franciákkal vagy angolokkal állt szemben, hanem előbbiekkel plusz az USA-val (mindkét világháborúban) Az USA most minden jel szerint kiprovokálta az oroszoktól a jóval gyengébb Ukrajna megtámadását, úgy, hogy közben végig az ukránok mögött állt, és ezt az utóbbi hetekben egyértelművé tette. Az orosz és amerikai költségvetés és eszközállomány között döntő különbség van az utóbbi javára. Elég kilátástalan a helyzet így orosz szempontból, viszont az amerikaiak meg azzal nem számolnak, hogy ha a cél Oroszország végleges elszigetelése és tönkretétele, akkor az oroszok viszont eléggé fenyegetve érezhetik magukat ahhoz, hogy bevessék az atomfegyvereiket (vagy akár egy belső hatalmi viszály, puccskísérlet közben akarnak kifelé erőt mutatni. Vagy még rosszabb lehetőségként, egy polgárháború és az azt követő anarchia közben kerülhet egy katonai csoport kezébe több ezer nukleáris robbanófej) Szóval az USA még mindig a Mackinder-doktrínát követi, és a jóval alacsonyabb GDP Oroszország meggyengítése a célja egy erős Eurázsiai szövetség létrejövése ellen, de közben a (nukleáris) tűzzel játszik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!