Januártól 100 milliárd forintos segítséget ad a cégeknek az energiaszámla csökkentésében a kormány

2022. november 21. 20:12

Januártól nagy összegű, 100 milliárd forintos Gyármentő Beruházási Hitelprogram indul a szankciók miatt kialakult energiaválság hatásainak kitett magyar termelő közép- és nagyvállalatok energiahatékonysági és megújulóenergia-termelő beruházásainak rendkívül kedvezményes, fix kamatozású hitellel történő finanszírozására.

2022. november 21. 20:12
null

Nem kevesebb, mint 100 milliárd forintos keretösszeggel indítja el a Gyármentő Beruházási Hitelprogramot az EXIM Magyarország. 

Az új, támogatott hitelprogram fő célja a szankciók miatt kialakult energiaválság hatásainak kitett magyar termelő közép- és nagyvállalatok energiahatékonysági és megújulóenergia-termelő beruházásainak – rendkívül kedvezményes, fix kamatozású – hitellel történő finanszírozása.

A megcélzott iparvállalatok

forinthitel esetén legfeljebb évi 5, míg euró alapú kölcsönök esetében legfeljebb évi 3,5 százalék kamat mellett

juthatnak finanszírozási forráshoz az állami támogatásnak köszönhetően.

Mik a program részletei?

A friss bejelentés szerint közel félezer hazai közép- és nagyvállalat juthat kedvezményes hitelhez a Kormány által a minap meghirdetett Gyármentő Beruházási Hitelprogram révén.

Ennek forrásai tehát 2023. január 1-jével nyílnak meg a jelentkező cégek előtt az EXIM Magyarország finanszírozási konstrukciói révén. 

A kifejezetten a termelő szférában tevékenykedő hazai vállalatokra szabott program elsődleges célja, hogy kedvezményes beruházási hitelekkel ösztönözze az energiaválságnak különösen kitett, a magyar export növekedésében kulcsszerepet játszó termelő vállalatokat arra, hogy

megújuló forrásokon alapuló energiatermelési és energiahatékonysági fejlesztésekbe ruházzanak be,

energiaköltségeik csökkentése és versenyképességük javítása érdekében. 

E program tervéről és első lépéseiről korábban már a Makronóm hasábjain is beszámoltunk.

Az EXIM Gyármentő Beruházási Hitelprogramja nem felváltja, hanem csupán kiegészíti a november elején indított Gyármentő Program 150 milliárd forintra tehető, vissza nem térítendő támogatását. 

Ezenkívül olyan vállalkozások is élhetnek a friss hitellehetőséggel, amennyiben megfelelnek a feltételeknek, amelyek nem részesülnek a fenti típusú, vissza nem térítendő támogatásban.

Az elérhető maximális hitelösszeg vállalatonként – az igénybe vett állami támogatások jogcímétől függően – meghaladhatja a 2 milliárd forintot.

„Közel három évtizedes tevékenységgel a háta mögött az EXIM egyedülálló tapasztalatokkal és szakmai tudással rendelkezik a vállalkozások támogatása és az exportfinanszírozás területén, hiszen jelenleg is

közel 3000 magyar cég támogatásában nyújtunk segítséget. A gyármentő program révén pedig ügynökségünk egyszerre tud hozzájárulni a gazdasági növekedés újraindításához, illetve az export ösztönzéséhez,

továbbá ezen keresztül a magyar gazdaság külső egyensúlyának helyreállításához” – mondta el Kisgergely Kornél, az EXIM Magyarország vezérigazgatója.

Zöldenergia lehet a magyar gyáripar segítsége

A kedvezményes gyármentő hitel célja olyan hazai fejlesztések finanszírozása, ahol a hitelösszeg legalább 50 százalékban megújulóenergia-termelés, és/vagy energiahatékonyságot megvalósító beruházások finanszírozását szolgálja. 
A beruházáshoz kapcsolódó egyéb – technológia-korszerűsítő vagy kapacitásbővítő – beruházás is finanszírozható lesz, de maximum a teljes hitelösszeg 50 százalékáig.

Fontos, hogy csak olyan magyar nagy- vagy középvállalatok lesznek finanszírozhatók, amelyek devizabelföldi gazdálkodó szervezetnek minősülnek, és tevékenységük a programban meghatározott ágazatok egyikébe tartozik. Továbbá: a válságban való érintettséget nyilatkozat formájában kell igazolniuk. 

Lényeges az is, hogy a hitelprogramban az energiahatékonysági és megújulóenergia-beruházások esetében nem követelmény az önerő, míg a kapacitásnövelő, technológia-korszerűsítő beruházások esetében – gépek, berendezések vásárlásakor – a beruházás nettó bekerülési értékének minimum 10 százalékát kell önerőből finanszírozni, egyéb esetben minimum 15 százalékát.

Nem először nyújt segítséget válságban a termelő cégeknek az EXIM

Az EXIM már a korábbi években is indított hasonló hitelprogramokat. Így 2020-ban és 2021-ben a Covid-járvány negatív gazdasági következményeinek kezelésére indított kormányzati intézkedéscsomag részeként hirdetett meg a magyar vállalkozások támogatására finanszírozási programokat Kárenyhítő-, majd KKV Fordulat Hitelprogram néven. 

Ezek a támogatott hitelprogramok pár hónapja, 2022. június 30-án zárultak le, az újabb hitelprogram lebonyolításához pedig az is jó alapot biztosít az EXIM Magyarországnak, hogy meglévő hitelportfóliójának mintegy 60 százaléka jelenleg is a feldolgozóiparhoz köthető.

Több gyármentő program is fut immár

A kormány szem előtt tartva a gazdasági recesszió elkerülését, valamint a teljes foglalkoztatottság megőrzését, a már bejelentett gyármentő programon túl – Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatára – újabb segítségként 200 milliárd forintos keretösszegű Gyármentő Garancia- és Hitelprogram megindításáról döntött, amely két részből tevődik össze.

A Gyármentő Likviditási Garanciaprogram keretében a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. kezességet, illetve garanciát biztosít mindazon vállalkozások részére, amelyek foglalkoztatotti létszáma legalább 50 fő, és nettó árbevétele legalább 4 milliárd forint (10 millió EUR). 

Éppen ennek az ügyfélkörnek energiahatékonysági, illetve megújulóenergia-termelési beruházásaihoz hirdette meg az EXIM Magyarország a friss Gyármentő Beruházási Hitelprogramot, amelynek keretében lehetőség nyílik a nagy- és középvállalkozások részére kedvezményes kamatozású beruházási hitelek felvételére.

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rrrrrr
2022. november 22. 00:32
keresem az állítmányt a címben, de nem muszáj megmondani, keresem tovább...
Kiababa
2022. november 21. 22:29
Agyrém,hogy nem tudnak értelmes mondatokat írni a Mandin sem. Sajnos az Origo is már inkabb bulvár mint egy Blikk,vagy Bors.Tele van cicivel popsival,szexszel. Sajnos csökken az igényesség.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!