Belgium szerint elég volt: megszűnik a rezsitámogatás

2023. február 18. 08:10

A belga kormányfő szerint nagylelkűek voltak, de ideje, hogy a költségvetési lyukak eltűnjenek. Az országban egyébként 500 euróval több a rezsiszámla, mint a környező államokban.

2023. február 18. 08:10
null

Áprilistól fokozatosan, négy lépcsőben csökkenti és szünteti meg az energiaválság berobbanásakor bevezetett támogatási intézkedéseit a belga kormány.

A kabinet tavaly kiterjesztette a szociális rászorulók körét, ugyanakkor 21 százalékról 6 százalékra mérsékelte az áfakulcsot, hogy így csökkentsenek a háztartási energiaköltségeken. A belgák ennek ellenére éves szinten majdnem 500 euróval (190 ezer frointtal)  többet fizetnek a környező országok lakosainál. Ennek fő oka az, hogy a kormány nem vezetett be a szó klasszikus értelmében vett energiaár-plafont, vagyis a szolgáltatók változatlanul a magas áron számláztak, a kormány pedig az adócsökkentéssel igyekezett lejjebb nyomni a háztartások költségeit. 

Áprilistól az energiaszámlák újra nőni fognak. Bár az áfakulcs marad a 6 százalékos szinten, az államkassza egyensúlyozására folyamatosan növelni fogják a jövedéki adót. A kedvezményes áfakulcs bevezetése eddig 1,3 milliárd euróba került az államnak: Alexander De Croo miniszterelnök „logikus lépésnek” nevezte, hogy az EU-s energiaárak jelenlegi csökkenésével gyakorlatilag megszüntetik a támogatási rendszert, és kizárólag azokat segítik, akik valóban rászorulnak. 

Jelenleg mintegy egymillió háztartás részesül a kedvezményes árú energiából, a miniszterelnök bejelentése azonban arra utal, hogy egy négylépcsős folyamat végén a támogatás mindenkinek megszűnik, kivéve azokat, akik szociális helyzetük miatt már a válság előtt is kedvezményezettek voltak.

Fotó: Alexander De Croo belga miniszterelnök
MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NDAP1945
2023. február 22. 08:55
Akkor Belgiumban vége, már fáznak az emberek, az ország az éhezés szélén, mindeközben MO-n az emberek jól élnek
Ödenburger
2023. február 20. 12:21
Atyaég, mit szól majd ehhez Dobrev, aki azzal kampányolt, hogy máshol mennyivel több a rezsitámogatás!
Józsi6
2023. február 20. 12:21
ÉVI 500 euróval magasabb ???? Vagyis havonta 40 euróval. Egy személy egy ebédje egy étteremben. (Szolidan) Olyan, mintha itthon havi 400 ft-al nőne valami. Ezt ki veszi be, hogy ez növekedés ?
kitiltott
2023. február 20. 12:21
Akkor ennek a belga kormánynak is annyi .. Dr Buboval szólva Kérem a következőt ..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!