Innovációra Magyar! Egy konferencia – sokféle fejlesztési irány 

2023. április 24. 15:40

Idén második alkalommal rendezte meg a Joint Venture Szövetség (JVSZ) Innovációra Magyar! címmel interaktív konferenciáját, amelyen nagyvállalatok első számú vezetői, kormányzati szakpolitikai szereplők, startupvállalkozások alapítói mutatták be a legnagyobb magyar sikereket, támogatott programokat, aktuális hazai és nemzetközi finanszírozási lehetőségeket az innováció területén.

2023. április 24. 15:40
null

Az összkép alapján kijelenthető: az egyik legfontosabb terület minden cég életében a fejlesztés, amelynek számos aspektusát, értékeit és lehetőségeit járták körbe előadások és panelbeszélgetések segítségével. 

Halaska Gábor és Matus Tibor írása a Makronómon

 és írása a Makronómon

Európa második legnagyobb kutatás-fejlesztési központja, a hazánkban már több mint 17.000 főt foglalkoztató Bosch csoport Kőbányán, több ütemben épült Bosch Budapest Innovációs Kampusza szolgált méltó helyszínül a JVSZ Innovációra Magyar! címmel április 21-én az idén már második alkalommal megrendezett konferenciájának.

Az előadók, a panelbeszélgetések résztvevői nagyvállalatok első számú vezetői, szakértői, kormányzati szakpolitikusok, hivatali vezetők, szakértők és innovatív fiatal vállalkozások alapítói voltak, azzal a céllal, hogy az innováció minden formájára rávilágíthassanak a konferencián.

Fábián Ágnes, a JVSZ elnöke, a Henkel Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója köszöntőjében kiemelte: krízishelyzetekben különösen fontos az innovatív megközelítés és az innovációk ösztönzése, hiszen ez biztosíthatja a sikereink alapját a gyorsan változó időkben. Mint mondta, nincs olyan vállalati terület, ahol ne lenne szükség innovációra. 

Cél, hogy Magyarország az EU top10 innovátora közé kerüljön

Nyitóbeszédében Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára bemutatta Magyarország 2030-ra kitűzött innovációs stratégiájának alapjait, mérföldköveit: egyfelől hazánk célja, hogy az EU tíz leginnovatívabb országa közé kerüljön, másrészt fontos cél, hogy ennek érdekében legalább egy magyar egyetemet a világ száz legjobbja között tartsanak számon, uniós szinten pedig hármat. Kijelentette:

„a magyarok innovatívak, amit az eredményeink is mutatnak, hiszen 2010 óta duplájára nőtt a kutató-fejlesztők száma, ami az EU-n belül a legjobb eredmény”. 

Mint mondta, a célok eléréséhez elengedhetetlen, hogy az egyetemeknek szorosabb kapcsolata legyen a gazdasággal, a gazdaság szereplőivel, tovább növekedjen a magyar kutatók száma a mostani 1 millió lakosra jutó 6 ezer főről 9 ezerre, és például az is, hogy STEM-területeken egyre többen képezzék magukat, és végső soron minden harmadik hazai vállalkozás innováljon. Kiemelte, hogy a korábbi évekhez képest 2021-ben már 900 milliárd forint jutott az innováció támogatására. „A támogatási mértéket fontos, hogy ne csak tartsuk, hanem erősíteni is tudjuk” – fogalmazott.

(Forrás: JVSZ Innovációra Magyar! konferencia/2023.04.20./  A képen Hankó Balázs államtitkár)

Az államtitkár rámutatott, hogy ezáltal nemcsak vágyott cél, hanem elérhető is lehet, hogy egy unikornissal szemben legalább 8-10 ilyen vállalatunk legyen az évtized végéig. (Az unikornis olyan nagyra nőtt startup [scale-up] vállalkozás, amelynek a tőkepiaci értéke legalább egymilliárd dollár.) Hankó Balázs felidézte, hogy Neumann János születésének 120. évfordulóján – a világhírű tudós előtt tisztelegve – feladatunk, hogy a régiónkban kialakítsuk a legerősebb tudásgazdaságot. Úgy fogalmazott: tovább erősítik az innovációt, tovább dolgoznak azon, hogy az egyetemeket összekapcsolják a meghatározó gazdasági szereplőkkel, hogy az innovációs ökoszisztéma erősödjön. 

Új startup ökoszisztéma-modellt javasolt a Bosch

Szászi István, a Bosch csoport magyarországi és adriai régiójának vezetője szerint hosszú úton kell végigmenni, rengeteg újítással, hogy a kitűzött célokat elérjék. A Bosch központjában jó néhány innovációt dolgoztak ki, viszont az autóiparnak ennél több kell, meg kell például teremteni a fenntartható autóipart és válaszolni szükséges az önvezetési technológia kihívásaira – hangsúlyozta. 
Szerinte

az új koncepciójuk modell lehet más iparágaknak, a mezőgazdaságnak vagy a gyógyszeriparnak is. Ez olyan startup-ökoszisztéma megvalósítását jelenti, amelyben közösen dolgoznak a startupok, az egyetemek, a kormányzat és az ipari szereplők.

Hozzátette: ma a magyarországi startupok nem tartoznak a világ élvonalába, egyetlen unikornist tudott felmutatni az ország, aminek az egyetlen oka, hogy hiányoznak. 

(Forrás: JVSZ Innovációra Magyar! konferencia/2023.04.20./  A képen Szászi István, a Bosch csoport magyarországi és adriai régiójának vezetője)

Szászi István az egyik legégetőbb kihívásnak 2035-öt, azaz a belső égésű motorok gyártására vonatkozó szabályozás határdátumát jelölte meg. A Bosch számára egyértelmű cél, hogy 150 hónap alatt felkészüljenek a váltásra. „Azokat a megoldásokat keressük az autóiparban, amelyek lehetővé teszik a fenntartható közlekedést” – fogalmazott.

Az Al Gore volt amerikai alelnök által idézett afrikai mondásra, miszerint „ha gyorsan akarsz haladni, akkor menj egyedül, ha tovább akarsz érni, akkor keress társakat” hivatkozva azt mondta: a Boschnál is messzire akarnak elérni, persze a lehető leggyorsabban, ehhez keresnek társakat. Mint kifejtette, egyedülálló módon fejlesztenek innovációs ökoszisztémát, az ipar, a kormányzat és startupcégek együttműködésével, ami jó például szolgálhat a mezőgazdasági, gyógyszeripari vállalatok számára is. A biológiai ökoszisztéma fogalmának analógiájára azt állította, hogy filozófiájuk alapjává tették azt az elképzelést, amely szerint a kis és nagy cégek egymással képesek egyszerre kooperálni, valamint versengeni is, és e relációknak az előnyeit kell tudni kihasználni, hiszen együtt sokkal többre vihetik, mint külön-külön. „Az innovációkkal egy-egy megoldatlan problémára keressük az adekvát válaszokat, a szükséges technológiai megoldást, mindehhez rengeteg időt, energiát és pénzt kell invesztálnunk. Nem minden ötlettől várunk piaci sikert, ez a fejlesztés velejáró természete” – mondta. A deep-tech startupok adhatnak megoldást az önvezető autózás és az elektromobilitás legmeghatározóbb kérdéseire is, viszont ezek a folyamatok hosszabb tudományos kutatást, mérnöki innovációt igényelnek. Ehhez kell a kormányzat és az ipari szereplők támogatása – tette hozzá. 

Nem elég a pénz, más is kell ide!

A Jó gyakorlatok az innovációs ökoszisztéma kialakítására című szakértői panelbeszélgetésben a moderátor, Cserháti Gábor, a Makronóm Intézet vállalati és iparági elemzési csoportvezetője a jó példák elmesélése mellett annak ismertetésére is kérte a panelbeszélgetés szakértőit, hogy miképp lehetséges a leghatékonyabb rendszert kialakítani az innovációra. A panelben elhangzott: a hatékonyság érdekében sokszor a nagyvállalatoknak fel kell adniuk a hierarchikus merevségükből, merni kell túllépni az addig jól bevált szervezeti struktúrákon. Az innováció kulcsszavai az inspiráció, a szenvedély, a lendület, a nyitott közeg és a hitelesség. Az egészséges, jól működő innovációs ökoszisztéma kialakulásához a pénz mellett nyitottságra és befogadó közegre is szükség van.

(Forrás: JVSZ Innovációra Magyar! konferencia/2023.04.20.)

Veres Zsolt, a Schneider Electric Hungária országigazgatója kiemelte, hogy a vállalatnak 83 innovációs hubja van, és a szigetszentmiklósi az egyik, ahol kiemelt cél, hogy be is tudják mutatni az új megoldásokat. Jakab Roland, az Ericsson közép-európai stratégiai igazgatója és a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Kamara elnöke arról számolt be, hogy a magyarországi Ericssonnál mindig foglalkoznak 50-70 témával, amelyen több mint 100 PhD-s hallgató is együtt dolgozik. Ékes Ákos, a K&H csoport üzletfejlesztési igazgatója és a Családi Vállalatok Központ vezetője pedig azt mutatta be, hogyan indítottak el a generációváltás problematikájára megoldást keresve nyolc évvel ezelőtt egy nonprofit, magyar családi cégeket támogató összetett ökoszisztémát, amit azóta építenek-fejlesztenek. Jelenleg a családi vállalati klubjuk munkájába 2000 magyar családi cég tulajdonosa kapcsolódik be.  

Frissülhet az innovációs stratégia: ezek a kitörési pontjaink

György László gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos előadásában a Dél-Koreában megvalósult digitalizációs átállás sikerét példaként állítva arról beszélt, milyen innovációs stratégiával törhet ki hazánk a közepes jövedelmű országok csapdájából. Videoüzenetében elmondta: a Makronóm Intézet friss, a közeljövőben megjelenő elemzésében 43 lehetséges kitörési pontot, élvonalbeli technológiát azonosított, amelyek közül 14 lehet releváns Magyarország számára.

(Forrás: JVSZ Innovációra Magyar! konferencia/ 2023.04.20./ A képen György László kormánybiztos)

Ezek közül az elemzők hat élvonalbeli technológiát találtak a legígéretesebbnek, mint például az agrár- vagy az élelmiszer-technológiát, amelyekben

megfelelő humán erőforrás, képzési kapacitás, ipari hagyományok, nemzetközi potenciál, vagyis a sikerre vitel lehetőségei is rendelkezésre állnak hazánkban.

A kormánybiztos példaként az agrártechnológiát kiemelve hangsúlyozta, hogy a terület fejlesztésébe tett erőforrásokkal már 2025-ben eredményeket lehet elérni. A kutatók az egyes területek lehetőségeit, az áttörés akadályait is összefoglalták és szakpolitikai javaslatokat is megfogalmaztak. „Magyarországon arra törekszünk, hogy a felnövekvő generációk olyan klaszterekben legyenek képesek megvalósítani az álmaikat, amelyekben egymást segítő, rugalmas vállalkozások sikeresen és hatékonyan dolgoznak együtt” – fogalmazott. 

Egy friss konjunktúra-index a JVSZ-től

A Joint Venture Szövetség új gazdasági mutatóját Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója ismertette. A szövetségnél úgy gondolták: fontos az innováció, ami előreviszi a gazdaságot, és így ezt mérni is lehet.

Egy olyan új, negyedévente frissítendő, 26 részarányszámot tartalmazó kompozit mutatót hoztak létre, amely kifejezetten a hazai vállalatok szemüvegén keresztül nézi, hogy milyen környezetben működnek és kell helytállniuk.

A mutató viszonylag jól lefedi a magyar vállalkozói kör véleményét, mivel a JVSZ tagságára alapoz, amely kiteszi a teljes hazai gazdaság több mint 15 százalékát.  

(Forrás: JVSZ Innovációra Magyar! konferencia/ 2023.04.20./ A képen Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója)

Digitalizáció és fenntarthatóság

Ács Zoltán, az MKB Bank innovációs vezetője és az MKB Fintechlab ügyvezető igazgatója a pénzintézeti innovációk jelenéről beszélt, és azt mondta, jellemzően a fintechforradalommal együtt jelenthetjük ki, hogy valódi innovációk jelentek meg a területen. Mint hozzátette, az egyre erősödő digitalizációs trendek az elmúlt évtizedben forgatták fel teljesen a pénzügyi világot. A big tech vállalatok, a fintechprojektek és az applikációk nagyon gyorsan ügyfelek milliót, százmillióit csábították egyszerűbb bankolásra.  

(Forrás: JVSZ Innovációra Magyar! konferencia/ 2023.04.20./ A képen Ács Zoltán, az MKB Bank innovációs vezetője)

Beck Zsófi, a Boston Consulting Group ügyvezető partnere vezette végig moderátorként a közönséget a Fenntartható jövőt építő innovációk az energetikában című panelbeszélgetésen, amelyben Gordos Péter, a Mol Csoport csoportszintű szabályozási és közkapcsolati ügyek igazgatója a korábbinál fenntarthatóbb termelési modelljük megvalósításáról és a fenntartható üzemanyagok gyártásáról szólva elmondta, hogy a korábbinál komplexebb szolgáltatás portfólió kialakítása mellett jelentős hatékonyságnövelési beruházásaik révén 2030-ra 30 százalékkal csökkentik a szén-dioxid-kibocsátásukat. Jamniczky Zsolt az E.ON Zrt. vezérigazgató-helyettese rámutatott, hogy 2030-ig a jelenlegi energiaigény megközelítőleg 150 százalékára növekedése nem csak a fizikai terhelés miatt óriási kihívás. Annak karbantartása, megszervezése valódi emberierőforrás-igénye minden vállalat számára nehéz feladat lenne. Fontos, hogy 2030-ig 12 gigawattnyi napelem áll termelésbe Magyarországon, amelyek tárolása, felhasználása technológiai megoldásokat igényel.  

(Forrás: JVSZ Innovációra Magyar! konferencia/ 2023.04.20.)

Deli Daniella, az Energiaügyi Minisztérium klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy az EU tempós ütemet diktál a zöldátállás kapcsán. Mint mondta, a szabályozási változásokat Magyarország is követi, a jelenleg érintett 17 jogszabály 90 százalékátmár meg is tárgyalta a Tanács és az Európai Parlament. A zöldátállásra az unió és a kormányzat több száz milliárd forintnyi támogatási forrást biztosít 2026-ig, illetve 2027-ig, ami közvetlen támogatási pályázatként folyamatosan nyílik a vállalkozások számára. 

A bpv Jádi Németh Ügyvédi Iroda ügyvédje, Nagyházi István előadásában az uniós energetikai szabályozásokról szólva elmondta, hogy Brüsszel fogyasztóközpontú, a korábbinál nagyobb rugalmasságot, energiafüggetlenséget, fokozottabb versenyt előtérbe helyező szabályozást szorgalmaz.  

(Forrás: JVSZ Innovációra Magyar! konferencia/ 2023.04.20./ A képen Nagyházi István ügyvéd)

A fenntartható megoldások gyártási és irodai környezetben című panelbeszélgetést Suppan Márton, a Peak alapító-ügyvezetője, a fintech.hu főszerkesztője moderálta, amelyben Kiss Katalin, a MAM Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója, Rácz Gréta, a Green Drops Farm ügyvezető igazgatója és Tóth Bálint, a NEFAB ügyvezető igazgatója részleteztek olyan, megvalósítható gyakorlati javaslatokat, amelyekben jó tapasztalatok elősegíthetik a fenntartható megoldások létrehozását, de akár valós innovációk megvalósíthatóságát is.  

(Forrás: JVSZ Innovációra Magyar! konferencia/ 2023.04.20.)

A mezőgazdaság nagyfokú digitalizációjáról beszélt a Bonafarm Zrt. ágazati szabályozásért felelős igazgatója, Tóth Attila a következő, Kálmán Anna, a KPMG senior managere által moderált, Fókuszban a környezetterhelés csökkentése! című panelbeszélgetésben, és olyan precíziós gazdálkodást bemutató példákat hozott, mint hogy 10-15 százalékos üzemanyag-megtakarítást jelent önmagában az, hogy a traktorok fordulóköreit, nyomvonalát szinte centiméter-pontosságra GPS-jelekkel szabályozzák, de akár az is, hogy a gyomirtó vagy a permetező szerek pontosan és csakis a megfelelő mennyiségben jutnak a növényekhez. Szlávik Péter, a Philip Morris Magyarország Kft. külkapcsolati és kommunikációs vezetője az élettudományok által kiváltott változásokról beszélt, hiszen a világ legnagyobb dohánygyártója átállt hevítéses dohánytermékek gyártására, amelyeknek a káros egészségügyi hatásai jelentősen enyhébbek. „Ez egészen más üzleti modellt és gondolkodást kíván” – fogalmazott. Mocsai Zoltán, a P. Automobil Import Kft., Peugeot marketingvezetője az autóipart a leginnovatívabb ágazatnak nevezte. „Gondoljunk csak arra, hogy egy mai belépő modellben található vezetéstámogató rendszerek és egyéb funkciók egy évtizede még csak a csúcsmodellekben voltak elérhetők” – fogalmazott. A cégvezető kiemelte azt is, hogy a szabályozás, különösen a környezetvédelmi normák, gyorsan változnak, sokszor nincs elég átfutás követni ezeket. Nagy Ádám iparügyekért felelős helyettes államtitkár szerint egyre több lehetőséget teremtenek a vállalatok számára. 

(Forrás: JVSZ Innovációra Magyar! konferencia/ 2023.04.20.)

Innovációs csapdahelyzet az ipari-beszállítói ágazatban

Tálos Péter, a Foxconn magyarországi vezetője a hazai gazdaság innovációs potenciáljáról szólva – a saját szavaival élve – az innovációs terület negatív oldalát mutatta be. Mint mondta, szerinte az utóbbi években egyfajta csapdahelyzet alakult ki a sokat emlegetett „magas hozzáadott értékű” ipari innovációk területén.

„Egy még nem létező termék megalkotása ugyanakkor sokkal összetettebb megközelítést kíván, továbbá a projektben részt vevő partnerek olyan együttműködésére van hozzá szükség, amely túlmutat azon, amit a hazai gyártók és szolgáltatók többsége manapság végez”

– fogalmazott. A gátló tényezők között sorolta a valódi klaszterek és motivált vállalatok hiányát, az elkényelmesítő pályázati rendszereket, az itthon működő nagyvállalati vezetői szerepeket (sok esetben a multinacionális cégek kevés valódi döntési jogkört adnak, lényegében a hazai vezetők végrehajtják a központok által meghatározott stratégiát). ,

(Forrás: JVSZ Innovációra Magyar! konferencia/ 2023.04.20/ A képen Tálos Péter, a Foxconn magyarországi vezetője)

Az innovációs sikerek titkát keresték 

Az innovációmenedzsmenttel és szabadalmi bejelentésekkel foglalkozó Glósz és Társa Pénzügyi Tanácsadó Iroda innovációmenedzsment-üzletág vezetője, Kiss János József egy érdekes példával színesítette a konferenciát, amely révén hangsúlyozta a szabadalmi és iparjogvédelmi gyakorlatot, rámutatott annak valódi fontosságára és értékére, valamint arra is, hogyan jelenthet meg az így létrejött szellemi tulajdon a könyvekben.  

(Forrás: JVSZ Innovációra Magyar! konferencia/2023.04.20./ A képen Glósz és Társa Pénzügyi Tanácsadó Iroda innovációmenedzsment-üzletág vezetője, Kiss János József)

Az Andorka Miklós, a MAPI-csoport stratégiai vezérigazgató-helyettese által moderált, Pályázati támogatások – magyar sikerek című elemző panelbeszélgetésben főképp a pályázati lehetőségek kihasználásáról, a támogatási rendszerek kihívásairól és aktuális kérdéseiről volt szó. A Fino Food ügyvezető igazgatója, Szommerné Egyed Linda kiemelte, hogy a támogatások igenis katalizátorszerepet játszhatnak egy-egy vállalat életében. Egy korábbi élelmiszeripari pályázat eredményeképpen ők egy másfél milliárd forintos bevételű, 70 fős cégből mára 18 milliárdos, 250 fős vállalattá nőhettek. Kirchkeszner Ágnes, az összecsukható konténereket gyártó székesfehérvári Continest Technologies Zrt. kommunikációs igazgatója szerint éppen az induló vállalkozások nem tudnak sok fontos K+F pályázatból részesülni, hiszen egy fiatal cégnek még nem lehet öt lezárt mérlege. A Külgazdasági és Külügyminisztérium külgazdaság fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára, Bihari Katalin kiemelte, hogy az elmúlt években hatszorosára növekedett azon vállalkozások száma, amelyek exportösztönzési támogatásban részesültek, így jelenleg mintegy 12 ezer hazai cég kapott központi segítséget a külpiacokon.  

(Forrás: JVSZ Innovációra Magyar! konferencia/2023.04.20.)

A záró elemzői panelbeszélgetés Mi a nemzetközi siker titka? címmel a már külföldön is befutott kisebb startupok jó gyakorlatait, a nemzetközi piacra lépés nehézségeit volt hivatott bemutatni. A mobiltelefonos applikációkhoz szoftverfejlesztői keretrendszert kínáló Bitrise nevű vállalat Magyarországról lett világhírű, ám a nemzetközi fókusz miatt előbb angol, majd amerikai vállalatként kellett megjelennie világszerte. A ma már több száz fős szoftvercégnél az egyik legnagyobb kihívást a létszám hirtelen megugrása jelentette, hiszen ahogy az egyik alapító, Benei Viktor elmondta, 30-50 fő felett, sok-sok csapat együttes koordinálása esetén sokkal nagyobb kihívás a problémák kezelése, a munkahatékonyság mérése. A Blue Colibri társalapító ügyvezetője, Takács-Fulai Viktória, egy HR-platform fejlesztője mesélt a kihívásaikról. A mintegy 30 fővel dolgozó szoftvercég ma már tíz országban és csak hazánkban 120 vállalati ügyféllel dolgozik. Az alapító szerint egy kis cégnek, különösen, ha az ügyfelekre egyedileg szabható terméket árul, nem szerencsés túlzottan elapróznia a célpiacait. Kende Gábor, a Kende Retail alapítója azt mondja, számukra az egyik legnagyobb nemzetközi szakági kiállításon való megjelenés hozott kiemelten sok megkeresést.  

(Forrás: JVSZ Innovációra Magyar! konferencia/2023.04.20.)

A Jendrolovics Máté, a GB Solutions vezérigazgatója által moderált panelbeszélgetés konklúziójaként nehezen általánosítható megállapításra jutottak a résztvevők: azokra a piacokra kell fókuszálni, ahol megindul az üzlet, ahol pedig nagyon nehezen sem, azt hagyni kell.  

A konferencia záróelőadását a Nemzeti Kutatási és Innovációs Hivatal (NKFIH) közelmúltban kinevezett vezetője, Kiss Ádám István tartotta. Az elnök előadásában részletesen bemutatta a hazai innovációs támogatási rendszer eddigi jellemzőit és

ismertette azt a stratégiát is, amelynek keretében a K+F pályázati rendszerek és ökoszisztéma megújul.

 

(Forrás: JVSZ Innovációra Magyar! konferencia/2023.04.20./ A képen Kiss Ádám István NKFIH vezetője)

Kiemelte: a korábbinál határozottabb pályázati nyomonkövetés mellett egy fegyelmezettebb és átláthatóbb rendszeren dolgoznak. A támogatási összegek ütemezett kifizetését mérföldkövek eléréséhez kötik majd, és más szabályozói oldalról szigorodó feltételekre is lehet számítani.  

Borítókép: JVSZ 2023.04.20./ A képen Fábián Ágnes, a JVSZ elnöke

 

 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemkellnév
2023. április 25. 16:47
Undorodom a következő szavaktól, amik akkor tűnnek föl a munka világában, amikor ha kipukkadsz, akkor is kevés vagy azok szerint, akik mondták(pedig te igazán jó vagy, tudod is magadról, csak "olyan "helyre születtél): -innováció -termelékenység -motiváció -csapatmunka -jövő Aki azt kapta sorsául, hogy ilyenkor elég, az vesz egy mély levegőt(a vesz az nem azt jelenti, hogy vásárol!).
Láncfűrészes Attasé
2023. április 25. 12:26
A magyar innovációhoz szükséges szakemberek képzéséhez első körben normális, európai szintű közoktatás kell(ene), aminek brutális és leküzdhetetlenné váló erőforrás-válsága be fog gyűrűzni mindenhová. A magyar egyetemekre is, sőt, már régóta tendencia. A természettudományos tárgyak oktatása gimiben kb. meg fog szűnni, mert nem lesz, aki ezeket tanítsa. A magániskolára, ami meg el fogja szívni azt a kevés tehetséges tanárt, keveseknek van pénze, az ő gyerekeikből nem fejlesztő mérnök meg kutató lesz, hanem akkugyári munkás, esetleg okoskodó MCC-s rezsimbölcsész. Már ha nem megy külföldre, akár már egyetemre is. A mostani állapot az oktatási rendszer 15-20-30 évvel ezelőtti kegyelmi állapotának, befektetéseinek köszönhető, a jelenlegi helyzetből 20-30 év múlva mi lesz a tanárok nélkül? Költői a kérdés, mert tudom, a "kiforrott konzervativ jobboldali úri" válasz kb. annyi, hogy deja Gyurcsány és pedofilok a tanárok. A magyar ember meg különleges abbú' van okosság mer' csak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!