A moszkvai vérfürdő után kérdőjeles lett a külföldi munkások helyzete Oroszországban

2024. április 09. 15:26

Súlyosan érintené az orosz gazdaságot, ha a külföldi munkavállalók tömegével hagynák el az országot. Márpedig a moszkvai terrortámadás óta a hatóságok nem bánnak kesztyűs kézzel velük. A dilemma nyilvánvaló az orosz vezetés előtt, a megoldás: szigorítás az észszerűség keretein belül.

2024. április 09. 15:26
PUTYIN, Vlagyimir
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A szerző a Makronóm Intézet elemzője.

A több mint 140 halálos áldozatot követelő moszkvai terrortámadás után a Kreml komoly és érzékeny döntés előtt áll. A gyanúsítottak között több olyan külföldi állampolgár van, akinek lejárt orosz okmányai voltak – mindez pedig alapos indok arra, hogy a társadalmi nyomásnak is engedve az ottani törvényhozás felülvizsgálja a bevándorlási és a külföldi munkavállalással kapcsolatos törvényeket.  

Szigor és új törvény 

A hatóságok a mészárlás óta országszerte fokozottan ellenőrzik a külföldi munkavállalók engedélyeit, gyakran razziáznak a bevándorlókat foglalkoztató vállalatoknál (több tucat őrizetbe vétel is történt), ezzel párhuzamosan pedig megkezdődött egy jogalkotói folyamat, amelynek jobb esetben is olyan végeredménye lehet, amellyel az orosz gazdaság magát lőheti lábon.  

A Bloomberg a napokban arról cikkezett, hogy a belügyminisztérium már be is nyújtott egy törvénytervezetet a migrációs szabályok szigorítására. Ennek értelmében a külföldi munkavállalóknak kötelező lenne a biometrikus adatszolgáltatás (ujjlenyomat vagy más módon), 90 naponta pedig lejárna az az engedély, amellyel külföldi állampolgárok Oroszországban tartózkodhatnának, így azt ilyen időközönként lennének kötelesek meghosszabbítani. A Kreml szóvivője ugyan még nem erősítette meg, de a sajtó már tényként kezeli azt is, hogy új kormányszervet is létrehoznak, kifejezetten a bevándorlók és a külföldi munkavállalók ellenőrzésére. Vannak drasztikusabb hangok is: a parlament alsóházának elnöke a migrációs törvény brutális szigorítását javasolja, amelynek értelmében zéró toleranciát hirdetnének a külföldi munkavállalókkal szemben, és gyakorlatilag a legkisebb szabálysértésért is kitoloncolnák őket az országból. 

Ilyen kemény lépésre azonban feltehetően soha nem fog sor kerülni. Az ok egyszerű: munkaerőhiány. 

Szűkös piac 

A bevándorlás korlátozása, a folyamatos razziák, a letartóztatások, a szigorított törvények azzal a veszéllyel fenyegetnek, hogy kontraproduktívvá válnak, és egy idő után a külföldi munkavállalókat távozásra kényszerítik, csapást mérve ezzel az amúgy is szűkös munkaerőpiacra.  

A háború és a termelés fokozása miatt Oroszország komoly munkaerőhiánnyal néz szembe. Ez nem csupán az ipari és mezőgazdasági területekre korlátozódik, hanem gyakorlatilag a termelési és szolgáltatási szegmensek teljes spektrumát lefedi. Az orosz statisztikai hivatal tavaly decemberi jelentése szerint 2,3 millióan hiányoznak a munkaerőpiacról – még úgy is, hogy Putyin elnök egy interjúban 10 millió külföldi munkavállalóról beszélt.  

A Bloomberg számításai szerint, ha valóban drasztikusan szigorítanák a külföldi dolgozókkal kapcsolatos törvényt, az elsősorban az építőiparban, a kiskereskedelemben, valamint a szolgáltatási és szállítási iparágakban fejtené ki a legkedvezőtlenebb hatást. Számszerűsítve:  

csupán 300 ezer külföldi munkavállaló távozása esetén a GDP egyetlen év alatt 0,2 százalékkal mérséklődne, az infláció megugrana, az orosz jegybank pedig letehetne a tervezett kamatcsökkentésekről.  

Ezt Oroszország a jelenlegi háborús helyzetben nem engedheti meg magának. Esélyes, hogy a drasztikus szigorítási tervekből jelenlegi formájukban nem lesz semmi, vagy csak átmenetileg és korlátozottan fogják azokat alkalmazni.  

***

Kapcsolódó:

Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Mecel 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.  

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:12
🍓 ️ ­­A­­­ ­­d­­ö­­g­ö­­s­­ ­­l­­á­­­n­­­y­­­o­k­­­ ­v­á­r­­n­a­­­k­­­ ­­r­­­á­­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­­.­­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­𝗨­𝗡
lauderstenonis-2
2024. április 10. 14:57
A muszkák komoly gondban vannak. A születések és a halálozások közti különbség nagyon durva. Ennyivel kevesebb volt az élveszülések száma a halálozásnál: 2020: 702,072 2021: 1,043,341 2022: 594,557 2023: 495,234 2023. január havában 104,199 élve születésre 168,418 halálozás jutott (-64,219) 2024. januárjában 103,408 élve születésre 181,677 halálozás jutott (-78,269) Döglenek a ruszkik Ukrajnában, döglenek az alkoholtól, a kábítószerektől. A közép-ázsiai isztánokból történő bevándorlás enyhíti a durva demográfiai hanyatlást. De ez meg az etnikai arányok változásával jár. A legutóbbi népszámlálás szerint a lakosság 71,73%-a vallotta magát orosznak. Az etnikai oroszok aránya 2010 és 2021 között 5,43 millió fővel csökkent, 111 millióról 105,6 millióra. És vannak olyan területei a Föderációnak, ahol mutatóban lehet csak oroszokat találni: Ingusföld: 0,7% Csecsenföld: 1,2% Dagesztán: 3,3%
makeusagreatagain
2024. április 10. 13:45 Szerkesztve
Muszka orkok nagyobb baj ott a vérfürdőnél, hogy alkoholista kábítószerfüggő a társadalom kétharmada XXXXDDD
antal-2
2024. április 09. 17:45
A termékenységi ráta szánalmas 1.6 Oroszországban. Ha nincs bevándorló összeomlik az állam. Lásd Magyarország!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!