José Mourinho történelmet írt: az első edző, aki BL-t, Európa Ligát és Európa-konferencialigát is nyert!

2022. május 25. 23:24

A harmadik számú kupasorozat fináléjában az AS Roma 1-0-ra gyűrte le a Feyenoordot.

2022. május 25. 23:24
null
Vámos Tamás

Az idén debütáló kupa döntőjére Tiranában került sor. S hogy az albánok mennyire komolyan vették az eseményt, jelzi: a helyi kormány munkaszüneti nappá nyilvánította e jeles szerdát.

Az olasz és a holland csapat összecsapására érkező fanatikusok azonban fittyet hánytak az ünnepi hangulatra, és a meccsnap délelőttjén, és közvetlenül a mérkőzés kezdete előtt alapos csihi-puhit tartottak egymás között, rengeteg munkát adva a helyi rendfenntartó erőknek – persze, a derék szkipetár rendőrök egy pillanatig sem gondolhatták, hogy munka nélkül maradnak e napon...

A két együttes a következő összeállításban kezdte a találkozót:

AS Roma: Rui Patrício – G. Mancini, Smalling, Ibanez – Karsdorp, Cristante, Lo. Pellegrini, Zalewski – Zaniolo, Mhitarjan – Abraham.

Feyenoord: Bijlow – Geertruida, Trauner, Senesi, Malacia – Til, Aursnen, Orkun Kökcü – R. Nelson, Dessers, Sinisterra.

A mérkőzést a nemzetközi porondon ebben az idényben kiemelkedő teljesítményt nyújtó erdélyi sportember, a magyar származású Kovács István dirigálja. Érdekesség, hogy

a magyar játékvezetés egy éve elhunyt, egyik legnagyobb alakjával itt olvashatnak egy nagyinterjút.

Az AS Romát egy igazi nagyágyú, a portugál José Mourinho irányítja, aki karrierje ötödik trófeáját próbálja begyűjteni, míg a Feyenoord mesterének, Arne Slotnak ez lett volna az első kupagyőzelme a pályafutása során. Aki a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón többek között a következőket mondta: „Sosem voltam nagy futballista, de ma néhány játékosom azzá válhat…”

Előzetesen garantálható volt, hogy élvezetes mérkőzést láthatunk, hiszen az Európa-konferencialiga első idényének két legeredményesebb játékosa, a 10 gólos Cyriel Dessers a Feyenoord, míg a kilencszer eredményes Tammy Abraham a Roma színeiben próbálta megkeseríteni az ellenfél játékosainak életét.

Ennek ellent mond, hogy az első 15 perc komolyabb helyzet nélkül telt el; José Mourinho azért is különösen ideges lehetett, mert egyik kedvenc játékosát, Henrikh Mhitarjant – akivel a Manchester Unitednél is sok sikert értek el együtt - sérülés miatt már az első negyedóra végén le kellett cserélni, helyére Sergio Oliveira állt. Halkan hozzá kell tenni: az örmény a közelmúltban épült fel kellemetlen sérüléséből, ráadásul lehet, hogy ez volt az utolsó mérkőzése a Romában, hiszen a hírek szerint az Internazionaléhoz szerződik…

A 32. percben aztán megtört a jég: a játék képét rögtön egy góllal változtatta meg az AS Roma; egy előre ívelésbe a rosszul helyezkedő Trauner csak belecsúsztatni tudott, ám ez éppen így lett jó Nicolo Zaniolónak, aki a kissé elkéső Bijlow-t is megelőzve leheletfinomnyit alápörgetett a labdának, amely így akadálytalanul jutott a hálóba. Jelzésértékű: ez volt a Farkasok első, kaput eltaláló lövése a mérkőzésen… 1-0-ra vezet a Roma!

A mindent eldöntő találat... Fotó: MTI/EPA ANP Maurice Van Steen
A mindent eldöntő találat... Fotó: MTI/EPA ANP Maurice Van Steen

A gól után tanárian védekezett az AS Roma,

A mérkőzést több prominens személy is megtekinti a helyszínen: a házigazda jogán a lelátón szurkol Albánia miniszterelnöke, Adi Rama, aki bevallottan az olasz futball nagy szerelmese, természetesen jelen van az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin, és persze, a Roma legendája, Francesco Totti is, aki már a mérkőzés előtt biztos volt benne, hogy ha már José Mourinho a fináléig vezette a klubot, nem hagyja, hogy bárki is kiénekelje a sajtot a szájukból.

A második félidőt – érhetően – a Feyenoord kezdte agresszívabban: egy szöglet után először Trauner pörgetett a kapufára, a kipattanót Til egyből kapura suhintotta, Rui Patrício azonban nagy bravúrral védett. Nem véletlenül ünnepeltette magát a portugál! 

S hogy a hollandfok mennyire komolyan gondolták az egyenlítést, igazolja: közvetlenül ezután egy hátragurított labdát a védő, Tyrell Malacia pörkölte kapura, a kellemetlen lövést Rui Patrício óriási bravúrral a felső kapufára tolta!

Még csak a második játékrész 7. percében jártunk, de már a harmadik izgalmas eseményt jegyezhettük föl: a Feyenoord védője, Marcos Senesi nézett el egy előreívelést, a villámgyors Abraham könnyedén lefutotta őt, az argentin azonban egy nem látványos, de jól érzékelhető mozdulattal visszarántotta ellenfelét. Egyértelmű volt a szabálytalanság, hiszen az angol támadó (nyilván találkozunk majd vele a június 4-i, Magyarország - Anglia Nemzetek Ligája-mérkőzésen is a Puskás Arénában) mozgását megakadályozta ellenfele. Erre szokták azt mondani, nem kell egy védőnek agyonrúgnia ellenfelét, hogy szabálytalanul meghiúsítson egy ígéretes lehetőséget, pláne egy nyilvánvaló gólhelyzetet.

Mintegy 20 percet kellett várni az újabb gólhelyzetre: egy szöglet után lecsorgó labdát - még a 16-oson belül - a csereként beállt Veretout szúrta rá, a lövés ráadásul meg is pattant Sinisterra lábán, a kísérletet azonban nagy nyújtózkodás után hárította Bijlow.

José Mourinho a kupagyőzelemig hajszolta a játékosait Fotó: MTI/EPA ANP Maurice Van Steen
José Mourinho a kupagyőzelemig hajszolta a játékosait Fotó: MTI/EPA ANP Maurice Van Steen

A mérkőzés utolsó negyedében egyértelműen beszorult az AS Roma, de nem tudtak mit kezdeni az olaszok catenacciójával.

Ráadásul a mérkőzés előtt öt perccel a csapatkapitány, Lorenzo Pellegrini kis híján növelni tudta a Mourinho-csapat előnyét: a tizenhatoson belül eleresztett löketét azonban óriási bravúrral hárította a Feyenoord kapusa.

Így maradt a végeredmény, és ezzel – ki más? – José Mourinho lett az első szakvezető a világon, aki Bajnokok Ligája-, Európa Liga- és Európa-konferencialiga –trófeát is nyert!

Nyitókép Nicolo Zaniolo gólja után joggal ünnepelhetett az AS Roma a szurkolóival együtt  Fotó: MTI/EPA Malton Dibra

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szgbj
2022. május 26. 11:01
Most már nyugodtan kijelenthető: a foci (ha Murinho csapatai játszanak, akkor mindenképpen) igazságtalan sport. Illetve cirkusz.
bunko_jobbos
2022. május 26. 10:29
Azaz megy lefelé ez a nagypofájú barom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!