„El a kezekkel a nők sportjától!” – már New Yorkban is féltik a női sportot a transzgender lobbitól?

2023. május 23. 17:55

New Yorkban tették közzé a minap azt a beszédes munkaanyagot, amelyből kitűnik: közel 9000 aláírás érkezett a Champion Women szervezet és a Női Sportpolitikai Munkacsoport kettős petíciójára, amelyben arra kérik a döntéshozókat, hogy hagyjanak fel a női sportolók diszkriminációjával.

2023. május 23. 17:55
null
Csisztu Zsuzsa

Olimpikonok, paralimpikonok, edzők és sportvezetők állnak ki a nők sportjáért

Közel kilencezer, köztük, 437 olimpikon és paralimpikon, 1281 edző írta alá azt a petíciót, amelyet 25 sportág és 10 nemzet képviselői jegyeznek a nők sportjának védelmében mostanra.  Olyan támogatók állnak az ügy mellett, mint Donna de Varona, kétszeres úszó olimpiai bajnok, aki a Mandiner tavaly készült transzgender videójában is nyilatkozott. De

is a nők versenysportjának védelmében állnak ki a nyilvánosság elé.

Május 21-én, New Yorkban a Champion Women (Bajnok Nők) és a Női Sportpolitikai Munkacsoport tette közzé, hogy csaknem 9000 aláírást gyűjtöttek eddig petíciójukhoz, amelyben arra kérték a döntéshozókat, hogy a „transzneműek általános befogadása vagy kirekesztése” helyett a „nők fair paly-hez való jogát és biztonságát” részesítsék előnyben. 
 
Mindkét petíció, amelyet 2022 márciusában tettek közzé az Amerikai Alkotmány IX. alkotmánykiegészítésének 50. évfordulója alkalmából került napirendre, amely anno forradalmi változást hozott az amerikai állami középiskolákban és felsőoktatási intézményekbe. A IX. alkotmány-kiegészítés eltörölve a nemi alapon történő diszkriminációt és egyben lehetővé téve a női hallgatók számára is a sport alapú tanulmányi ösztöndíj elnyerését.  

A több mint fél évszázaddal ezelőtti, hatalmas áttörést hozó törvénymódosítás eredményei kerültek mostanság veszélybe

a döbbenetes tempóban nyomuló transzgender-lobbimunka miatt.

A petíciók előterjesztői most azt kérik, hogy a jogalkotó szervek és a sportszervezetek biztosítsák, hogy a nők egyenlő esélyeket kapjanak a versenysportban való részvételre, ugyanolyan tisztességes és biztonságos versenykörnyezetben, mint amilyet a férfi sportolóknak biztosítanak.

A képen: Lia Thomas, a Will Thomasként születő transzgender úszó, akinek győzelme a nők között az NCAA-ben nagy port kavart. Fotó: JOSEPH PREZIOSO / AFP
A képen: Lia Thomas, a Will Thomasként születő transzgender úszó, akinek győzelme a nők között az NCAA-ben nagy port kavart. Fotó: JOSEPH PREZIOSO / AFP

A Női munkacsoport sajtóközleményében a fő üzenet nem más, mint hogy a nők kiérdemelték a jogot a saját sportkategóriákhoz, amely a nemek közötti tudományosan bizonyított különbségen, a biológián és a tényeken alapul, nem pedig a bigottságon. Az olimpiai és paralimpiai mozgalom tudományos szakemberei is tisztában vannak azzal, hogy

a férfiak teste a pubertás kezdetétől kezdve gyorsabb és erősebb lesz, mint a nőké.

Az így kialakuló teljesítménykülönbség sportágtól és versenytől függően 8% és 50% között mozoghat a legújabb kutatások szerint. Minél robbanékonyabb erőt igényel az adott sportág vagy versenyszám, annál nagyobb a különbség a férfiak és a nők között.

A nők nem tudják leküzdeni ezeket a megváltoztathatatlan fiziológiai és a teljesítménybeli különbségeket. Csak a lány- és a női versenysport biológiai különválasztása mellett lehet garantálni a nők számára a tisztességes, fair versenyt – állítják a munkacsoport tudományos kutatásai. 

Bár a petíciót eredetileg a 2022-es nemzetközi úszóközösség képviselőinek szánták, futótűzszerűen terjedt tovább a nemzetközi sportvilágban. Több ezer sportoló és a sportközösségben dolgozó munkatárs töri meg a csendet és szólítja fel a törvényhozókat, hogy a transzneműek jogosultsági – versenysportban való részvételi – szabályainak kidolgozásakor helyezzék előtérbe a nők fair versenyhez és biztonságához versenyzéshez való jogát.

A női versenysport tehát ébred, még oly liberális környezetben is mint New York!

Nyitókép: Gettyimages
 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szintetikus
2023. május 25. 12:58
Vagyis akinek pöcse van, az még sem lehet nő. :DDD micsoda meglepetés
kulszek
2023. május 24. 11:14
syphax
2023. május 24. 06:06
"....a férfiak teste a pubertás kezdetétől kezdve gyorsabb és erősebb lesz, mint a nőké." Nyilván. Ez az ISTENI TEREMTÉS RENDJE.Ennélfogva hölgyeink sportolásában igazságtalan előnyhelyzetet teremthetne az IGY-ÚGY ÁTSZABOTT, ÁTFARAGOTT, NŐVÉ ÁTCSINÁLT "MESTERSÉGES LÉNYEK" együtt szerepeltetése a normális és igazi nőkkel. Mindez olyannyira igaz, hogy ezen igazság mellett még a közismerten és nyiltan homoszexuális-leszbikus Martina Navratilova sokszoros tenisz bajnoknő is kiállt. Más kérdés hogy a "természet" de inkább a Jóisten nagyon különös helyzeteket teremthet már a múltban is. Ilyen Pl. az 1960-ban a Római Olimpián a szovjet csapatnak--egyébként észt nemzetiségű-- "női" diszkoszvetésben olimpiai aranyérmet szerzett Tamara Press, akiről az akkori hormon-, és doppingvizsgálatok "kideritették", hogy--úgymond--"NEM NŐ", de persze nem is férfi, a fene tudja mi(???)--az olimpia után szabályosan férjhez ment és 4 gyermeknek adott életet! Igaz--110 kg-os termetével alóban semmi nőies nem volt Benne, de ezexerint frérfiasság sem. Kicsit hasonló volt a helyzet a lengyel Klobukovska esetén, akinek teljesen nőies-filigrán-csinos volt a megjelenése-testalkata, és mégis azt állitották Róla,hogy Ő sem nő, és el is vették Tőle a 200 m-es sikfutásban szerzett ezüstérmét, amelyet már a 4 évvel később rendezett Tokió-i Olimpián szerzett volna...szegény. Miközben honfitárs-nője Irena Kirszenstein női 100-on aranyérmet nyert, pedig...hát Ő szegény nagyon csúnyácska lengyel zsidónő volt--hatalmas nagy orral és 190cm-es, riasztóan visszataszitó atléta termettel. Nem könnyű dolog azt eldönteni soxor ki nő és ki nem nő, s a döntésben benne rejlik a hibázás lehetősége. Ráadásul a "nők" egy része maga(!!!???) sem tudja magáról, hogy "kifiaborja" is ő.....vagy "kilányaborja".
kulszek
2023. május 23. 22:37
Biztonságos, fair versenyt mindenkinek! Az LMBTQ közösség tagjainak specifikus igényeik vannak! Természetesen nem a paralimpikonok között a helyük. De a hormonokkal való kezelés egyenértékű a doppingolással, emiatt más szabályzatok kell rájuk vonatkozzanak mint a többi élsportolóra. Ezeket a szabályokat csak akkor lehet megteremteni ha tisztán, tudományosan, elkülönítve vizsgálhatják a szakértők. Meg kell teremteni az LMBTQ olimpiákat!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!