Ez fájhatott a Guardiannek, de leírták: Sebastian Coe szerint is Budapest készen áll egy olimpia megrendezésére

2023. augusztus 28. 11:52

A vasárnap véget ért budapesti atlétikai világbajnokság értékelése most csapódik le a nemzetközi sajtóorgánumoknál és a mindig kritikus The Guardian két dolgot írt le nagyon nehezen: Sebastian Coe Orbán Viktort dicsérő szavait és azt, hogy szerinte Budapest készen áll egy olimpia megrendezésére.

2023. augusztus 28. 11:52
Day 9 - World Athletics Championships Budapest 2023
Csisztu Zsuzsa

Sebastian Coe: „Nem emlékszem jobb hangulatra”

Sebastian Coe a tegnapi sajtónyilatkozata során több erényét is kiemelete a budapesti atlétikai vb-rendezésnek. „A jegyek több mint 95%-a elkelt a világbajnokságra, ez csodálatos” – értékelt a WA-vezetője.

Nem emlékszem jobb hangulatra”

 – utalt a vibráló és magával ragadó légkörre, ami a világbajnokság teljes ideje alatt szinte tapintható volt. Tökéletesnek nevezte a versenyrendezést, s a város világbajnoksággal átitatott atmoszféráját, amelyben kitűnően érzékelhető volt, hogy a város együtt lüktet ezzel az eseménnyel.

COE, Sebastian; ORBÁN Viktor
Budapest, 2023. augusztus 19. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb négy évre megválasztott elnökének tárgyalása (j) a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 19-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A The Guardian megint „le autoriterezte” Orbán Viktort – nehezen írták le Coe dicsérő szavait

Az már a The Guardian szokásos fősodratú beállítottságára jellemző, hogy 

Lord Coe egyértelműen megfogalmazott véleményét „ellentmondásosnak” minősítette, amikor Sebastian Coe megköszönte Magyarország – szerintük – autoriter miniszterelnökének, Orbán Viktornak a támogatását. 

„Ez egy olyan ország, amelynek hosszú távú ambíciói vannak a sporttal kapcsolatban, és a sport messze túlmutat a kilencnapos versenyen" – mondta nyilatkozatában Coe. Bizonyára értetlenül álhatott a magát „függetlennek” tituláló orgánum azelőtt az értékelés előtt is, amelyet Sebastian Coe egyértelműen kimondott a nemzetközi sajtó előtt: 

Amikor új helyszínre megyünk, nagyon ésszerű, ha abban az országban olyan miniszterelnökkel dolgozhatunk együtt, aki tényleg érti a sportot. És Orbán Viktor személyében nem is találhattunk volna jobb támogatót helyi és nemzetközi szinten sem”

 – hangzott a fősodratú nemzetközi orgánumok számára nyilván nehezen lenyelhető kijelentés a WA első emberétől.

ORBÁN Viktor
Budapest, 2023. augusztus 26. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke (j), középen Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke az atlétikai világbajnokság tiszteletére rendezett mûsoron és fogadáson a Magyar Zene Házában 2023. augusztus 26-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ez egy ambiciózus város, ez egy ambiciózus ország, és nincs okom kételkedni abban, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felé is képesek lennének egy nagyon hiteles pályázat benyújtására”

 – adott messzebbre mutató értékelést Lord Coe, aki szerint rendkívül bíztató a növekvő globális televíziós nézettség is, mely szerint az 

első elemzések alapján az emberek 25-30%-kal hosszabb ideig nézték az atlétikai világbajnokság televíziós közvetítéseit,

 amely nyilván – ha csak a maratoni versenyek csodálatos budapesti, világörökségi helyszíneire gondolunk – országimázs-építő és marketingértékben sem elhanyagolható. 

 

 

 

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gekk
2023. augusztus 29. 16:47
piramis-2 gekk 2023. augusztus 29. 14:07 FOS-t szürcsölő LMBTQ-s pedofil köcsög! "Mi van azon a Hatvanpusztán? Legalább egy tulajdoni lap másolatot mutassatok már... Eddig, annyi van, hogy egy HP fényképeszkedett egy építkezésnél és mondott valamit! Ti meg ráugrottatok mint gyöngytyúk a takonyra!" Érted? FOS-t szürcsölő LMBTQ-s pedofil köcsög! Na tessék, ilyen egy igazi orbitcsicska. Esze annyi, mint a gazdájának a humorérzéke, vagyis semmi. Igazi kis fideszbarom. A gond az, hogy orbit akolja tele van ezekkel.
Reszelő Aladár
2023. augusztus 29. 14:46
Amúgy tökéletesen tisztában voltunk azzak, hogy képesek leszünk egy nagyon magas szintű rendezésre, ahogy már vizes VB-n is láttuk kétszer is. Sőt a nemzetközi sportvezetőkben sem lehet túl sok kétség, hogy alkalmasak vagyunk-e. Csak tudunk-e elég lóvét összegründolni és nem licitál-e túl minket más. 2036 nagyon messze van, de ha végre lenne egy egységes társadalmi támogatottság és elköteleződés minden poltitikai oldalon, akkor tegnap kell elkezdeni a kampányolást. Los Angelest és Brisbane-t, 11 évvel korábban hirdették ki, így ha a 2036-os olimpiáról a döntés 2025-ben várható, akkor van 2 év lefolytatni egy rendes párbeszédet, győzelem esetén pedig végrehajtani minden fejlesztést. Nyilván drága lenne, de Budapesten elképesztő nagyot lökne. Ha pedig közbe jönne egy hatalomváltás, egy ekkora bulit, főleg ami részben készen van, talán politikailag is hülyeség lenne már lemondani. De persze azoktól minden kitelik, így talán nem ártana az Alaptörvénybe is beleírni.
Pelso j.
2023. augusztus 29. 14:09
Coe hazudik: nem áll készen, mert nincs rá egy fillér sem.
Batman007
2023. augusztus 29. 13:51
Hatalmas pénzügyi kiadással bukunk egy jót. ( olimpia ) Ellentételként lesz egy nagy értékű immateriális javunk ( országimázs ) .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!