Rajongtak a magyarokért Kínában – Mutatjuk mi történt a mieinkkel a csengtui „mini-olimpián”

2023. augusztus 11. 15:10

Tizenhét éremmel minden idők legjobb Universiade-szereplését produkálta a magyar csapat a Kínában megrendezett Egyetemi Világjátékokon, amely a résztvevők szerint azt a felemelő élményt nyújtotta a sportolóknak, amit egy nyári olimpia már nem képes. Csengtu lenyűgözte a világot, magyar egyetemisták pedig a kínai közönséget.

2023. augusztus 11. 15:10
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Nem várt szurkolótáborra találtak odakinn a Kínából a minap hazatérő magyar csapat tagjai a Csengtu 2021-es, vagyis a covid-világjárvány miatt két évvel elhalasztott Egyetemi Világjátékok (EVJ) idei résztvevői. Az eseményen 161 fős magyar delegáció képviselte hazánkat, melyből 25 hazai egyetem 113 versenyzője alkotta a magyar csapat magvát.  

Sterbenz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora is a magyar egyetemi csapattal vonult a megnyitón Csengtuban. 
Forrás: MEFS fotó

„Kína lenyűgözte a világot! A Covid-világjárvány miatti kétéves csúszás rengeteg időt hagyott a szervezőknek a felkészülésre, és 

Csengtu olyan arcát mutatta meg Kínának, amelyet nem csak hogy nem is ismernek a külföldiek, de amely lélegzetelállító”

 – kezdte beszámolóját a Mandinernek Juhász Péter, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Szövetség (MEFS) főtitkára, a magyar csapat vezetője – megerősítve ezzel mindazt, amelyről a Mandiner már hónapokkal ezelőtt helyszíni riportjában beszámolt.

Ezt is ajánljuk a témában

Csengtu, a másik világ

Úti beszámoló az augusztus elején nyári egyetemi világjátékokat rendező, 21 millió lakosú városból.

Csengtuban a szervezők egy nyári olimpia színvonalán rendezték meg a hihetetlenül látványos nyitóünnepséget, amelyet személyesen Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke nyitott meg.
Forrás: MEFS fotó

Kína minden részletében egy „mini-olimpiának” tűnő eseményt rendezett az egyetemistáknak, és ez már a nyitánykor megmutatkozott” 

– folytatta Juhász Péter. „Olyan grandiózus megnyitóval rajtolt július 28-án a nyári Egyetemi Világjátékok, amelyhez foghatót valóban a nyári olimpiák nyitányakor láthatunk” – fogalmazott. 

A magyar csapatot Juhász Péter, a MEFS főtitkára vezette Csengtuban. Fotó: MEFS/Facebook

Az esemény fontosságát Kína életében mi sem bizonyítja jobban, minthogy azt személyesen – a Covid-világjárvány kirobbanása óta megjelenéseit drasztikusan ritkító vezető -, 

Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke nyitotta meg a Dong'an Lake Sports Park Stadionjában 113 nemzet 6500 egyetemi sportolója előtt. 

Pigniczki Fanni két aranyérmet is szerzett Csengtuban, ővé lett a ritmikus gimnasztika összetett elsősége és a labdadöntő aranyérme.
Forrás: MEFS fotó

A megnyitón a magyar zászlót a ritmikus gimnasztikázó Pigniczki Fanni, a Károli Gáspár Református Egyetem - és Ágh György vízilabdázó, a Kodolányi János Egyetem hallgatója vitte. Előbbi a 3 aranyérmet szerző magyar csapat legeredményesebb tagja lett két győzelmével (a ritmikus gimnasztika összetett versenyében és labda kéziszer versenyében nyert), míg utóbbi a végül ezüstérmet szerző férfi vízilabda-csapat tagja volt. 

Megnyitó ünnepség Csengtuban.
Forrás: MEFS fotó

„Olyan egyetemi »falut« rendeztek be a vendégeknek a kínai szervezők, amely osztályon felüli ellátást biztosított minden résztvevőnek. A versenyzők tényleg megtapasztalhatták azt a klasszikus, olimpiai olvasztótégely-hangulatot, amelyben hatféle gasztronómiai kultúra ételeiből válogathattak a falu-lakók, a szecsuánitól a mediterránon, a kontinentálison át egészen a halalig” – mondta Juhász Péter.  

Chengtuban a magyar sportolóknak kínai rajongóik is akadtak szép számmal a lelátókon. Forrás: MEFS/Facebook

Tökéletes transzport-szervízzel, a résztvevőket szállító autóknak és buszoknak dedikált autóssávokkal olajozottan zajlott minden, nem győztük a rengeteg szuvenírt begyűjteni és meghálálni azt a rajongást, ahogy a versenyzőket és köztük a mieinket is ünnepelték, mert telt ház előtt zajlottak a hatalmas stadionokban rendezett versenyek” – mesélte csengtui élményeit a csapatvezető. 

Csengtu belvárosában jól megférnek egymás mellett a felhőkarcolók, a Buddhista és Taoista templomok.
Forrás: Mandiner

Ami igazán elképzelhetetlen volt számunkra a médiából olvasott korábbi hírek alapján az az a fajta tisztaság volt a 21 milliós városban, amelyhez foghatót még máshol nem láttam a világon. Mindezt még felülmúlta a kristálytiszta levegő, amely a felhőkarcolók ellenére a hihetetlen mennyiségű zöldfelülettel magyarázható talán.

 Ideértve a tökéletes utakon száguldó hatalmas mennyiségű elektromos autót is” – mesél Kína olyan arcáról Juhász Péter, amely nagyon sokakat meglephetett. 

Az EVJ ideje alatt működtek és elérhetőek voltak a nyugati tech-óriások közösségi felületei, amelyek máskor nem hozzáférhetőek Kínában. 
Forrás: Mandiner

A korábbi helyszíni tapasztalatokkal ellentétben, 

az EVJ ideje alatt a nagy nyugati tech-óriások Kínában teljes mértékben tiltott közösségi hálózatainak elérhetőségét is „engedték” használni, így a Facebook, Insta és Tik-tok felületekre is özönlöttek a csengtui fotók és videók – elmesélve Kína kevéssé ismert arcát a világnak.

 A magyar delegáció is elsősorban ezeken a felületeken kommunikált, érdemes ránézni a mieink összefoglaló videóira, hiszen egyetemi csapatunk 17 megszerzett érmével (3 arany, 8 ezüst 6 bronz) minden idők legeredményesebb magyar szereplését produkálta úgy, hogy ezzel párhuzamosan, Milánóban vívó-világbajnokság, Fukuokában vizes vébé, és számos más sportágban komoly nemzetközi verseny zajlott, amely számos válogatott sportolót „elszippantott” a csengtui játékokról. 

Van mélység és tartalék a magyar egyetemi sportban, és jó úton haladunk, hogy a felsőfokú tanulmányok és az élsport együttes hangsúlyozásával a fiatal generációnak egy vonzó életpályamodellt mutassunk

 – összegzett Juhász Péter. 

A magyar csapat érmesei Csengtuban:

Arany:

  • Pigniczki Fanni (KRE) – ritmikus gimnasztika – egyéni összetett
  • Pigniczki Fanni (KRE) – ritmikus gimnasztika – labda
  • Gőz Roland (WSUF) – judo – -90 kg

 

Ezüst:

  • Sportlövészet – női 10m légpuska csapat: Dénes Eszter (MATE), Lovász Dorina (BGE), Bajos Gitta (EDUTUS)
  • Fábián Sára (NKE) – sportlövészet – női 10 m légpisztoly
  • Fábián Sára (NKE) – sportlövészet – női 25 m pisztoly
  • Horváth Gergő (TF) – vívás – férfi kard egyéni
  • Sebestyén Dalma (SZE) – úszás – női 200 m vegyes
  • Sebestyén Dalma (SZE) – úszás – női 200 m pillangó
  • Késely Ajna (BGE) – úszás – női 400 m gyors
  • vízilabda csapat: Ágh György (KJE), Aranyi Máté (BGE), Baksa Benedek (EKKE), Batizi Benedek (BME), Bóbis Botond (SZTE), Dala Máté Döme (BME), Danka Bendegúz (ELTE), Ekler Bendegúz (TF), Kevi Bendegúz (BME), Mizsei Márton (BME) Nyíri Balázs (PPKE), Sugár Péter (BCE), Szeghalmi Zsombor (DE)

 

Bronz:

  • Gyertyás Róza (NKE) – judo - -52 kg
  • Szabó-Feltóthy Eszter (BME) – úszás – női 200 m hát
  • Török Gergely (DE) – atlétika – férfi magasugrás
  • Mátó Sára (PPKE) – atlétika – női 400 m gát
  • Evezés - férfi könnyűsúlyú kettőpárevezős: Szabó Bence (SZE) – Furkó Kálmán (TF) 
  • Vívás - női párbajtőr csapat: Gnám Tamara (EDUTUS), Kardos Edina (TF), Muhari Eszter (ELTE), Tóth Jázmin (BCE) 

 

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isten jobb keze
2023. augusztus 12. 00:38
Igen, tényleg, valóban? Akarsz még beszélni róla?? Szerencsétlen hülye, ha nem érted hogy miért irom , én nem foglak felvilágosítani ! Ida vannak sőt egyenes rajonganak a hülye magyarokért a kínaiak! Vajon miért 😂😂
Hattori
2023. augusztus 11. 20:56
mindenről szól a cikk, csak arról nem, amit a címben sugall... :( az a véleményem, hogy azok a teltházas rendezvények nem véletlenek, és a buzdítás sem. egészen egyszerűen a kínaiakat kivezényelték a stadionokba. ez az egész szervezés kirakat, Kína imázsát hivatott erősíteni... a cikkíró ezt pontosan tudhatná, a kicsit is képes lenne a színfalak mögé is benézni.
CsakOlvas
2023. augusztus 11. 19:08
Einstandiusz maximus: "Imádod a komcsi egypártrendszert? Nyilván orbanista vagy. Azok szeretik ezt és azok seggnyalók." Van valami értelmes magyarázatod arra, hogy miért írtál egy ilyet ide? Ad1: Kína, kezdettől fogva "egypártrendszer" a te, gügye "európai" felfogásod szerint, számukra Mao sem volt valami "vitézi újdonság", az értelmetlen öldöklést unták meg ötven év alatt, és képzeld, az ottani vezetés vette az adást. Ad2: Kínában a "kommunizmus" pár ezer éve nem ismeretlen, ha tudod, ha nem, a kínai császárok "kvázi kommunizmusban" tudták egyben tartani a számodra elképzelhetetlen mennyiségű ember és terület vezetését. Ad3: ha semmit nem tudsz Kínáról, mi a fasznak szólsz hozzá?, arról nem is beszélve, hogy ez a poszt nem Kínáról, hanem rólunk szólt. Ad4: ezt most nem írom le, mert még azt is szégyellem, hogy eszembe jutott(a Te minősítésed).
altercat1
2023. augusztus 11. 18:40
Szép volt! Hajrá magyarok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!