Ez nem a Sztárbox – Kovács „Kokó” István újra ringbe száll, és komoly a tét

2023. november 13. 12:43

Az olimpiai bajnok egykori bokszoló döntése a magyar ökölvívás jövőjét is meghatározhatja.

2023. november 13. 12:43
Budapest, 2015. május 11.
Kovács Kokó István olimpiai és világbajnok ökölvívó, aki átvette a fair play életműdíjat a budapesti Kogart házban rendezett ünnepségen 2015. május 11-én.
MTI/Szigetváry Zsolt

Kovács „Kokó” István bejelentette, hogy elindul a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöki tisztségéért – számolt be az rtl.hu. Az olimpiai világ- és Európa-bajnok egykori bokszoló Kurtucz Csabával versenyez majd az elnökségért a november 18-án, szombaton rendezett tisztújító közgyűlésen.  

„Nagyon sok klubtól kaptam megkeresést, és velük egyeztetve jutottam arra a döntésre, hogy indulok a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöki pozíciójáért” 

– fogalmazott a portál megkeresésére reagálva az egykor bokszoló. 

Óriási balhé és kölcsönös feljelentések után lemondott a korábbi elnökség  

A tisztújító kongresszust azért írták ki, mert a korábbi elnököt, 

Kurtucz Csabát többek közt azzal vádolta meg a vezető testület, hogy legalább 170 millió forint sorsáról hozott szabálytalanul, az elnökség felhatalmazása nélkül döntést. 

Az elnök és az elnökség köztött ezt követően olyan mértékben elmérgesedett a helyzet, hogy mindkét fél benyújtotta a lemondását, majd kölcsönösen fel jelentették egymást. 

A korábbi ellenőrző testület vezetője a fent említett vád mellett, a feljelentésén túl igen súlyos állításokat fogalmazott meg egy Schmidt Ádámnak, a sportért felelős államtitkárnak októberben küldött levélben. Az rtl.hu-hoz is eljutott dokumentumban egyebek mellett az szerepel, hogy 

  • Kurtucz legalább 170 millió forint szövetségi pénz sorsáról hozott szabálytalanul döntéseket.
  • Tíz elnökségi ülést érintő számlát számoltak el különböző költések miatt (ételek, italok, irodaszerek stb.), de csak öt elnökségi ülést tartottak.
  • Megkérdőjelezhető tételek is voltak a listán, például pálinkavásárlás.
  • Az ellenőrző testület munkáját akadályozták, ezért nem fértek hozzá minden szükséges dokumentumhoz.
  • A könyvvizsgáló jelentése szerint „a közpénzekkel való elvárható gazdálkodás hiánya” jelent meg az elmúlt hónapokban, különösen a bérkifizetések és az egyéb elszámolásokkal kapcsolatban. Egyben azt is jelezte, hogy veszélybe került az év hátralévő részében a gazdálkodás.
  • Elnökségi felhatalmazás nélkül számoltak el költségeket külföldi állampolgárok számára (repülőjegy, szállás stb.).  
  • Az ellenőrző testület arra kérte Schmidt Ádámot, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket, már csak azért is, mert nem minden dokumentumhoz tudtak hozzáférni. 

A volt elnök korábban visszautasította a vádakat, de az rtl megkeresésére nem válaszolt. A sportállamtitkárság egyelőre szintén nem nyilatkozott az ügyben. a portál információi szerint Kurtucz a botrány ellenére sem esélytelen, a tagság ugyanis örült az előző elnökség távozásának, az exelnök pedig azzal kampányol, hogy megtisztulást vinne az ökölvívó-szövetségbe. 

Kovács Kokó István az rtl.hu-nak elmondta, hogy több elismert szakembert is meg tudott győzni arról, hogy támogassák őt, és térjenek vissza bokszéletbe. 

Az egykori ökölvívó egyébként jelentős tapasztalattal rendelkezik, jelenleg a Boksz Világszervezet európai szekcióját vezeti, korábban pedig a nemzetközi amatőr szövetség (AIBA) főtitkára volt.

Nyitókép: Ficsor Márton, Mandiner

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2023. november 13. 18:57
Nem támogatom. Pénzéhes kis menyét. Karrierista, manőverező, jellemgyenge fickó. Láthattuk: képes részt venni, nevét adni a "sztárbox" nevű gennycunamihoz! Egy szégyen! Nem vonom kétségbe: olimpiai bajnok, a profisága német operett, de persze... Érdemeit azonban eljátszotta.
Szutykok
2023. november 13. 18:33
Mondjuk boxolónak fos volt, de lopni ez is tud:DD
Szutykok
2023. november 13. 18:33
Ez a nyalonc csicska is csak addig tudta eljátszani, hogy szárboxoló amíg nem kapott egy közepes boxolót aki pépesre verte, azóta is megnézem időnként ahogy a nyelvöltögetés után két perccel már szánalmasan támolyog:DDD
files32
2023. november 13. 14:46
És Julio Pablo Chacon mit szólt hozzá Pista?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!