Durván lesújtottak a doppingoló magyar sportolókra, 2031-ig tiltották el a vb-ezüstérmest!

2024. március 27. 19:49

A majdnem riói olimpikon kajakos újra vétett a szabályok ellen, most 8 évet kapott. Atléta, ökölvívó és erőemelő is fennakadt a rostán.

2024. március 27. 19:49

Nyitókép: Nemzeti Sport/Veres Viktor

***

A korábban négy évre eltiltott kajakos, Horváth Bence ismét doppingvétséget követett el, amiért ezúttal nyolcéves eltiltással büntették. A Magyar Antidopping Csoport (MACS) honlapján szerdán jelent meg, hogy a 31 éves versenyző tavaly júniusban megtagadta a mintaadást az ellenőröknek, és mivel ez már a második esete volt, a mostani döntés szerint 2031. október 29-ig nem versenyezhet. Akkor már 39 éves lesz...

Nem engedték indulni

Az U23-as világbajnok sprinter karrierjét 2016 óta akasztották meg többször is doppingügyek. 

Horváth Szomolányi Mátéval kettesben kijutott a riói olimpiára, ám a magyar szövetség közvetlenül a játékok előtt visszavonta a nevezésüket,

 miután a MACS arról értesítette, hogy a két versenyző három-három atipikus mintát produkált. Ez ugyan nem minősült doppingvétségnek, ennek ellenére a csoporttól írásban kapott és a Tiszeker Ágnes, a csoport vezetője által szóban is megerősített információk egyértelműsítették, hogy tiltott szer volt a szervezetükben – emlékeztetett az MTI. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség zéró toleranciát alkalmaz, és nagy figyelmet fordít a doppingszűrésekre.

Lebukott, elvették az érmeit

Később Horváthot felmentették az ügyben, egy évvel ezt követően viszont EPO-val akadt fenn egy ellenőrzésen és 2018-ban négyéves eltiltást kapott. A büntetése letelte után nem versenyzett, de tavaly júniusban visszatért egy válogatóversenyen. Az ötödik helyen végzett 200 méter egyesben, közel 1,5 másodperccel maradt el a győztes, Balaska Márk mögött.
 

Horváth Bence 2017-ben a racicei világbajnokságon, majd a plovdivi Európa-bajnokságon is ezüstérmes lett 200 méter egyesben, de utólag mindkét eredményétől megfosztották.

 A riói olimpia előtt a válogatóversenyen Szomolányival maguk mögé utasították a világbajnok Tótka Sándor – Molnár Péter duót, de Brazíliába már nem jutottak el. Tótka Tokióban olimpiai bajnok lett, azóta kivették a 200 méteres távot az ötkarikás játékok programjából. 

20160728_0033_REV
Nem a hajó beállításával volt gondja 2016 nyarán a Horváth Bence – Szomolányi Máté kettősnek, amelyet Tokár Krisztián edző figyelt árgus szemekkel
Fotó: Nemzeti Sport/Reviczky Zsolt 

Több ítélet született

Horváth Bence mellett több másik magyar sportolót is elmarasztalt a Magyar Antidopping Csoport. A 2023-ban tiltott szer használaton ért atlétát, Máté Tamást 4 éves eltiltással sújtották, 2027 tavaszáig nem versenyezhet. Hasonló okokból marasztalták az ökölvívó, Maxim Pilipec Szerhijovocsot, akinek jövő nyáron jár majd le a kétéves büntetése. Nyers Mónika erőemelő 3 évet kapott, amiért megtagadta a mintaadást 2023 májusában. 

Folyamatban van egy meg nem nevezett úszó 2022-es és egy jégkorongozó idei esete.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!