Magyar focisták Eb-álma előtt nyithatna kaput a holland kezdeményezés

2024. március 27. 16:23

A legenda kifakadt, amiért csak 23 játékos nevezhető egy csapatban a nyári kontinenstornára. Az UEFA-hoz fordulna a szabályok megváltoztatásáért.

2024. március 27. 16:23
Koeman, Ronald

Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia

***

Óriási a harc még a keretbe kerülésért is a magyar labdarúgó-válogatottnál. A sorozatban a harmadik Európa-bajnoksága előtt álló csapat – jelen állás szerint – 23 játékossal vághat neki a nyári, németországi tornának. Felcsillant az esély, hogy ez a szám növekedjen. Sorakoznak az érvek, talán tettek is követik a felvetést.

„Abszurd”

Ronald Koeman, a holland labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya bírálta az Európai Labdarúgó Szövetséget (UEFA) amiatt, hogy a június 14-én kezdődő kontinenstornára ismét csak 23 fős kereteket lehet nevezni. A 61 éves, játékosként Európa-bajnok és Bajnokcsapatok Európa Kupája, azaz BEK-győztes hátvéd nem érti, miért kellett csökkenteni a létszámot.

Nagyon furcsa, hogy nem 26 futballista közül lehet majd választani. Abszurd, hogy visszatérünk a 23-hoz. A kollégám ugyanígy gondolja” – idézi az MTI a szakembert, aki Julian Nagelsmann, német szövetségi kapitányra utalva szólalt fel a németektől felkészülési mérkőzésen elszenvedett keddi 2-1-es vereséget követően. 

Összefogást sürget

Az UEFA a 2021-es Eb esetében – a koronavírus-járvány miatt – 26-os névsorokat engedélyezett, majd a 2022-es katari világbajnokságon is ennyi játékost jelölhettek a kapitányok. Koeman szerint indokolatlan a csökkentés.

Manapság sokkal több sérüléssel kell szembenéznünk. Ez összefüggésben van a játékosok teherbíró képességével.

 Ha több ország összefog, szerintem meghallgatásra talál a kérés az UEFA-nál” – fogalmazott a holland, aki kilátásba helyezte, hogy a holland szövetség az UEFA-hoz fordul az ügyben, számítva más országok szövetségeinek támogatására is.  

Ellentmondások

Azt nem tudni, lesz-e folytatása a kezdeményezésnek, mindenesetre szöges ellentétben áll egymással a létszámcsökkentés és az, hogy közben a korábbi három helyett ötöt lehet cserélni, illetve egyet a kétszer tizenöt perces hosszabbításban. 23 tagú keret esetén eleve 3 kapussal és 20 mezőnyjátékossal számolva eléggé beszűkülhetnek az edzők lehetőségei, nem is beszélve az esetleges eltiltásokról. Az egyenes kieséses szakaszban nehéz helyzetbe kerülhet egy-egy válogatott.

És ami szintén nem elhanyagolható szempont: annak a néhány játékosnak óriási megtiszteltetés, motiváció, szakmai előrelépés lehet, ha hazája színeiben akár a 24., 25. vagy 26. számú alternatívaként, de mégis csak az utazó keret tagja lehet az Európa-bajnokságon. Mondjuk a most a keretből kimaradt Botka Endre, a sérülés után visszatért Fiola Attila, a fiatalok közül Vancsa Zalán, a koszovóiak ellen debütált Mocsi Attila, Szalai Gábor, az utóbbi időben hullámvölgybe került Csoboth Kevin...

Telki, 2024. március 25. A magyar labdarúgó-válogatott a másnapi, Koszovó elleni felkészülési mérkőzés előtti edzésen a telki edzőközpontban 2024. március 25-én.
MTI/Illyés Tibor

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:17
🍓 ️ ­A­­ ­d­­­ö­­g­­ö­­s­­ ­­l­­á­n­­y­­­o­­­k­­ ­­v­­­á­­r­­n­a­­k­­ ­r­­­á­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­­.­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­𝗡
SzaboGeza
2024. március 28. 23:35
Azt nem tudjuk, hogy kik azok akik az UEFA-nál a csökkentésre szavaztak!!!! És miért???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!