A nemzeti együttműködési nyilatkozat és a történelem

2010. július 06. 08:25

Mit tudhat meg a közintézményekben megforduló hajdani polgár az ő közelmúltjáról, ha ácsorogva a nemzetiszín keretezte A1-es lap előtt a sorokba mélyed?

2010. július 06. 08:25
„Mit tudhat meg a közintézményekben megforduló hajdani polgár az ő közelmúltjáról, ha ácsorogva a nemzetiszín keretezte A1-es lap előtt a sorokba mélyed? A felütés mondataiból azt, hogy az elmúlt 46+20 év, így együtt, a sötétség és a félhomály birodalma volt: »negyvenhat év megszállás, diktatúra és az átmenet két zavaros évtizede«. A negyvenhat, egy kis fejszámolás, 1944-től számolódik 1990-ig, azaz, ami előtte volt, mondjuk, a 40-es évek, hm, nem is olyan rossz. Vagy legalábbis annyira biztosan nem, mint, mondjuk, a 90-es évek. Nem egészen egyértelmű a vessző miatt, hogy a 46-os szám csak a (német, szovjet) megszállás idejét határozza meg, vagy vonatkozik a diktatúrára is, azaz, hogy diktatúrának minősíti-e a teljes szakaszt. Csak remélhetjük, hogy Kádár e nemzeti deklaráció szerint végre elnyerte a diktátori rangot.

Az átmenet zavarosát még tovább részletezi a szöveg: Magyarországon ebben a húsz évben sem volt meg az »önrendelkezés joga és képessége«. Ezt kifejtené? - kérdezném a társadalomismeret-érettségin a diáktól, feleletét megszakítva, hisz nyilvánvalóan rossz irányba indult el a kifejtés során. (...)

A szöveg néhány belső ellentmondásán túl miért is baj az, hogy ilyen történelemképet vázol fel? Azért, mert ez a fajta retorika éppen annak a lehetőségét veszi el, hogy érdemben szembe lehessen nézni mindazzal a hagyatékkal, amit az általa megjelölt 46+20 év jelent. Ha forradalomként tekintünk a jelenlegi demokratikus választásra, a teljes második magyar köztársaság demokratikus rendszerét tesszük lényegében egyenlővé a kádári szocialista diktatúrával (hogy durvábbat ne is mondjunk). Ezzel pedig éppen az a lehetőség vész el, hogy egyértelmű válaszokat adjunk arra: mi az, ami politikai-társadalmi szempontból elfogadható.

Újra az áldozat kényelmes szerepét kínálja föl a szöveg mindenki számára, sőt, ezt a szerepet misztikus életerővel, mélyben szunnyadó, de nyilván mind ez idáig valakik által elfojtott erőkkel ruházza fel. Ez pedig éppen nem cselekvésre, tisztázásra ösztönöz, hanem azt erősíti, hogy mindazért, ami történt itt, 46+20 éven át, mi, magyarok, nem vagyunk felelősek.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2010. július 06. 21:43
Az ötvenes évek kitelepítéseit kutatja, a Kráternél publikál... Nem tipikus vérbolsi jellemzők.
picur3ka
2010. július 06. 21:03
Istenem, ettol vesz az orszag, a naiv josagatol, mar regota. Ezekkel nincs parbeszed es targyalni valo. Zsofia is abbol fog megelni jol mint a Greczy Zsolti es hasonlok, nincs ezen mit megvitatni, Uraim es Holgyeim. Vannak ilyen lenyek, akikkel targyalni, parbeszedelni, nem hogy nem lehet, eletveszelyes.
kérdés
2010. július 06. 20:49
Azt is megteheti az ifjú polgár, hogy ácsorgás közben elhatározza, hogy majd utánajár az idősebbeknél, miért a 46 + 20 év? Mivel a Szerző vette ezt a fáradságot, elmondanám, hogy én bizony úgy tapasztaltam 1990 után, hogy igen gyorsan kivált egy sikeres (vagy hogyan is nevezzem) réteg s olyan tüneményes gazdagodások indultak meg, hogy repedni látszott az ország. Ekkor még hihetetlen volt, hogy tömeges lesz a munkanélküliség, felmérhetetlen lesz a hajléktalanság, egyre lejjebb fog csúszni az életszínvonal és egyre tágabbra nyílik az a bizonyos olló. Aztán volt egy időszak, amikor felcsillant újra a remény, hogy nemcsak a volt ávós berkekben otthonosak, valamint kisbarátaik, rokonaik jutnak majd levegőhöz, de úgy 2004 környékén napnál is világosabbá vált, hogy bizony keményebben markolták meg a gyeplőt s 2006 őszén egyértelmű lett, hogy mindent meg fognak tenni egy diktatórikus bekeményítésért. Fölgyorsultak az események, szaporodtak a tünetek. Aki élt már az ötvenes években, könnyen tudta azonosítani a tendenciát, a visszarendeződés szándékát.
marós
2010. július 06. 14:34
A problémák abban gyökereznek, hogy a maszop, felvéve a baloldali álarcot egy olyan zavaros, hazugságokkal, korrupcióval, a kisember semmibevételével jelzett politikát folytatott, amitől a választók mínősített többsége megundorodott, és leárazta a kormányt, a maszopot, a szadeszt, rövíden: elzavarta a gonoszt. Ennek a vereségnek a kábulatából a mai napig nem tudnak feléledni, csak annyira képesek, hogy a talpnyaló bértollnokaikat,a szakértőnek mondott csótányaikat ráuszítják a fideszre. A fideszt annyíra elfogadják a választók, hogy ezeknek az elvtelen támadásoknak "eredményképpen" is növekedett az elfogadottsága, a maszopé meg csökkent.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!