A piramisjáték vége

2010. szeptember 10. 08:37

A bankok szervezetten átverték az ország lakosságának nagy részét. Félrevezették a hitelfelvevőket azért, hogy a pénzintézetek profitja garantált legyen.

2010. szeptember 10. 08:37

„Ha a devizahitelért folyamodó ügyféllel az adott bankfiókban évekkel ezelőtt közölték volna, hogy az, amire készül, a lehető legfelelőtlenebb devizaspekuláció, és az egész család vagyona pillanatok alatt elveszhet, vélhetően elgondolkodott volna azon, aláírja-e a számára érthetetlen papírokat vagy sem. Tudja Jaksity György, hogy miképpen zajlott a valóságban ez a beszélgetés? Ha nem, akkor most felidézzük, hogy mit szajkóztak a pénzintézetek alkalmazottai: »A frankhitelt ajánlanám önnek, ez most a legnépszerűbb. A törlesztőrészlet emelkedhet ugyan, de ahhoz, hogy jelentősen megugorjon, százkilencvenes svájci frank kellene, ami csak akkor következne be, ha az ország fizetésképtelenné válna.« (Jelenleg jóval kétszázhúsz forint felett árulják az alpesi devizát.) Mi történt tehát? A bankok szervezetten átverték az ország lakosságának nagy részét. Félrevezették a hitelfelvevőket azért, hogy a pénzintézetek profitja garantált legyen. Jaksity szavaival: a lehető legfelelőtlenebb devizaspekulációra beszélték rá az ügyfeleket, beshortoltatták velük a svájci frankot. (...)

Ahhoz, hogy a bankok, a PSZÁF és az MNB mindezt megtehette, szükség volt kétszer négy év szocialista kormányzásra. Most az MSZP éppen azt harsogja, hogy Orbán Viktor kormánya még nem oldotta meg a devizahitelesek problémáit. Ezt a kijelentést egyszóval minősíthetjük pofátlannak, többet pedig nem érdemel. Ez az érem másik oldala, tisztelt Jaksity György. Nem az ügyfelek spekuláltak, hanem az ügyfelekkel spekuláltak. Egy azonban biztos, a frankhitel névre hallgató, állami jóváhagyással működtetett magyar piramisjáték véget ért.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
abc
2010. szeptember 10. 13:13
Jaksity elképesztő sületlenségeket hordott össze a a Figyelőben: "Ha valakiket először is meg kell menteni, úgy azokat, akik magyar vállalatok és a kormány (?) papírjaiba tették a pénzüket, amiből a Mol, az OTP, a Richter, az egész ország (?) expanziót hajtott végre" A MOL részvényeseit kell megmenteni? Milyen alapon? Ja, hogy azok között vannak a Concorde ügyfelei is, az más.. Világos üzenet. Szebben nem is mondhatta volna. A "kormány papírjai" - elképesztő hülyeség.
vizipipa
2010. szeptember 10. 12:51
Idézetek @figyellek-től. figyellek 2010. szeptember 5. 13:54 a rózsikanénje egy hülye picsa, ----------------------------------- figyellek 2010. szeptember 6. 11:48 @Kündü te hülye onogurcsányi ----------------------------------- figyellek 2010. szeptember 8. 22:25 @Badellaman hagyd a droidokat, fel vannak izgatva mint a bagzó macska, safe mode-ban a LED -ek narancsosan villognak, rövidzárlat nem érdekli öket a valóság, csak a baromság amit a segg pártjuk beléjük baszott egy lófasszal rohadt szemét banda és különösen ez a liba azért jár ide mert itt még el tud élvezni ---------------------------------- figyellek 2010. szeptember 10. 10:13 @Rothmüller Mortizár válaszodból látszik, hogy te vagy egy a sok hülye közűl ---------------------------------- figyellek 2010. szeptember 10. 10:19 @Amőbandita te ökör ---------------------------------- figyellek 2010. szeptember 10. 10:49 @butapesti te meg egy seggfej vagy ---------------------------------- figyellek 2010. szeptember 10. 11:44 @kispufi mikor fogsz végre megpukkadni? csak ne légy emberközelben, mert leszarozod a többieket :-))))))))))) hülye vagy, műveletlen és olyan snassz ----------------------------------
nagyapo
2010. szeptember 10. 12:43
Ez a cikk akkor lenne igaz, ha a bankok előre tudták volna jelezni a válságot. De mint tudjuk, nem tudták - a 220-as frankárfolyam _valóban_ elég hihetetlennek tűnhetett pár évvel ezelőtt. (Különben nem adtak volna frankhitelt - ha bedől, az minden ellenkező hírrel szemben nekik sem buli.) Amit nehéz feldolgozni a dologban, hogy a közgazdaságtanban az elvárható jövőbelátás nagyon alacsony. Egy építőmérnöktől a diplomája alapján elvárhatod, hogy tudja, leszakad-e a híd, amit tervezett - a közgazdaságtan, mint az emberi viselkedést modellező tudomány viszont nem ilyen egzakt, egész egyszerűen nem tart itt. Amúgy gyanítom, 220-nál már nem ez a helyzet - de a devizahitelesek már néhány hónappal ezelőtt is úgy érezték, át lettek vágva, pedig amikor még voltaképpen jobban áltak, mintha forintban adósodtak volna el.
abc
2010. szeptember 10. 12:00
"Fedoral National Bank" :))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!