Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Jó a humorérzékem

2010. december 14. 08:00

2010 második felében, röpke hat hónap alatt konszolidáltuk is Magyarország költségvetését. Nemcsak erre az évre, de 2011-re és 2012-re is. Interjú.

2010. december 14. 08:00

Mi lesz 2013-tól kezdődően, amikor a kormány már nem számíthat a jelenlegihez hasonló méretű bevételi forrásokra? 

A pénzügyi konszolidáció 2012-re is érvényes; a nyugdíjpénztár vagyonából 2011-ben 530 milliárdot, 2012-ben pedig 250 milliárd forintot utalunk át az állami nyugdíjalap hiányának fedezésére. A kérdés az, hogy mi lesz 2013-ban, 2014-ben, amikor a bankadó jelentősen csökken, a válságadókat kivezetjük?  Ahhoz, hogy akkorra a kívánatos egyensúly meglegyen, már 2011. február végén dönteni fogunk egy mélyreható, és a magyar gazdaság valamennyi területét átfogó strukturális reformprogramról, amelyet még abban az évben beindítunk, és 2012 végéig végrehajtunk. Ennek eredményeképp 600-800 milliárd forint megtakarítást érhetünk el a költségvetés kiadási oldalán. Ez áll szemben majd a kivezetendő és a bevételt csökkentő válságadókkal.

Konkrétan miből származna a megtakarítás?

Minden nagyobb költségvetési tételt felülvizsgálunk. A 360 milliárdos munkaerőpiaci alapnál 100-120 milliárdot, a 340 milliárd forint körüli gyógyszerkasszánál is mintegy 100 milliárdot lehetne megtakarítani a szerkezeti reformok során. A nyugdíjrendszer átalakításával felül kell vizsgálni a rokkantnyugdíjasok helyzetét. Magyarországon 12 százalék a rokkant nyugdíjasok aránya, míg az OECD országok átlaga 6 százalék.  Összesen 420 ezer fő van nálunk rokkantnyugdíjasként nyilvántartva, ám ha mi is az OECD átlaghoz közelítenénk, számuk 210 ezerre apadna. Tarthatatlanul magas a MÁV évenkénti 150 milliárdos állami támogatása. Ennyit kapnak jövőre is. Mintegy 50 milliárdot meg lehetne spórolni, ha a közösségi közlekedés területén 2012-ben reformokat léptetnénk életbe. Mi ilyen értelmű javaslatokat készítünk elő a kormány számára. (...)

A nyugdíjpénztárak körüli vitában felmerült, hogy hogyan tudnak egyéni számlákat vezetni az állami nyugdíjalapban, hiszen annak reformja még egyáltalán nem történt meg? 

Meg fog történni. Először leválasztjuk a valódi nyugdíj-jellegű kifizetéseket a szociális kifizetésektől. Az előnyugdíjazás vagy a rokkantnyugdíjazás szociális kifizetés, nem valódi nyugdíj. Reményeink szerint a 3 millió ember többsége átlép az állami nyugdíjrendszerbe. Január 31-ig kiderül, valójában hányan. Számláikat magukkal hozzák, és a következő két évben valamennyi nyugdíjbefizetőnek, jogosultnak saját számlája lesz. Vagyis az állami nyugdíjrendszer reformját az átlépésekkel indítjuk be.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trükkök Százai...
2010. december 14. 21:51
Tanár Úr remekül megvitatja magával a témát.
nyugalmazott tanár
2010. december 14. 20:22
"Magyarországon 12 százalék a rokkant nyugdíjasok aránya, míg az OECD országok átlaga 6 százalék. " Az általam ismert rokkantak fele két-három munkahelyen is keményen dolgozik - feketén. Van aki hetente foci meg kosáredzésekre jár. Olyan is van, akit ölben vittek a vizsgálatra, mert nem tudott lábra állni, és éppen hogy átcsúszott a "tauglich"-határon. Most otthon munkanélküli 6 éve. Egyszer már meg kellene nézni, hogy milyen tarifákkal dolgozik egyik-másik felülvizsgáló főfő.
valv
2010. december 14. 18:03
Történetesen mérnöknek. De unokatesóm és sok ismerősöm orvosnak. Nem mondom hogy nekem keveset kell tanulni (BME..) , de nekik aztán... fel sem kelnek a könyv mellől... én konkrétan belehalnék Erre kapnak majd 90.000-et! És ki kap még ennyit? A 9 gyerekes kisebbségiek szociális segélyekből stb ennyit simán megkap... Na szal, szolidarítottam:-)
valv
2010. december 14. 17:21
Amúgy azt szeretném látni, hogy ha majd ( az egyetem elvégzése után) munkába állok nekem is legyen az állami rendszeren belül saját számlám, lássam hogy mennyit fizetek be. És amikor majd 97 év múlva meghalok, a pénzt ami maradékként maradt a számlámon átörökíthessem az unokáimra. tudom, ez túl utópisztikusan hangzik, valoszínüleg sosem fogom ezt megélni mert vagy korábban meghalok, vagy sose lesz ilyen rendszer...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!