Menni vagy maradni?

2010. december 14. 16:38

Az időskori jövedelmeket a GDP nagysága sokkal jobban determinálja, mint bármiféle nyugdíjrendszer.

2010. december 14. 16:38

Látszólag nincs is miről beszélni. Aki nem tér vissza az állami rendszerbe – 2011 decemberétől hiába dolgozik és fizet utána a munkáltatója akkor már nyugdíj-hozzájárulásnak hívott járulékot –, nem szerez »szolgálati éveket«. Tehát a munkája, a bére után befizetett összeg nem oszt, nem szoroz, amikor aktív évei végén kiszámolják a nyugdíját. Csak a 2011. decemberig teljesített idő számít, s ha az nem éri el a törvényszabta minimumot, akkor az államtól egy fillért sem kap majd öregkori megélhetésének biztosítására. Marad számára persze a mostani magánpénztár, ám az attól kapható jövedelem csak az egyébként szerezhető nyugdíj 25 százaléka körül lesz, s józan ésszel nem feltételezhető olyan nyerő portfólió, amely kárpótolni tudná az elvesztett 75 százalékot.

De vajon tényleg és örökre elveszik-e ez a pénz? Kormányok mennek és jönnek, és arra is lehet számítani – különösen fiatalabb munkavállalóknak –, hogy a költségvetési racionalitás előbbutóbb visszaállítja a nyugdíjrendszer most kirúgott második lábát, s akkor viszont majd csak azokat lehet kárpótolni, akik a viharokkal dacolva megőrizték jogviszonyukat. (Az MSZP már most ígéretet tett erre a jóvátételre.) Ezen kívül mélységes pesszimizmusra is épülhet a „maradás” dacos elszántsága, hiszen a társadalom elöregedése, az aktív keresők arányának csökkenése, a „kilábalás” folyamatos távolodása is arra indíthatja az öregkori megélhetését tervező embert, hogy egyáltalán ne vagy legfeljebb igen kis arányban számítson az államkasszából érkező nyugdíjra, így – különösen, ha jó fizetése van – »kicsi, de biztos« nyugalomként a magánpénztárban maradást válassza.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OmegaMale
2010. december 15. 12:11
"Az időskori jövedelmeket a GDP nagysága sokkal jobban determinálja, mint bármiféle nyugdíjrendszer. Ha ezt felismerte a cikkíró, akkor a cikket miért írta? :D A nyugdíjrendszer, mint a szociális háló része, egy közös teher, amit viselni kell. A rendszer jövőbeli teherbíróképességát pedig a nagyrészt jelen állapotok határozzák meg. Egyrészt az öngondoskádásba a jelenlegi nyuggerek és jelen és jövendő korok minimálbéresei éhenhalnának, így az a 10%, amit most erre költenek, ordas nagy átkúrás, a többség tudja, szóra sem érdemes topic. Ha itt és most nincs rendbe téve, akkor a jövőről szóló spekulációk átlépnek a sci-fi területére. A jelenlegi rendszer csak és kizárólag a mnyp-aknak kedvez és ők nem is kívánnak ettúl eltérni. A jövő problémáját a jelenben kell megoldani, minden rendelkezésre álló eszközzel. Az öngondoskodásnak és saját pénznek hazudott (a szkeptikusok próbálják meg felvenni, illetve ebből és CSAk ebből az pénzből megélni!!!) mnyp-i pénzek a jövő biztonságát voltak hivatottak megteremteni, ehelyett csak a pénzintézetek hasznát garantálják az adófizetők kárára. Ezért kéne ezeket a pénzeket a megfelelő módon tényleg arra fordítani, amire le lettek vonva. Akik az öregkorukat be akarják biztosítani, megtehetik egy jól fizető biztos állással, gyerekekkel, esetleg kombinálhatják is, szóval a jövőjükbe való befektetéssel (-> öngondoskodás). Aki azt hiszi, hogy a szaros 10%-ával letudta a dolgát a társadalom felé, az a csehkettőt nézi. Elképesztő, hogy ballib publikusok még nekifutnak ennek a témának... xD
Senye Péter
2010. december 15. 08:13
Robinsonnak állt volna módjában kipróbálni az 'öngondoskodást' mielőtt felszedte Pénteket.
wartog
2010. december 15. 07:28
vicces egy cikk.Nem a gondolkodóknak szól, mert nem meri. Így utólag az az érzésem mnyup-ról, hogy tipikus piramisjáték.Aki a csócson van az jól jár a többinek térdelés és tyopika.
HSL
2010. december 14. 23:49
Menni vagy meghalni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!