Határzár

2011. augusztus 26. 10:09

Nos, mindennek van határa. És vannak határok, amiket le kell zárni.

2011. augusztus 26. 10:09
Vasvári Éva
MNO

Nem tudni, hogy a hitelesek ingerküszöbét most képes-e áttörni a bizottság megalakulásának híre, ám később, amikor ténykedésének érdemi hatása és következménye lesz, bizonyára senkit sem hagynak majd közömbösen a fejlemények. Már ha e bizottság valóban teljesíti a hivatását. Ha a problémák elkenése helyett tényleg gátat szab a pénzintézetek önkényeskedő hitelezési gyakorlatának, s ha kikényszeríti, hogy a jó ízlés határait betartva olyan normákhoz igazodjanak, mint anyabankjaik »odahaz«. Elgondolkodtató, hogy még Lengyelországban is – ahol a miénkéhez hasonlóan sok fejfájást okoz a devizahitelezés – a pénzintézetek »átgörgetik« ügyfeleiknek a svájci kamatok évek óta tartó csökkenését, miközben az itteni bankok ráerősítettek: az ügyfelek kárára.

Egy hasonló kondíciójú lengyel és magyar frankalapú hitel kamata között olykor 1,5-2 százalékpontos eltérés is lehet a mi hátrányunkra. Ez már az állítólagosan nagyobb magyarországi hitelkockázattal sem igazolható. A végeredmény lesújtó: egy átlagos honi hitelfelvevőnek – egyes számítások szerint – 15 százalékkal magasabb törlesztőrészletet kell fizetnie. A kamatfelár a frankalapú, nagyjából ötezermilliárd forintnyi hazai hitelállomány esetében mintegy 75–100 milliárd forintnyi extraprofitot jelenthet a bankrendszernek. S milyen érdekes. Ez megközelíti azt az összeget, amelyet a kormány bankadó címén vár a pénzintézetektől. Nos, mindennek van határa. És vannak határok, amiket le kell zárni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
advocaat
2011. augusztus 26. 14:11
Jó-jó, a lakáshiteleseket - mert A SZÜKSÉGES LAKHATÁS LÉTFELTÉTEL - sajnálom. De már az ügyeskedőket, a primitív "nagyeszűeket", a O Ft-ért elvihető kocsik lízingelőit, tartós bérlőit KURVÁRA NEM! Jó lesz hozzászokni a Kádár-kor végén születetteknek a TELJESÍTMÉNY alapján való MEGÉLÉSHEZ, mert itt 1982 óta a NYÍLT LOPÁS VOLT A MENŐ! ( A gmk., vgmk -kortól...)
nick89
2011. augusztus 26. 13:27
Az adó- és vámmentes budapesti Kínai Különleges Gazdasági Övezet határait például Orbánéknak azonnal le kellett volna zárni. Sőt, az egészet úgy ahogy van (törvényeink szerint pl ART, BTK, PT, GT stb) felszámolni.
vizipipa
2011. augusztus 26. 12:04
Ez egy teljesen "eredeti" írás. Mondat hosszúságú, szó szerinti idézetekkel innen: http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/08/15/tularazzak_frankhiteleiket_a_bankok/
Hajdú
2011. augusztus 26. 11:37
Csakhogy ez tényleg nem ilyen egyszerű, közel sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!