Felsőoktatás: maradsz, vagy fizetsz és mehetsz

2012. január 20. 15:58

A költségcsökkentő szándékú intézkedések középtávon hasznot és veszteséget egyaránt hozhatnak.

2012. január 20. 15:58
Bánlaki Dalma Stella
Mandiner

„A költségcsökkentő szándékú intézkedések középtávon hasznot és veszteséget egyaránt hozhatnak. A belföldi munkavégzés és adófizetés elvárása az ország által finanszírozott tanulmányok országon belüli megtérülése miatt jogos igény, de a kívánt folyamokkal ellentétes hatást is elérhet. Eleve azt a feltételezést erősíti, hogy a magyarországi munkavállalók jelenleg többnyire nehéz helyzete a jövőben sem fog javulni, vagyis a később végző hallgatók is külföldi munkát szeretnének majd. Hoffmann maga is ismerhetné a nevelés egyik alapelvét: a jutalmazás többet ér a tiltásnál. Az itt végzettek munkához jutásának segítése hasznosabb lehetne egy, a nehéz helyzetben lévő országhoz kötött jövő elrettentő képétől.

Aki eleve külföldre vágyik, az persze elkerülheti az egész procedúrát: az Unió adta lehetőség, a külföldi egyetemek viszonylag alacsony szintű bejutási feltételei szinte magukba szippantják majd a kifelé tartó fiatalokat. És akik kifelé tartanak, azok ideális esetben az ország leendő, széles látókörú elitjét is alkothatnák. Így viszont nem utolsó szempont, hogy a tanulmányaikat külföldön végzők jóval nagyobb eséllyel ott is maradnak majd, ha munkavállalásra kerül a sor. Ezzel persze itthon helyeket szabadítanak fel hazájuk iránt nagyobb elkötelezettséggel rendelkező társaik számára, de szellemi tőkéjüket, pénzüket sem itt kamatoztatják majd, adójukat nem itt fizetik, keresetüket sem itt költik.

Kérdéseket is felvet az oktatási államtitkár bejelentése: mi lesz azokkal, akik jó tanulmányi eredményeik miatt az önköltséges képzésről az államilag finanszírozottra kerülnek át, esetleg fordítva, elégtelen vizsgaeredményeik nyomán egy idő után lecsúsznak a támogatásról? (Bár ez az átjárhatóság eddig is döcögősen, keveseket érintve működött, a probléma fennáll.) Hogy reagál majd az Unió egy, a munkaerő szabad áramlását korlátozó szerződésre? Mi lesz azokkal, akik itthon nem jutnak álláshoz?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyumadar
2012. január 21. 18:30
kicsi pénzt fizetsz fogorvosi szakon a képzésért, majd nyitsz egy üres üzlethelységben egy egy rendelőt és kaszálsz!!!!!!!
imres
2012. január 21. 09:57
Nem olvastam el a hozzászólásokat, de nekem az a meglátásom, hogy nézzük a dolog pozitív oldalát! Mindazok, akik esetleg tanulmányaik befejezése után külföldre (értsd! nyugatra) távoznak és szakmájukban helyezkednek el, röhögve kifizetik néhány hónap alatt az összeget. Akik itthon maradnak, azoknak pedig nem kell fizetni. Ez egy tisztességes ajánlat. Nem értem a háborgást.
morfondír
2012. január 21. 09:41
Megoldhatatlan probléma. Bármilyen beavatkozás csak érdeket sért, részben jogot is. Ilyen hosszú eszmefuttatások írása, egymás szidása pedig végképp sehova sem vezet. A piaci grádiens miatt nem számolhatjuk fel a felsőoktatás térítésmentességét.
Senye Péter
2012. január 21. 09:29
Vannak diplomás szakmák, amelyekben még országon belül is jól el lehet helyezkedni. Csak azokhoz tanulni is kell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!