Csiripelnek-e a papok?

2012. április 02. 08:36

Ismerőseink többsége, még ha hívő is, egyszerűen passzivitásba menekül, ha vallási, egyházi témát vetünk fel, vagy osztunk meg egy-egy közösségi oldalon.

2012. április 02. 08:36
Bíró Mátyás
Embargó

„XVI. Benedek szerint az új média és a közösségi háló óriási lehetőséget jelent, de az egyházfő figyelmeztetett arra is, hogy ezek magukban hordozzák az elszemélytelenedés veszélyét, valamint azt, hogy a felhasználóknak több virtuális barátja lesz, mint valódi. Lehet, hogy túlságosan komolyan vették ez utóbbi javaslatot a hívők tömegei, mert sajnos az tapasztalható, hogy ismerőseink többsége, még ha hívő is, egyszerűen passzivitásba menekül, ha vallási, egyházi témát vetünk fel, vagy osztunk meg egy-egy közösségi oldalon. Alig alakul ki párbeszéd, nagyon ritka ezeknek a tartalmaknak a megosztása is. Ezt támasztja alá az is, hogy alig lájkolják ezeket az oldalakat: a Magyar Kurírt 815, a Magyar Katolikus Rádiót 365, az Igen.hu-t 470, míg például a Virtuális Plébániát mindössze ezer felhasználó jelölte meg eddig kedvencként.

A portálok többségének közösségi kommunikációja pedig teljesen egyirányú, kizárólag egyházi hírek közlésére használják az oldalakat, sok helyen le van tiltva a felhasználói posztolás, néhány helyen még a hozzászólás is. Így elég nehéz lesz nyitni a külvilág felé. Persze nem jönne rosszul, ha például a katolikus egyház is megjelenne hivatalosan a közösségi oldalakon… őszintén sokat segítene az ügyön.

A leglátogatottabb hazai online portálok látható módon ódzkodnak az egyházi témáktól, pontosabban elég egysíkúan közelítik meg ezeket: pozitív üzeneteket tartalmazó témákról többnyire röviden és maximum hírműfajokban számolnak be, ha egyáltalán. Az egyik nagy portál például a nemrégiben tartott Házasság hete című országos rendezvénysorozatról egyetlen hírt sem volt képes közölni. Ha jóindulatúan közelítjük meg a kérdést: biztos cikinek tartják az egyházi témákat. Ha kevésbé vagyunk naivak: tudatos manipulálás, elhallgatás zajlik, feltételezhetően ideológiai okokból.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2012. április 13. 19:57
Akik keveset tudnak,abban a kevésben nagyon biztosak. Ki kell térni azok elől, akik csak kötözködni akarnak, vagy, akik nem vitaképesek. Minek magyarázni analítikát, magasabb matematikát azoknak, akik kettőig se számolnak? Már egy általános iskolás is megérti,szóval nem teremthette, sárból nem csinálhatta az Isten Ádámot , és hol a belső logika, ha Isten egy gyümölcsért az eész emberiséget megátkozza, de azonnal megbocsát nékik, ha egyetlen gyermekét keresztre feszítik? Jó és rossz lehet az ember, akár konzervatív, akár szabadelvű, ám azok viszik előre a világot, akik olyat találnak ki, amit eddig még senki se mondott
magnamater
2012. április 13. 19:29
Kötözködők, szemtelenkedők elől legjobb kitérni!
Keresztény
2012. április 12. 01:28
Kitérnek azok, akiknek szerény a tudása, vagy az ismerete. Ez teljesen normális. Védhetetlen tételek? Pl? Belső logika? Az 50 éven felüliek azért térnek ki, mert az 1945-től 1989-ig tartó időszak rányomta bélyegét az életükre. Nem tudom, mikor születtél, de én azt látom a mindennapokban, hogy a 89-utáni generáció nagy része félelmetesen szabadelvű. Véleményen szerint ez nem jó.
Hatodik Béla
2012. április 03. 12:14
foximaxin végeztél?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!