Miért nem az iWiW lett a Facebook?

2012. április 14. 20:01

Zuckerbergék biztosan bátrabbak, rugalmasabbak, ügyesebbek és talán szerencsésebbek is voltak.

2012. április 14. 20:01
Várady Zsolt
Origo

„Mi igaz abból a legendából, hogy eredetileg azt akartad feltérképezni az oldallal, hogy ki feküdt le kivel?

Ez a lehetőség csak ötlet szintjén merült fel: vicces lett volna olyan hálózatot alkotni, amelyről le lehetett volna olvasni, hogy kinek kivel volt már szexuális kapcsolata. Ezt egyébként teljesen anonimizálva lehetett volna megvalósítani, azaz a felhasználók neve nem látszott volna a térképen, valamilyen egyedi azonosító lett volna látható helyettük. De azt rendkívül bonyolult lett volna megoldani, hogy a meglehetősen bizalmas adatokhoz senki, még a közösségi oldal működtetői se férhessenek hozzá, ezért elég hamar letettem róla.

A te közösségi hálózatod két évvel hamarabb indult a Facebooknál. Mi kellett volna ahhoz, hogy most a WiW legyen világszerte ismert Mark Zuckerberg szájtja helyett?

Zuckerbergék biztosan bátrabbak, rugalmasabbak, ügyesebbek és talán szerencsésebbek is voltak. Nekünk hátrányt jelentett, hogy a magyar nyelv kevésbé elterjedt az angolnál. Az USA-ban könnyebb lehetett pénzügyi befektetőt találniuk, a hazai lehetőségek ennél jóval szűkebbek. Az első években a teljes üzemeltetői stáb ingyen dolgozott a WiW-en, a pénz helyett a személyes munka volt az, amit a közösbe tudtak adni. A nem túl bőséges pénzügyi keretek miatt jóval lassabban tudtunk fejlődni, mint a Facebook, a kezdeti években mi még a felhasználóktól is gyűjtöttünk adományokat egy új szerver megvásárlásához. Összejött nagyjából százharmincezer forint, ami elég jó szám, de a gép, amire szükségünk volt, nagyjából egymillió forintba került. Volt egy felhasználó, aki leosztotta a szerver árát a felhasználók számával, és a rá eső költséget - 58 forintot - küldte el nekünk. Ez egyébként iszonyatosan jó felfogás volt, hiszen ekkor már külön vállalkozásként működött az iWiW, így némi ellentmondásba is kerültünk magunkkal: egy kft. miért gyűjt pénzt a saját működéséhez?

Tíz éve egy csomó ember a WiW-en szerzett állást, barátot, barátnőt vagy találta meg a régi osztálytársait: bár még mindig négy és fél milliónál többen használják az iWiW-et, egy időben sokan otthagyták a szájtot. Miért ilyen hűtlenek a felhasználók?

Ez teljesen természetes folyamat, nem nevezném hűtlenségnek, szóval nincs ezzel semmi gond szerintem. Találtak egy olyan szájtot, amely kedvükre valóbb, ezen nem nagyon kell mit szépíteni. Talán azért iratkoznak le, hogy lezárjanak valamit, ne kelljen figyelniük a beérkező üzeneteket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dávid
2012. április 17. 14:22
"Zuckerbergék biztosan bátrabbak, rugalmasabbak, ügyesebbek és talán szerencsésebbek is voltak." Szerintem egy könnyen kiolvasható paramétert még kihagytál a felsorolásból, dehát az Origóban sótlansága ki is követeli az ultrapisziséget.
Hatodik Béla
2012. április 17. 13:26
Idézet a teljes cikkből: "Emellett pedig hat ismerősömmel, munkatársammal belekezdtünk egy cross-média csoport kiépítésébe. A cross-média jelentését nehéz definiálni, a lényege, hogy sokféle médiatípus ötvöződik egymással úgy, hogy mindegyik ugyanazt a témát, tartalmat meséli el. Mondjuk, képzelj el egy szórólapot, amelyre ha ráteszed a telefonodat, elindul egy videó arról, amiről a szórólap is szól. Létezett egy olyan projekt is, hogy egy nagy darura kötöttek egy nagy nyilat, és SMS-ben tudtál küldeni egy megadott telefonszámra egy városnevet, ami után a daru abba az irányba forgatta a nyilat, amerre a város van légvonalban, és leolvasható volt a darutól mért távolság. Rengeteg felhasználási területe lehet a cross-médiának szerintem, hasznos dolgoktól kezdve a szórakozáson és a marketingen keresztül egészen a művészi alkalmazásig." Nos, ha valaki negyvenes éveiben is ilyen szintű ötletekkel babrál, ahelyett, hogy valami komoly dologgal foglalkozna, akkor az ember nem csodálkozik, hogy az iwiwből nem lett semmi.
zselé
2012. április 16. 17:13
Ebben a cikkben és azt azt követő idióta kommentekben benne van nagyon sok minden, ami miatt Magyarország ott tart, ahol..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!