Nyílt levél a Népszava tulajdonosának

2012. augusztus 16. 10:30

Azt kérjük a tulajdonostól: adja át a kiadói jogot és a lap logóját a szerkesztőségnek, hogy Magyarországon vívhassuk meg a harcot a fennmaradásukért, olvasóinkra és a baloldali gondolkodású polgárokra támaszkodva.

2012. augusztus 16. 10:30
A Népszava szakszervezeti csoportja
MTI-OS

„A jövőre 140 éves Népszava hányatott történelmének fontos állomásához érkezett. Ezért a tulajdonosunkhoz fordulunk – ezúttal már nyilvánosan – a kérdéssel: mi a szándéka a Népszava Lapkiadó Kft.-vel? Hogyan óhajtja finanszírozni a szociáldemokrata napilapot, mikor tervezi helyrebillenteni a magyarországi kft. megbillent pénzügyi egyensúlyát, ami ma már a Népszava létét fenyegeti?

A patinás baloldali napilapot, a Népszavát 99 százalékban a Svájcban bejegyzett TGD Intermedia SA nevű cég birtokolja. Úgy látjuk, hogy a távoli tulajdonos nem tudja tovább életben tartani a Népszavát. A mostani siralmas helyzetünkben, amikor évek óta rendszeresen nem kapjuk meg a munkánkért járó, többször csökkentett bérünket, azt kérjük a luganoi cégtől: tegye lehetővé, hogy a magyar baloldal napilapja a jövőben is teljesíteni tudja történelmi küldetését. Adja át a kiadói jogot és a lap logóját a szerkesztőségnek, hogy mi itthon, Magyarországon vívhassuk meg a harcot a fennmaradásukért, olvasóinkra és a baloldali gondolkodású polgárokra támaszkodva. Hogy ne fordulhasson elő az a szégyen, hogy az I. világháborút, a Horthy-rendszert, a II. világháborút, a kádárizmust túlélt kultúrtörténeti ereklyének is tekinthető napilapot, a baloldal csúfságára, bezárják, vagy havilappá degradálják.

A svájci tulajdonostól nem kaptunk anyagi támaszt. Mára világossá vált, hogy az MSZP Táncsics és Szabad Sajtó alapítványai sem képesek betömni a lyukat, ami a lap előállítási költségei és bevételei között évek óta tátong. Próbálkoztak ezzel évtizeden keresztül, mindig annyi segítséghez juttatva a kiadót, ami súlyos bércsökkentések és leépítések árán ugyan, de valahogy életben tartotta. Köszönet érte. Reményeink szerint – az alapszabályuknak megfelelően – támogatni fogják a baloldali magyar sajtó egyik még megmaradt képviselőjét a jövőben is. Ez azonban nem elég a talpon maradáshoz.

Tulajdonosunk nem csak pénzügyi biztonságunkról nem gondoskodott, de nem védte meg a szerkesztőséget a politikai támadásoktól sem. Nem tett semmit azon kísérletek ellen, amelyek célja a nyomásgyakorlás volt a szerkesztőségre, kihasználva a lap nehéz pénzügyi helyzetét. Nem utasította vissza az MSZP frakciója nevében nyilvánosságra hozott közleményt sem, amely a Népszava Lapkiadó Kft. hirdetési politikáját bírálta, azt sugallva, hogy a jelenlegi kormányzó párthoz fűződő szoros viszonyáról ismert vállalat hirdetésének megjelentetésével a lap méltatlanná vált a szociáldemokrata napilap felirat viselésére, függetlenül az újság tartalmától. Mi ezt most megtesszük. A lap valamennyi munkatársa számára sértőek ezek az üzenetek. Már csak azért is, mert az MSZP nem fenntartja a lapot, nem kiadja, hanem alapítványain keresztül támogatja. A Népszavát a főszerkesztő és a három helyettese szerkeszti. A hirdetéseket – mint más lapoknál – a kiadó szervezi, és ez mindaddig nem tartozik a szerkesztőségre, de senki másra sem, amíg azok tartalma törvényeket nem sért.

A Népszava szakszervezeti csoportja

Zsebesi Zsolt titkár”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
g1947
2019. szeptember 19. 00:43
És hol a piac elvtársak? Már a piac sem a régi?
geraz51
2012. október 26. 17:41
Ha szociáldemokrata lenne néha még én is megvenném,kíváncsi vagyok az ellenzék véleményére. Sajnos a Népszava csak a gyűlöletkeltést szolgálja.Olyan újságírók akik nem tudnak mással foglalkozni,csak az Orbán elleni harccal saját szakmájukat égetik.Az mindegy,hogy mit csináltak az országból a balosok a lényeg,hogy az Orbán takarodjon.Ebből a témából maximum egy havonta megjelenő szórólapot lehet fenntartani,nem egy napilapot.Remélem a tulajdonos kirúgja ezeket szerencsétleneket és csinál egy igazi szocdem lapot.
szesztestver
2012. augusztus 19. 21:18
Az ATV-hez "gyenged szalakkal" kotodo Hit Gyulekezet, a magyar és foleg amerikai penzes zsido szervezetek legfeljebb a zsebukbe nyulnak es kihuzzak kedvenc szekertolo lapjukat a sz....-bol.Igy tortent ez a tavaly penzt tarhalo Bartus-fele amerikai nepszavaval is.
pic
2012. augusztus 19. 21:16
Hát nem gyönyörű! Sajnos lehet, hogy csúnya emberi tulajdonság, de jól esik. Legszebb öröm a káröröm. Bezzeg mikor a Magyar Nemzetet letiltották állami cégeknél, a Malévnál és mindenhol! Meg a Magyar Hírlap bojkottjára szólítottak fel.Nem volt semmi kollegalitás. Hát így van ez. Előbb utóbb csak rájönnek a saját kárukon, hogy ez a gyűlölködő stílus nem kelendő. Tegnap a szavazatok, mára az újság is. Van még valami?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!