Az adatbiztonság elsődleges

2012. szeptember 06. 16:09

A felhőszolgáltatás jelenleg a legnagyobb hatású trendek közé tartozik az infokommunikációs technológiai területen, és az adatbiztonság elsődleges szempont minden, a technológiát alkalmazni kívánó vállalat számára. Interjú.

2012. szeptember 06. 16:09
Bánhegyi Zsófia
Médiapiac

„A napokban jelent meg a hír, hogy a Magyar Telekom Nyrt. több mint tízmilliárd forintos nettó eredményt ért el 2012 második negyedévében. Nagyon hálás feladat lehet manapság telekommunikációs szolgáltatásokkal foglalkozni.

Még csak néhány hét tapasztalat áll mögöttem jelenlegi munkahelyemen. Magyarország vezető távközlési vállalatánál, ezen belül a T-Systemsnél dolgozni a hálás feladaton túl nagy felelősség is, a gazdasági válság következtében kiszámíthatatlanná vált környezetben kell a célzott kommunikációs tevékenységgel hozzájárulni a nagy számokban mérhető eredmények megtartásához és növeléséhez.

Eközben vannak, akik az új technológiáknak sem tudnak felhőtlenül örülni. Steve Wozniak, az Apple társalapítója nemrég negatívan nyilatkozott a felhőalapú adattárolásról és a cloud computingról. Wozniak azt állítja, csak azok az adataink vannak biztonságban, amelyeket nem osztunk meg az interneten.

Wozniak úr állításai alapvetően a privát szférára, a tömegpiaci szolgáltatásokra vonatkoznak. Ebben egyébként bizonyos mértékig igaza van, hiszen a társadalom számottevő része – különösen a fiatal generáció – jelentősebb kontroll nélkül gyakorlatilag az interneten éli az életet. El kell telnie egy kis időnek, amíg kialakul egy egészséges veszélyérzet és az ebből következő jó gyakorlatok, szokások. Az üzleti felhőszolgáltatások ugyanakkor más alapokon nyugodnak. Egy olyan hivatalos felhőszolgáltató, mint a T-Systems, szigorú szolgáltatási szinteket garantál, amelyekbe nemcsak az adatbiztonságot illető vállalások tartoznak, de szigorú szabályok vonatkoznak az olyan területekre is, mint például a rendelkezésre állás. Olyan garanciák ezek, amelyeket az ingyenes lakossági szolgáltatások – amelyekre Steve Wozniak célzott – nem tartalmaznak. A felhőszolgáltatás jelenleg a legnagyobb hatású trendek közé tartozik az infokommunikációs technológiai területen, és az adatbiztonság elsődleges szempont minden, a technológiát alkalmazni kívánó vállalat számára.

Mindennapjainkat nem csak a felhőkkel kapcsolatos aggodalmak nehezítik. A 2008-ban kezdődött gazdasági válság csak nem akar véget érni. Most ismét recesszióba került a magyar gazdaság, miután a második negyedévben 0,2 százalékkal elmaradt a teljesítménye az előző negyedévitől. A KSH előrejelzése szerint éves szinten akár 1,2 százalékkal is visszaeshet a hazai gazdaság teljesítménye.

2011 őszén a gazdasági válság minőségi fordulatot vett, előre nem látható mélységűvé vált az európai országok adósság- és növekedési válsága. Magyarország külső hatásoknak erősen kitett, nyitott gazdaságát jobban sújtotta-sújtja ez a folyamat. Az ősszel várható IMF/EU megállapodás és a kapcsolódó intézkedések megnyugvást hozhatnak a piacok számára, megerősíthetik a megingott bizalmat, csökkenhet a finanszírozás ára. Remélhetőleg megjelenik az emberek, vállalkozások mindennapi pénzügyi terheinek enyhülésében is a hatásuk, és megindulhat a belső fogyasztás várva várt növekedése.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!