Jesszusom, ezek tényleg elhiszik!

2013. április 02. 13:59

Igazán csúnya meglepetések érhetik a saját bábszínházukba beleszédült bábokat, akik magukat pillanatnyilag a zsinórok rángatóinak hiszik.

2013. április 02. 13:59
Konok Péter
hvg.hu

Ez a jelenleg itt regnáló, kormánynak látszó képződmény viszont részben valószínűleg maga is elhiszi azt a koherensen hazug, de kétségkívül gondosan felépített belső logikával felszerelt világképet, amelyet sugároz, részben felül a saját reklámjainak. Hogy a világ csupán az akarat diadala. Hogy amit mondunk, valósággá válik. A sulykolásra építő reklámtechnika mögött az ősi, primitív mágikus hit áll, hogy a folyamatosan ismételt ráolvasások anyagi erővé válnak, és az Ige előbb-utóbb testté lesz. A kormány igazi posztmodern hevülettel veri szét a valóságot, dekonstruálja a világot apró, önmagukban már értelmezhetetlen téglácskákká, hogy azokból viszont már egy romantikusnak álmodott műromot, egy ízig-vérig premodern Drakula-kastélyt emeljen. A kormány valójában eszképista, pattanásos, szerepjátékokba menekülő gátlásos tinédzserként viselkedik, aki indokolt kisebbrendűségi komplexusát basáskodással, pofátlansággal és arroganciával leplezi, de sajnálatos módon pillanatnyilag ő a legerősebb fiú az osztályban, és a papája minimum rendőrkapitány.

Az ismétlések valóságszövő mágiája valahol még igaz is, de ha a virtuális kvázivilágból, az igazságok apró építőkockáiból felhúzott, egymást igazoló hamisításokból vezetjük le a valóságot, akkor előbb-utóbb csúnya meglepetések érhetnek minket, és igazán csúnya meglepetések érhetik a saját bábszínházukba beleszédült bábokat, akik magukat pillanatnyilag a zsinórok rángatóinak hiszik. Sok kortárs visszaemlékezés írja, hogy XVI. Lajos arcán döbbent értetlenség ült, amikor a nyaktiló alá vonszolták. Nekem inkább a Ceausescu házaspár arca ugrik persze be az elhíresült kivégzési videóról: a rettegés mellett sértettség és hitetlenkedés látszik rajtuk. Határozottan meg vannak lepve. Hiszen valószínűleg ők is elhitték a saját maguk gerjesztette mítoszt, hogy a »román nép« mögöttük áll. És hirtelen ebbe a gondosan gyomlált és gardírozott idillbe betört a durva Realitás polgártárs, a nagy, csúnyán káromkodó, szőrös ember, sáros csizmában és izzadtságszagú köpenyében, és abban az utolsó néhány pillanatban a román nép minden szeretete néhány puskacső kimeneti nyílására szűkült korábbi Vezérei számára. A jövő ugyanis nem elhatározás kérdése. A jövő mindig nyitott.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. április 02. 20:36
hovégi kohnok jesszus konok!
Next adósság
2013. április 02. 16:56
"Realitás polgártárs, a nagy, csúnyán káromkodó, szőrös ember, sáros csizmában és izzadtságszagú köpenyében, és abban az utolsó néhány pillanatban a román nép minden szeretete néhány puskacső kimeneti nyílására szűkült korábbi Vezérei számára." Pedig a Ceausescu házaspár egy fillér adósságot nem csinált képzeld el Konok ha annyit csinált volna mint itt a roKonok, akkor milyen szük lett volna a puskacső. Különben nálatok meg néhány drótkötélhurokra szűkült a magyar nép szeretette 1956-ban. Hümm!
Next adósság
2013. április 02. 16:25
Nincs valami magyar arcú a HVG-nél csupa csupa olyan arc mintha valami Betlehem filmet néznék a M1-en vagy az M7-en vagy a húsvétra valótekinttettel szerepeltetik öket? Hümm!
Antigoné
2013. április 02. 15:59
A végén a fenyegetőzés saját kútfő, vagy megüzenték?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!