Ez egy alákérdezős ország

2013. november 04. 11:06

A kertévék inkább mossák kezeiket, és bele se mennek egy ilyen műsorba, a köztévén pedig hosszú távon egyszerűen nem lehetséges ez a fajta magatartás. Interjú.

2013. november 04. 11:06
D. Tóth Kriszta
Magyar Narancs

Megértem, amikor egy magyar műsorkészítő azt nyilatkozza, hogy mivel ez egy profitorientált vállalkozás, csak a nézőszám maximalizálása a fontos, így ha ennél és ennél a tartalomnál jelenik meg a legmagasabb nézőszám, akkor ilyen műsort fogunk csinálni. Értem, hogy valahol ez a lényeg, de látom azt is, hogy lehet eközben minőségi tartalmat készíteni, ami nem is nézetlen. Lehet az ITV-n Downtown Abbey, lehet a Channel 4-on olyan a híradó, hogy este tízkor se tudjon elkapcsolni róla az ember. Vagy dokusorozatok, igazi, belemenős fogyasztóvédelmi műsorok. Ezt a missziót hiányolom a magyar kereskedelmi tévékből. Jó lenne, ha több Házon kívül lenne, mert szükség van rá, és mert kevés olyan felület van, ahol esélye van a riporteri, szerkesztői bátorságnak és a témaválasztás merészségének. És mert nem abba az irányba haladunk, hogy ilyesmi belátható időn belül előálljon a köztévén, ahol a bátorság mint olyan nem létezik. (...)

Ha eltekintünk a felső vezetők személyétől, mi okozza a mai köztévében a visszaéléseket, a cenzúrát? Hiszen láthattuk – például Lomnici kiretusálásakor –, hogy vannak olyan tisztességtelen eljárások, amelyekre nem érkezik közvetlen felső utasítás.

Az öncenzúra egy létező jelenség: az, amikor valaki egy ki nem mondott, vélt vagy valós igényre próbál úgy válaszolni, hogy túlkompenzál. És az meg tudja bénítani a kreatív folyamatot, amikor azzal kell matekozni, hogy melyik vezető éppen mit és hogyan akar kompenzálni. A zavaros berendezkedés és a nem transzparens feladat- és felelősségelosztás hihetetlenül meg tudja nehezíteni a mezei műsorkészítők, a beosztottak munkáját. Egyébként nem szeretem, amikor egy kalap alá véve dilettánsozzák az egész MTV-t: nagyon jó szakemberek is dolgoznak, próbálnak dolgozni ott, ahogyan a körülmények engedik őket. Nem feltétlenül ismeri a kritizáló a nevüket, de én pontosan látom őket, és néha a szívem szakad meg értük.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2013. november 18. 20:06
De még ezt is überelte a Havas-Forró páros, akik ádáz dühvel rontottak a jobboldalra és csücsörítettek balra. (Noha mindkettő köztörvényes, de csak Forrót ítélték el)
narmer
2013. november 13. 11:15
A vagyonokért gyártott Show műsorában egy épkézláb kérdést nem tudott megfogalmazni, ellenben a ruhái és a cipői igencsak drágák voltak.Valahogy nem értem, hogy D. Tóth Kriszta, aki röhejessé vált a római tudósításával, és mitán felállt a Híradótól, ült tovább a seggén a fizetéséért, sőt abban a " kormánytévében" vállalt műsorvezetést utóbb, most miért lett etalon?Az ellenzék zászlósanyája.
tevevanegypupu
2013. november 09. 18:05
Helyesnek helyes de nem jo. Unalmas, hianyzik belole az a kis plusz ami jo televizios szemelyisegge teszi, bar ketsegtelen, hogy Kalmar Olga rosszindulatu gonoszsaga hianyzik belole.Jakupcsek Gabriella sem tul szimpatikus, de viszont benne ott van a szikra..es akkor vegulis mindegy, milyen a vilagnezete.Ami Kutvolgyi Erzsebetet illeti..hat remseg.
Messire
2013. november 09. 18:05
Kútvölgyi Erzsébet Szülei: Kútvölgyi István és Nagy Erzsébet. Unokahúga D. Tóth Kriszta (1975) műsorvezető, újságíró és unokaöccse D. Tóth András (1981) műsorvezető. Gyermekei: Örkény Iván (1978) és Zákányi Gáspár (1986). http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%BAtv%C3%B6lgyi_Erzs%C3%A9bet Cucialista dinasztyorkák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!