Stabilizált orbáni államizmus – Mandiner2013 VI.

2014. január 06. 11:32

Orbán éppen megköti az alkut a néppel. Ez nem meglepő: egész régiók kapaszkodnak az állami alamizsnákba valódi piaci lehetőségek híján.

2014. január 06. 11:32
Kovács Péter
Mandiner

Idén 2010-hez2011-hez és 2012-höz hasonlóan újra, immár negyedik alkalommal kérdeztük meg mandineres bloggereinket: hogyan értékelik a 2013-as évet? A napokban posztsorozatunkban válaszolnak kérdésünkre. 2013-as évértékelő sorozatunkat a Fortepan 1913-as képeivel illusztráljuk.

Kovács Péter válasza.

*

2013-ban eldőlt a 2014-es országgyűlési választás, ahogy Pintér Bence is írta. Bebizonyosodott, hogy a kiépült orbáni rendszernek jelenleg nincs valódi kihívója. Pedig év elején még minden a nagy baloldali összefogásról szólt; hogy aztán az ország nyilvánossága előtt váljon előbb bohózattá, majd szimpla helyezkedéssé az ellenzék helykeresése. Nem is azt sajnálhatjuk igazán, hogy egyaránt kiderült a nagy reményekkel visszatérő, ám sótlansága és tökéletes karaktermentessége miatt komolytalanná váló Bajnairól és a bajai videó-üggyel az MSZP-n belül is óriásit bukó Mesterházyról, hogy alkalmatlanok miniszterelnöknek; hanem azt, hogy képtelen volt a baloldal új, és valóban hitelesen demokratikus szereplőket kitermelni. Mert 2013-ban ennek a szerepnek nem feleltek meg sem a 4K!, sem a Szolidaritás, sem a HaHa politikai babérokra törő fantasztái; nem is beszélve a Dopeman-féle bohócokról és az egykori SZDSZ tömeg nélküli egyszemélyes pártokban próbálkozó korábbi figuráiról. Visszatért viszont Gyurcsány, aki a fent nevezetteknél kétségkívül tehetségesebb túlélőnek bizonyult, így nagyot segítve ezzel a Fidesz győzelmi esélyeit.

Hiszen a kiábrándult Fidesz-szavazókat mi mással is lehetne visszarángatni a zászló alá, mint magával a gyurcsányi ördögfigurával? Sokatmondó, hogy az év végi felmérések alapján már a baloldali pártválasztók komoly hányada is Fidesz győzelmet vár. Ráadásul a különutasok sem jelentenek alternatívát: a Jobbik vitorlájából a Fidesz propaganda-henger kifogta a szelet, a korábbi kinyilatkozásaihoz meglepően ragaszkodó LMP pedig saját politikai sírját ásta meg önállóságával.

De nagy örömködésre a kormánypárt köreiben sincs sok ok. Az Orbán-rendszer kiépült, és olyan vonásokat is mutat, amely a magyar politikatörténettől ugyan nem, de a sokunk által elképzelt ideális polgári demokráciától meglehetősen idegen. Egyre több fontos állami pozícióba kerültek pártközeli és pártemberek, lezajlott a gazdasági és kulturális területszerzés, 2013-ban olyan mértékű botrányokat élt át a rendszer, mint a felháborító trafikügy.

És ez nem csak azért volt, mert a kommunikációs paneleket sikeresen ültetik be az emberek agyába; hanem mert Orbán sikeresen lovagolja meg az országban mindenhonnan csöpögő nosztalgiát az erős, minden problémát megoldó állam iránt. Orbán éppen megköti az alkut a néppel, mely szerint megadjuk nektek a telek, az autó, a kiszámítható élet látszatát, cserébe mi majd irányítjuk ezt az országot, ti pedig csak látszólag szólhattok bele. A jelek szerint a többség ma is vevő erre az alkura, ahogy vevő volt a korábbi évtizedekben is. Ez huszonöt év egyéni gazdasági mélyrepülései után nem is meglepő, egész régiók kapaszkodnak az állami alamizsnákba valódi piaci lehetőségek híján, az önkormányzati adósságvállalástól kezdve a közmunkákon át a választási adu-ászként előhúzott rezsicsökkentésig.

Egyelőre működik a dolog, sőt, stabilizálódik. Az ország nem omlott össze, az Unió által korábban hevesen támadott intézkedéseket többen is másolják Európában; és ha egyszer végre vége lesz ennek a hosszú válságnak, akár még valódi fellendülés is jöhet. Mert ami most van, az kozmetikázott korrekció. Ami egy dolgon bukhat nagyot: a devizaadósságok tengerén. Érzékeli azt Orbán is, hogy mindent boríthat a devizaadósok ügye, ráadásul könnyen visszaüthet az eddigi sikerkommunikáció, ha nem történik valódi intézkedés. Valamit lépni kell 2014-ben, és lépni is fognak; ráadásul a Kúria év végi döntése után kioszthatnak egy sallert – nagy közönségtámogatással – a függetlenként működni próbáló bíróságoknak is, ezzel kiteljesítve a hatalmi politizálást.

De történtek jó dolgok is 2013-ban. Ötszázezer határon túli magyar lett újra magyar állampolgár, ami ma még csak Fidesz-sikernek tűnik, de hosszú távon átformálhatja a hazai nemzetpolitikai gondolkodást is. Ennek jele volt Hiller István kijelentése egy Szent Korona-konferencián: az MSZP szerint is szélsőséges, aki nem tiszteli a nemzeti szimbólumokat, leginkább a Szent Koronát. Ha lassan is, de formálódik pár dologban a nemzeti minimum közös elve. Ebben a határon túliak egyszerre értékelvűbb és modernebb tömegeinek kulcsszerepe lesz a jövőben.

Feltétel nélkül támogatandónak tartom a család- és gyerektámogatási politikát is. Ami annál inkább is égető, mert közben éppen a szemünk előtt zajlik újabb magyar százezrek kivándorlása az anyagi kilátástalanság elől Nyugatra. Kelet-Európa közös tragédiája ez, de az Amerikába történő, 20. század eleji kitámolygás és 1945, 1956 elveszített magyar tehetségeinek fényében évtizedekre ható tragédia lehet minden egyes elveszített ápoló, orvos és kőműves. A művészeti élet nem véletlenül próbálta érzékeltetni 2013-ban a probléma horderejét szenzitív alkotásokkal.

És végül: tavaly sem derült fény a rendszerváltás valódi történetére. Schiffer András továbbra is kiáltja a szavait a pusztába, de nem nyíltak meg az úgynevezett ügynökakták. Amikből nem is a megfenyegetett nyomorult ügynökök, hanem a rendszer mozgatóinak kiléte, a rendszer maga lenne érdekes. És főleg, az, hogy ezek a struktúrák hogyan változtak mai életünk valódi meghatározóivá, hol és hogyan hatnak ma is. Erről nincsenek illúzióink. 2014-ben sem fog kiderülni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2014. január 06. 18:38
"Amikből nem is a megfenyegetett nyomorult ügynökök, hanem a rendszer mozgatóinak kiléte, a rendszer maga lenne érdekes. És főleg, az, hogy ezek a struktúrák hogyan változtak mai életünk valódi meghatározóivá, hol és hogyan hatnak ma is. Erről nincsenek illúzióink. 2014-ben sem fog kiderülni." De hiszen nyilvánvalóan tudjuk, kik működtették a dolgot: ildikó és társai. Azt is tudjuk, hogy a III/akárhány adatai titkosak, mert titkosszolgálat ők a mai napig, ergo az ügynökaktákkal meg se kapnánk az igazán érdekes adatokat, hiszen a kémek adatai államtitkot jelentenek. Nem is értem, hogy ebben a formában mit rugóznak ezen a témán az emberek. Azt is tudni, hogy az ellenzéki kerekasztal szereplőit a III/akárhány állította össze. Az is látszik, hogy a gazdasági átalakítás csupán kiválasztott szereplők vagyonhoz juttatásáról szólt, ellenséges kivásárlással kombinálva és így maximalizálva az egy személyre jutó hasznot. A struktúrák pedig családi alapon tovább működnek. A titkos elvtársak továbbra is ellenőrzik a ki- és bemeneti pontokat, csak nagyobbrészt saját haszonra működtetik ezeket. Mint aczélos acsádink elszólta, megmaradt a heti egyeztetés régi jó szokása a propagandista elvtársak között is... Már a kétszintű bankrendszer létrehozásakor látszott, hogy mire megy ki a játék, az elvtársak ott ücsörögtek minden bank hitelosztályának az élén, és döntöttek, ki juthat priv hitelhez, ki nem. Az elvtársak igyekeztek mindenre gondolni. Sikerült is rekordidő alatt hazavágni az országot, nem is egyszer!
ballada
2014. január 06. 15:52
Nép nagy része Orbánhoz ragaszkodik ,mert nem a megszorítások kormánya, ,nem bankok nem a külföldi tökések zsebeit tömi ,hanem a nép akaratát hajtja végre . Mszp bajnai gyf visszatér minden könnyítés elvesz a néptől, nép kormányra választani a ballibeket azért meg nem akarja hogy ismét nyomorogjon. 1989 óta megfigyelhető hogy a szutyok kis pártok a kádári pribékeket segítik vissza hatalomba,első volt az szdsz kormányváltó pártnak adta ki magát közben aláfeküdt az mszmp-mszpnek, ,második az mdf volt majd ismét az szdsz ,2014-ben meg jobbik adja el magát a ballibnek a hatalomért,kommunista kizsákmányolók túlélését biztosítják.
tevevanegypupu
2014. január 06. 15:20
Amerika, Kanada, Németország, Izrae, Kina, India..neéha Franciaország, Anglia..mind7mind gyenge államok..csak tudná, hogy mi a fenének akarnak mégis odamenni a liberális önállók..
kjkj945
2014. január 06. 15:03
""az Akadémia is delegál "" Az akadémia a legfiatalabb a 41 éves levelező tag, akkor csak ő jöhetne szóba, mint delegált ha a 72 utáni születést vesszük figyelembe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!