Könyveljen nekünk a NAV?

2014. január 27. 17:12

Lényegét illetően az online pénztárgép sem tud többet, mint a régi.

2014. január 27. 17:12
Michnai Attila
Michnai Attila honlapja

„Indulna a dolog (elég döcögősen) most éppen az online pénztárgépekkel, hogy meg se álljon a folyamat egészen egy óriási központi online könyvelési programig, amit majd a NAV üzemeltet?


Az adócsaló már csak ilyen, ő mindig megtalálja az aktuális kiskaput. Az adóhivatal meg teszi a maga dolgát, ötletel, próbálkozik folytonosan, technikát vegyítene szigorúsággal, igaz, eddiglen igencsak kétesnek mondható végeredménnyel. Az éves GDP 30 százalékára is becsült fekete gazdaság volumene ugyanis sehogyan sem akar csökkenni. Pedig az öregebbek még emlékezhetnek, hogy milyen csodaváró hangulat lengte körül sok évvel ezelőtt is az akkor még offline pénztárgépek minden kiskereskedő számára előírt kötelező használatbavételét. Ám hogy a rendszer adóbeszedési hatékonyságával még sincs minden rendben, jelzi, hogy az adóhatóság azóta sem nyugszik, újabb és újabb, minden eddiginél jobb eredménnyel kecsegtető módosításokon töri a fejét, kerül amibe kerül, persze leginkább nekünk, adózóknak...

Most például itt van ez az online pénztárgép ügy, aminek bevezetésétől költségvetési forintbevétel-milliárdokban is megjelenített csodákat vártak kiötlői. Túllépve a rendszer elindítása körüli tökéletlenkedés nyilvánvaló tényén, kérdezné az ember, adóügyekben negyedszázadnál régebb óta gyűjtött tapasztalatai birtokában, vajon mit láthatnak illetékeseink az új szisztémában, ami a korábbinál több bevétellel kecsegtet? Mert hogy lényegét illetően az online pénztárgép sem tud többet, mint a régi, azzal a ténnyel jobb lenne még idejében szembenézni. Mindkettő azt rögzíti csupán és ugyanis, amit beléütnek.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2014. január 28. 08:51
1. Az online pénztárgép óriási előrelépés. Csak ez a hülye cikkíró nem érti, gondolom bölcsész. Az egyik országos benzinkúthálózatnál dolgozik egy haverom. Még nincs sehol az online gép, de már fél éve (!) brutálisan emelkedik a forgalom a shopokban, mert tudják, hogy jön, és rohadtul nem akarják majd kimagyarázni, hogy miért 1 nap alatt nőtt meg a bevétel. Nem, ez nem egy újabb baromság, hanem nagyon nagy ötlet. 2. A rendszer bevezetése kritikán aluli, de ez nem az ötletet minősíti, hanem a megvalósítást.
kulalak
2014. január 28. 03:03
Azt hittem a horvátokat másoljuk. http://index.hu/gazdasag/2013/08/08/nagy_siker_az_online_kassza_a_horvatoknal/
Kálmán Szolga
2014. január 28. 00:04
Ja és már évek óta a rendszer része egy bankkártya-terminál is
Kálmán Szolga
2014. január 28. 00:02
Magyarországon több cég is foglalkozik patikai rendszerek működtetésével. Pl. Novodata, Hc Pointer, Lx-line... http://www.novodata.hu/gyogyirwin15
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!