Debreczeni József, a kopipészt oknyomozó

2014. február 14. 12:24

Joggal tiltakoznak az átlátszósok, hogy Gyurcsány jobbkeze ne használja fel a munkásságukat a Gyurcsány-imázs építésére.

2014. február 14. 12:24
Rajcsányi Gellért
Mandiner

Debreczeni József vitatható, bár igen kényelmes módszerekkel igyekszik leleplezni az orbáni állam üzelmeit. A kalandos karriert (MDF, MDNP, Orbán-tanácsadás, Orbánból való kiábrándulás, MDF, Gyurcsány-rajongás, DK-alelnökség) bejárt közíró-politikus jó érzékkel a kampány előtt adta ki új könyvét. A fideszes rablógazdálkodáscímű műben – meglepetés! – Orbán Viktor galád rendszeréről rántja le a leplet, miközben Gyurcsány Ferencet a rablógazdálkodókkal szemben fellépő magányos hősként magasztalja.

Mindannyiunk érdeke, hogy tisztábban lássunk a magyar politika homályzónájában: ezt a munkát igyekszik elvégezni egy maroknyi magyar oknyomozó újságíró. Tisztelet azoknak, akik politikai oldalaktól függetlenül kutakodnak kényelmetlen tények után, függetlenségüket sokszor a létbiztonság, a kényelmes megélhetés elé helyezve. A politikai holdudvartól holdudvarig szálldogáló Debreczeni viszont most egyszerűen összekopizta az oknyomozók több éves munkásságát, és újraszerkesztve-kiegészítgetve kiadta azt egy könyvben. Ráadásul maga vallja be a könyv elején: „Erre a könyvre is igaz, ami az előzőre: nem áll mögötte saját kutatás”.

Legalább bevallja, a felhasznált cikkeket pedig lábjegyzeteli. Az viszont nem mondható a tisztességesség csúcsának, hogy – miként erre Papp László Tamás az Átlátszón felhívja a figyelmet – olyan köröknek köszönheti a művét, akiket, például a rendőri atrocitásokat feltáró-elítélő jogvédőket, korábban Fidesz-szálláscsináló hasznos hülyéknek nevezett. Az oknyomozók vállára álló Debreczeni DK-s főnöke, Gyurcsány Ferenc pedig alig pár hónapja akarta az Átlátszót blogbejegyzés miatt helyreigazításra kötelezni. Joggal tiltakoznak az átlátszósok, hogy Gyurcsány jobbkeze ne használja fel a munkásságukat a Gyurcsány-imázs építésére.

Szokásos kettős mérce, mondhatnánk, de ez annak minősített esete: hiszen tényleg azon oknyomozók több évnyi verejtékes munkáját akarja saját kutatás nélkül a kettős mérce szolgálatába állítani, akik pályafutásukat tették fel arra, hogy egyszer végre vége szakadjon a kettős mércék korának. A magyar oknyomozás ennél többet érdemel.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nannyó
2014. február 15. 09:16
Ez lopás. Fel kell jelenteni Debreczenit és letiltatni ezt a "könyvét".
Vakkhangya
2014. február 14. 22:34
Aranypofi vagy Rajcsányi! Kíváncsi lennék, hogy mernétek-e oknyomozni Felcsúton vagy a Simlicska birodalom környékén.
Rike
2014. február 14. 21:09
Sokan szűrnek le akár forradalmi felismeréseket mások kutatásaiból. Egy meglát ezt, a másik mást a harmadik meg levon egy olyan következtetést, amit a többiek nem. Ettől zseni. Sokaknak eshetett a fejére alma, de csak Newton vonta le a megfelelő következtetést. Lehet igaza van, lehet nem. De az hogy mások eredményeit használja fel? Te kitől tanultál olvasni? És akkor rohadt plagizátor vagy?
Mich
2014. február 14. 17:51
Az alapvető baj, hogy az Átlátszó NEM tiszta...! Próbál eljátszani egy független, civil, idealista társaságot... de közben nagyon is függ bizonyos a háttérben meghúzódó csoportoktól és elsősorban az ezektől kijelölt célpontokat "leplezi le" (mint a felcsúti polgármester, akit aztán a Népszabadság listáz, amire aztán Mesterházy tud hivatkozni egy pártkongresszuson, ahol még 'kötelet' is kívánnak neki...)! ...de ehhez a szerephez elengedhetetlen a "független, civil, idealista"-imázs, anélkül "leleplezéseik" alig érnek valamit... Hát ezt a gondosan felépített imázst maszatolja össze a 'vándormadár' Debreczeni (aki most éppen Gyurcsány fegyverhordozója) és az Átlátszó ezért olyan ideges...!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!