Top 7 elcseszett jóslat 2013-ról

2014. február 27. 16:35

Szakértelem, zsurnalizmus, hasra ütés, koppanás. Egyedül a mindenki által ezerszer megmosolygott Matolcsy György adott nagyjából pontos előrejelzést a 2013-as gazdasági növekedésről.

2014. február 27. 16:35
Sideburns
Spiler.info

„Modellezni mocskosul nehéz, gazdasági modelleket készíteni meg aztán pláne, az már egy külön szakma. Magyarországon azonban van egy jól körülhatárolt kör, akik modellek nélkül, vagy akár modellekkel (mint Schmuck Andor), de mindig tudják a tutit, mintha csak a lovin lennének. Akik évek, sőt évtizedek óta tévedhetetlenül kinyilatkoztatnak, akik visszatérően tévedhetnek, de soha nem dugják az arcukba a kamerát azzal a kérdéssel, hogy »tavaly még azt mondta, hogy x, idén meg y lett, mit szól hozzá?«.

Közülük is kiemelkedik a szürkekardigános ember, aki – PC ide, PC oda – bármikor bármelyik politikust hasonlíthatja állatokhoz. Aki, bármit is jósol, annak nagy valószínűséggel az ellenkezője fog megvalósulni (és akit a háta mögött éppen ezért csak »baljósnak« hívnak). Ha állathoz akarná hasonlítani magát, akkor Paul, a jós polip biztos nem jöhetne szóba. Az ő tippjei ugyanis általában bejöttek.

Emlékszünk még a kb. másfél évvel ezelőtti, 2013-as GDP-növekedésről szóló jóslatokra? Nyilván nem, de az internet igen, speciel az index archív felvételeit néztük át. Íme, az akkori telejósda, politikusidézetek helyett ezúttal közgazdász zsenik, megfellebbezhetetlen módon tévedhetetlen hazai és nemzetközi intézmények bérjóslásai, a helyes nyerőszám pedig a +1,2 százalék.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2014. február 28. 16:08
A jóslás nehéz dolog, főleg jövő időre vonatkozóan. Egyedül a vátesz kardigánost kell figyelni. Amire azt mondja úgy lesz, annak az ellenkezőjét kell venni, az bejön! Orbán a 2010-es két forduló közt megbukott LL-nél. De még mindig a majd 4 éve megbukott Orbánnal foglakozik.
tanos
2014. február 27. 21:47
Visszatekintés. A magyar „vezető közgazdászok” jóslatai 2008 őszén! A GKI / Vértes előrejelzése a 2009. évre, 2008. szeptember végén. „A GDP jövőre 3 százalékkal bővül, a gazdaság visszaáll egy lényegében egyensúlyi, az EU konjunktúrájával szinkronban lévő, de még csak gyenge-közepes dinamikájú pályára – áll a GKI Gazdaságkutató Zrt. kedden nyilvánosságra hozott előrejelzésében. A prognózis szerint jövőre gyorsul a modernizáció és az életkörülmények szerényen javulnak. Az egyéni fogyasztás 2,5 százalékkal, a beruházások 10 százalékkal bővülhetnek, az export és az import 12 százalékkal nő, az infláció 4,2 százalékra csökken. Vértes András, a kutatóintézet elnöke elmondta, hogy a kedvezőtlen nemzetközi folyamatok miatt a korábbi 3 százalékról 2,7 százalékra csökkentették az idei GDP növekedési prognózisukat.” (Forrás: hvg.hu / 2008. szeptember 30. 12:37) A GKI 2.7%-os prognózistól eltérően, 2008-ban az éves növekedés a 0.6 % volt, mivel a IV. negyedévében a GDP 2.5 %-kal csökkent. A 2009. évben pedig a prognosztizált 3 %-os GDP növekedés helyett 6.3 %-os visszaesés volt. A háztartások fogyasztása a GKI által a 2009. évre prognosztizált 2.5 %-os növekedés helyett a valóságban 7.6 %-kal esett vissza. A beruházás pedig a GKI által előre jelzett 10 %-os bővülés helyett 6.5 %-kal visszaesett. Egyébként a Belyó Pál vezette Ecostat is valami hasonlóan „jósolt” 2008. szeptember végén. Cím: „Ecostat: jövőre 3 százalék feletti GDP-növekedés” Alcím: „A GDP 3,7 százalékát kitevő, idei államháztartási hiány jövőre 3,2 százalékra csökkenhet, míg a GDP növekedése 3,2 százalékra gyorsulhat a 2008-as 2,2 százalékról - derül ki az Ecostat legfrissebb előrejelzéséből.” http://www.fn.hu/makro/20080924/ecostat_jovore_3_szazalek_feletti/ Ez az „Intézet” tehát, még szeptember végén is 2.2 %-os GDP növekedést prognosztizált. 2008-ra. A 2009. évre pedig 3.2 %-ot. Az Amerikai Egyesült Államokban már 2008. év nyarán elindult a pénzügyi válság. Szeptember hó folyamán már a DJIA indexe 10500-ról 8000-re esett vissza. Az ingatlanbefektetési lufi kipukkadt. A magyar kormány pedig az államcsőd elkerülése érdekében, már szeptember 30. előtt tárgyalt a 20 Milliárd EURÓ IMF/EU/Világbank hitel felvételéről. Hogy ezt miért nem észlelte az Ecostat és a GKI azt csak Belyó Pál és Vértes András tudja. Ha ilyen „közgazdászok” tanácsaira hallgatna az ember saját befektetéseinél, hamar koldusbotra jutna. Ezek a cégek adták a tanácsot a magyar kormánynak is, jó pénzért. Mint az köztudott, ezt követően a kormány/pénzügyminiszter kinevezte Belyó Pált a KSH elnökének. Úgy látszik, hogy megszolgálta! A miniszterelnökség, Vértes Andrásnak nem sikerült.
Qsza
2014. február 27. 21:44
A 2013-as elcseszett jóslatokról van szó. 11-ben ért le a válság második lába: na azt nem látta előre senki. Ha vkinek lenne energiája az arra az évre szóló egyéb jóslatokat összevetni Matolcsyéval, arányaiban sztem bejött az az év is neki.
békalepcse
2014. február 27. 20:14
A Heti Válasz oldalán úgy két évet agyaltunk a követendő gazdaságpolitikán. Szinte tökéletesen sikerült megvalósítani az ott vázoltakat. Elsőnek említendő az értékalapú gondolkodásmódra való áttérést, ami szöges ellentétben van a manipulációs pénzügyi szemlélettel. Ez önmagában is a manipulatív válságból való kijutásra ad lehetőséget. Matolcsy Úr ennek a gondolkodásmódnak már előtte is részese volt, tehát nagyon nem kellett győzködni. Akkori legnagyobb problémának a devizahitelesekkel terhelt monetáris politika tünt, amire a forint árfolyamának a 290 és max 310 forint közötti árfolyamát sikerült kiötölni. Ez be is jött. Túl alacsony forintárfolyamon megfagy a gazdaság, nagyobb árfolyamon beledöglik az összes devizahiteles. Eddig túléltük, pedig minket szerettek volna legelőbb bedönteni, a nemortodoxia dicsőségére... Nem gyött össsze, hál Istennek! Köszönjük Matolcsy Úr!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!