Egy kötőszó

2014. március 11. 11:47

Az asszimiláció feltételeit viszont a befogadó – régi és rossz szóval, a gazdanép – folytonosan változtathatta.

2014. március 11. 11:47
Ungvári Tamás
Galamus

„A magyar-zsidó együttélés – ezek tüzes szavak, kivált az emlékezések fáklyájánál. Miközben ugyanis a zsidóság együttélést kívánó része honszerelemtől égve maradéktalan magyarnak vágyta magát, ez az áhított többségi társadalom részéről igencsak ritka alkalmak idején valósult meg. A jeles történész és szociológus, Karády Viktor a többségi társadalom kimondatlan, mégis érvényes asszimilációs ajánlatáról beszél, amelyet a betagozódást áhító és elfogadó zsidóság megértett és értelmezett, belenyugodott vagy örült neki, a sátrát el nem mozdította a Duna-Tisza közéről. Az asszimiláció feltételeit viszont a befogadó  régi és rossz szóval, a gazdanép  folytonosan változtathatta. Mihelyt az egyik feltétel teljesült, tüstént magasabbra tették a lécet. A kölcsönös vonzalom liberális szakaszára az asszimilációs bizalmatlanság kora következett. A nyelvi asszimiláció teljesítésével sem valósult meg a társadalmi egyenjogúság. Az izraelita vagy Mózes-hitű testvérből egy villanás alatt született meg a büdös zsidó, ha bűnbakra volt szükség.


A magyar történettudomány komoly képviselői immár azt is kikutatták, hogy az antiszemitizmus a századforduló óta a szociális demagógia köpenyét öltötte magára. Ungváry Krisztián fontos Horthy-könyve után nehéz azt állítani, hogy a zsidók magyarságát nem a teljes korszak tette kérdésessé. Ady Endre korrobori hasonlata két egymásba kapaszkodó közösség fojtogató táncának látta az együttélést, amelyből egyik fél sem tud szabadulni – ez mélyen igaz volt mindaddig, amíg az egyik »táncos« félmilliónál is több tagját össze nem fogdosták, gettóba nem gyűjtötték, és meg nem semmisítették. Ezeknek az áldozatoknak a többsége magyarként élt, de zsidóként halt meg, szörnyű kínhalállal, éppen magyarságától megfosztva.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
penge
2014. március 11. 22:27
@Waffen-SS Hunyadi Division 2014. március 11. 21:46 A hadsereget Károlyi Mihályék tették tönkre, Horthynak 1918 őszén kellett volna energikusan fellépnie, akkor talán még ma is egyben lenne az ország. Különösen, ha Hitler 41 nyarán aknára fut és a hivatásosak átveszik a Barbarossa levezénylését.. Akkor a háború befejeződhetett volna a sztalini és hitleri rendszer eltakarításával és Európa épségben marad.
Kiddush Hashem
2014. március 11. 21:05
KÖZE ADOM EGY NAGYTISZTELETŰ IGAZ ZSIDÓ EMBER LEVELÉT NAFTALI KRAUSZ GÁON FORMÁTUMÚ HITELES ZSIDÓ TUDÓS TOLMÁCSOLÁSÁBAN: "Egy magyarországi kriptózsidóval, HEISLER kapcsolatos zsidó kritika" [Kiddush Hashem] Ősi forrásból Naftali Kraus blogja 2014. március 9., vasárnap A SORSOK HÁZA MOZGÓSÍTOTTA KÜLFÖLDI TANÁCSADÓIT EGY IZRAELBEN SZÜLETETT, NÉMETORSZÁGBA JERIDÁZOTT PROF' PÉLDÁTLAN TÁMADÁSA HEISLER ELLEN Professzor Michael Wolffsohn, aki magát második generációs holokauszt túlélőnek nevezi – menekült német zsidók gyermekeként Izraelben született és onnan jeridázott – Németországba. Jelenleg a Sorsok Háza külföldi tanácsadó testületében "müködik"- Tevékenysége ezidáig abban merül ki, hogy a S.H. honlapján Nilt Levelet irt és abban példátlan személyeskedő támadást intézett Heisler András Maszihisz elnök ellen – akivel egyáltalán nem beszélt. "Schmidt Máriát megsértették és ezért joga van elégtételt kérni. Azonban - nem Heisler sértette meg, hanem egy nagyszájú, kotnyeles történész, aki zsidó apja jogán üti az orrát rá nem tartozó dolgokba." Wolfsohn úr levelét angolul írta, ami egy tőrdöfés Heisler részére, aki -----nem tud héberül. Heisler még allijázhat Izraelbe de mindenesetre nem joréd. A továbbiakban várható több hasonló "mozgósitott" állásfoglalás, mert a tiszteletdijat meg kell valahogy szolgálni... A levél: שלום מר Heisler, assuming that your Hebrew is as fluent as my Hungarian I continue writing in English. Your behavior as well as the behavior of your institution (let alone the vulgar denunciations of Prof. Maria Schmidt) cannot be taken seriously. Its motivation is clear. You do NOT mind about the Josephstadt memorial commemorating the Holocaust but you do mind the upcoming Hungarian elections. This is your legitimate and legal right but, please, do not mix politics with piety. Like all members of the International Advisory Board you have been able to formulate our basics. You did sign our basic document which is unpeccable. Now, due to the Hungarian elections, the "you are a fascist" reproach is hammered on political rivals. When dealing with the Holocaust piety should prevail, not just for OUR Jewish sake. It is not Maria Schmidt who broke piety basics, it is you. I recommend to focus on real antisemites rather than on fictional ones. Kol tuv and, if I may say so, Jewish greetings, may there be shalom, peace. Holocaust victims as well as survivors deserve it Prof. Dr. Michael Wolffsohn Second Generation Holocaust Survivor
penge
2014. március 11. 20:28
@bispora 2014. március 11. 19:47 Ezen az alapon hozták meg a nácik is intézkedéseiket. Mondván, hogy az askenázi zsidók képességeiket (magas átlagos IQ, kooperáció, gátlástalan törtetés) amelyek egy evolúciós csoportstratégia eredményeként alakultak ki, romboló célokra, a társadalmak kizsákmányolására használják fel. De a náci megoldás elvetendő. Alternatívák: a) a befogadó társadalmak belenyugvása a zsidók dominanciájába, b) a zsidók teljesen asszimilálódnak és biológiailag is beolvadnak, c) mindenki zsidóvá válik, d) a malaysiában alkalmazott módszer a kínai dominancia korlátozására (numerus clausus a társadalom minden területén), e) a zsidók kivándorlása saját államukba, Izraelbe.
penge
2014. március 11. 20:02
@napvilág 2014. március 11. 17:48 A zsidók tehát gorombán ki lettek tessékelve Magyarországról, de a szovjet erőszakkal visszaültette őket. A szovjet azonban elment és a bankok meg a külföldi sajtó nem képes pótolni őket. A szövetséges proli réteg kiöregedett, a fiatalság jobbikos. Ezek után le lehet vonni a konzekvenciákat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!