Megindultak a költségvetési támadások

2014. június 16. 09:28

A „független” elemző cég jobban tenné, ha valóban függetlenként az ellenzéki retorikától is távolságot tartana, hacsak nem az a cél, hogy piros pontokat gyűjtsön valakiknél.

2014. június 16. 09:28
Barcza György
Napi Gazdaság

„Egy a napokban megjelent elemzés a kormányzat költségvetési politikája ellen érvel erőteljesen. A kritika beleillik abba a sorba, amelyeket a Nemzetközi Valutaalap és a Fitch hitelminősítő intézet fogalmazott meg. 

(...)

Az elemzés a GDP mintegy 0,3 százalékát kitevő hiánytúllépést lát, ami a közel 150-szer nagyobb költségvetéshez képest kényszeredett kifogásnak tűnik. Sok szó esik a növekedés egyszeri jellegéről is, amin azt értünk, amit szeretnénk, hiszen nincs olyan gazdaság, amely folyamatosan ugyanabban a szerkezetben bővül. Mindezek együttes következménye – áll az elemezésben – az államadósság-ráta stagnálása, emelkedése. Ezzel szemben egyszerű matematika, hogy 3 százalék alatti hiány, 2 százalékos növekedés és 3 százalékos infláció mellett mintegy húsz év alatt 60 százalékra csökken az adósság. Ez az összefüggés van az euró bevezetésének kritériumai mögött is, tehát egy megfelelően átgondolt szabályról beszélünk.

A »független« elemző cég jobban tenné, ha valóban függetlenként az ellenzéki retorikától is távolságot tartana, hacsak nem az a cél, hogy piros pontokat gyűjtsön valakiknél.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Samott
2014. június 16. 16:37
Ez viccess, o meg a Esti Kronikaban elemez kormanyoldalrol. Neki lehet pirospontot gyujteni? ;)
OberEnnsinnen
2014. június 16. 15:01
2009-es adat: "a ballib-magyar szótárban a 'meglepően jó GDP adat' kifejezéshez a -6.3%-ra:" Igen, Origóéknál volt ilyen is. "6,3%-os mínuszban=meglepően jó GDP-adat". Ezek után az Origóra haragudni sem lehet. Tényleg. Egyszerűen édesek a gügyögésükkel. Ronald Laudertől tanulták az összehasonlító matematikát.
gross
2014. június 16. 12:05
Nem tudom, hogy sírjak-e vagy nevessek-e. Ha valaki - adott esetben joggal - számon kér egy szakmai függetlenséget és objektivitást, akkor az olyan legyen, aki jó példával jár elöl. Ne Barcza György.
drkovax
2014. június 16. 12:03
Valóban ? A hiány 3% alatt már évek óta, a növekedés most egyértelműen fölötte (ugye pl. a 3,5 az több mint 2?) az infláció meg speciel 0. Csak szólok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!