Proli pofonok

2014. július 21. 10:55

A színpadon a beszélő fejek közben cserélődnek. De valahogy senkinek nem tűnik fel, hogy huszonöt éve is ezek a fejek mondták ugyanezeket a mondatokat.

2014. július 21. 10:55
Hortolányi Gábor
A kígyó biciklizik

„A színpadon a beszélő fejek közben cserélődnek. De valahogy senkinek nem tűnik fel, hogy huszonöt éve is ezek a fejek mondták ugyanezeket a mondatokat, csak másként fogalmazva, ahogy az sem tűnik fel, hogy ugyan felnőtt egy másik beszélő fej generáció, de ők sem képesek többet vagy mást mondani, mint az elődeik. De minek is mondanának. Béla Béla mást úgysem ért meg. Béla Béla mást nem is hajlandó elfogadni. Az összekacsintós Kádári világban, ahol az élni és élni hagyni fontosabb volt, bárminél, jól leosztották a szerepeket és mindenki tudomásul vette, hogy akkor ő most proli, a másik meg értelmisége, pártmunkás, gyárigazgató, katona, rendőr. Kiváltságokkal, de fenntartva a jogot az összekacsintásra bármikor.

Magyarország ugyanolyan korrupt volt akkor is mint most. Ugyanígy osztották a lehetőséget, mint most, csak a mértékek voltak mások. Vagy fogalmazzunk úgy, hogy ugyanannyit sokkal több helyre osztogattak, és hagyták, hogy a gyárban a munkás meg fosztogassa a gyárat. Huszonöt éve azért loptuk el a hatos anyát a gyárból, mert ott úgyis annyi van, ma meg azért mert az a rohadt kapitalista úgysem adna.

Huszonöt éve az értelmiség ellenállt. A rendszernek és eszébe sem volt változtatni ezen a mentalitáson és a nagy szabadság mindennapjaiban sem volt képes levetkőzni az ellenállást. Ahogy a proli összekacsintott és lopott tovább, úgy az értelmiség ellenállt. Bármi ellen. Soha semmi ért, mindig csak ellen. Privilégiummá vált kinek-kinek amiben felnőtt. A zsigereibe ivódott. És máig nem változott semmi.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. július 22. 08:47
""Huszonöt éve az értelmiség ellenállt. A rendszernek és eszébe sem volt változtatni ezen a mentalitáson és a nagy szabadság mindennapjaiban sem volt képes levetkőzni az ellenállást."" Rendszerváltás -- nagytakarítás elmaradt! Minek csodálkozol?
fcsabi
2014. július 21. 18:48
Sok igazságit ír le a cikk szerzője. Azért azt neki is tudnia kellene, hogy M.O.-on nem az elmult 25-évben alakult ki a korrupció. Móricz:Rokonok.
bohócügyi áltitkár
2014. július 21. 18:28
Elérhető a linkre kattintva
Antigoné
2014. július 21. 16:45
Az eredeti cikk miért nem érhető el? Ez így kevés, még ha a végkövetkeztetés helyes is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!