Veszélyben a sajtószabadság

2014. július 28. 17:01

A Magyarországon bevezetni tervezett reklámadó azt jelzi, hogy a magyar sajtószabadságot még mindig sok veszély fenyegeti.

2014. július 28. 17:01
Neelie Kroes
NOL

A következtetés egyértelmű. Az RTL Klub azon kevés magyar csatorna egyike, amelynek műsoraiban a Fidesszel szemben kritikus hangok is teret kapnak – nehéz más indokot felfedezni a reklámadó bevezetése mögött, mint a vállalat Magyarországról való kivonulásának kikényszerítését. A magyar kormány nem szeretné, ha semleges, külföldi tulajdonú műsorszolgáltató működne Magyarországon, ezért egy igazságtalan adóval megpróbálja lebontani a demokratikus garanciákat és eltávolítani mindazokat, akiket a hatalmára veszélyesnek érez.

A letelepedés szabadsága azonban az egységes piac egyik alapelve. A probléma továbbá nem korlátozódik egy adónemre vagy egy vállalatra: ez az intézkedés ugyanis egy nagyobb, mélyen nyugtalanító folyamat része, amely szembemegy az Európai Unió értékeivel. Az adórendszer nem válhat a megkülönböztetés eszközévé, az adópolitika pedig nem használható politikai fegyverként. A 2010-ben bevezetett új médiatörvény aránytalanul nagy hatalmat adott a magyar média fölött egy olyan testület kezébe, amely politikai befolyás alatt áll.

Ez ellentmond a magyar alkotmány szabályainak és az uniós jogszabályoknak, valamint veszélybe sodorja az alapvető jogokat is. Később az ellenzéki Klubrádió elvesztette sugárzási engedélyét – bár hosszas és költséges jogi harcok után végül sikerült visszaszereznie azt, ez a történet is rávilágított a magyar médiapiacra jellemző, az Európai Parlament szavaival élve, „elfogult és homályos” pályáztatási gyakorlatra. 2013-ban a politikai hirdetéseket korlátozó jogszabályokat vezettek be. A múlt hónapban pedig elbocsátották egy online hírportál, az Origo főszerkesztőjét, miután a weboldal kirobbantott egy politikai vonatkozású botrányt. Sokan ezt az elbocsátást is a politikai nyomás következményének tudják be.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2014. november 12. 13:00
1. " ezért egy igazságtalan adóval " mert azt TE nyilvan egyedul jogosultabb vagy megitelni milyen ado igazsagos es milyen igazsagtalan, mint a tagallam erre jogosulttorvenyhozo testulete. Szerenyseg, Virag elvtars, szerenyseg! 2. elmesz te a picsaba budos ven kurva.
Apáczai
2014. július 31. 11:56
"A magyar kormány nem szeretné, ha semleges, külföldi tulajdonú műsorszolgáltató működne Magyarországon" Ez a legaljasabb amit egy liberálfasiszta sajtóbirodalomra kijelenthet egy szélsőséges vélemény. Semleges, mint a salétromsav. Mar ész nélkül, ha bármihez hozzáér, ami a magyar nemzethez kötődik. Semleges. Csak ezt ne mondta volna.
Julismama2
2014. július 31. 11:56
blablablablabla
Negue
2014. július 31. 11:56
Na, már csak ez hiányzott! Úgy látszik, beindult a gőzhenger.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!