Ez az egyetlen otthonunk, el kell innen mennünk

2014. november 06. 09:11

Élhetünk bár tízmillós városokban, klimatizálhatjuk otthonunkat Jakutföld vagy Amazónia szélsőségei ellen, egy dolgot képtelenek vagyunk elviselni: a magányt.

2014. november 06. 09:11
Orosz Péter
Cink

A semmi sokkal rosszabb annál, mint mondjuk az Alien-filmekben bemutatott űr. A xenomorfok a semmihez képest közeli társaink, még ha kapcsolatunk zömmel ki is merül abban, hogy felzabálják a nyúltvelőnket, vagy belepetéznek a mellkasunkba. Félnek a tűztől. Csapatokba rendeződnek. Véreznek, ha eltaláljuk őket. Nem különböznek érdemben kelet-afrikai otthonunk nagy ragadozóitól.

Ahová Musk telepesei mennek majd, és ahová a Csillagok között űrhajósai merészkednek, ott nincsenek otthonos szörnyetegek. Ne is reménykedjünk. Még ha reménykedünk is idegen intelligenciában, és még ha meg is kapjuk, az olyan lesz, mint az óceán Stanisław Lem 1961-es regényében, a Solarisban. Érthetetlen, embertelen, kapcsolatfelvételre teljesen alkalmatlan. Még a nyúltvelőnkre sem fanyalodik, csak van.

Ez az egyetlen otthonunk, iszonyú magányosak vagyunk az univerzumban, el kell innen mennünk. Ha elmegyünk innen, iszonyú magányosak leszünk az univerzumban, ez az egyetlen otthonunk.

Az űrben csak a teljes közöny van. Az óceán, ami embertelenebb még az Antarktisz körül örvénylő Déli-óceánnál is. Lehet, hogy intelligens, mint a Solarisban, lehet, hogy csak van, mint a Csillagok közöttben, de nem édesmindegy, ha nem tudunk kommunikálni vele? Az igazi űrben teljesen egyedül leszünk, és az ember biológiailag képtelen teljesen egyedül lenni. A Föld körüli pályán életben tartott emberekhez hasonlóan ezt a kísérletet is elvégezte már az amerikai szövetségi kormányzat: a magánzárkákban évtizedekig őrzött, több tízezer elítélt szinte mindegyike megőrül.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lavor
2014. november 06. 12:25
Sok helyen olvastam, hogy közel sem ez Nolan legjobb filmje, túl csöpögősre sikerült. Én azért még mindig bízok Nolan-ben, bár kicsit félek is, mert a legutóbbi filmje, a TDKR egy borzalom volt, mintha nem is Nolan csinálta volna, egy giccses szarkupac volt az egész, csak azért nem mentem ki a moziból, mert fizettem érte.
Kamcsatka5
2014. november 06. 12:23
De legalább nem szaporodsz!
Anton Chigur
2014. november 06. 09:42
Eddig csupa jó kritikát olvastam, de anélkül is megnézném, mert Nolant bírom.
bdi
2014. november 06. 09:36
Fontosnak tartom rámutatni, hogy, a scifi kultúra és a közbeszédben elfogadott nézet szerint, nem fogunk innen sehova menni. Vagy ha mégis, az biztos nem azért lesz, mert az könnyebb lesz, mint a föld helyrehozása, ha esetleg nagyon elszúrnánk itt a dolgokat. Csak egy példa: több milliárd ember többszáz éves kemény munkája árán pár század %-kal emelte meg a co2 szintjét a föld légkörében. És mi meg arról álmodozunk hogy pl terraformáljuk a marsot, ahol kb 100%-nyi változást kéne elérne, mert szinte nincs is légköre, de eddig csak pár kisautót tudtunk odaküldeni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!