Népesedési probléma

2014. december 05. 19:45

Európának az a sorsa, hogy egyre kevesebben leszünk, egyre több nyugdíjassal, mert az emberek ugyanúgy hatvanéves koruk körül szeretnének leállni a munkával, mint amikor az átlagéletkor még a hetvenet sem érte el.

2014. december 05. 19:45
Frei Tamás
Facebook

„Európa és azon belül Magyarország népesedésproblémáit nem a bevándorlás és letelepedés szabályozásával, hanem családpolitikai eszközökkel kellene megoldani. Egyre sűrűbben hallani ilyen és ehhez hasonló mondatokat, főleg kelet-európai kormányfők szájából. Orbán Viktor is előszeretettel beszél erről. 

A közérthetőség szintjére egyszerűsítve a problémát, arról van szó, hogy az európai országok születési arányai messze elmaradnak a kívánatos 2,1 gyerekes statisztikai átlagtól. Ennyi kellene ugyanis a népesség számának változatlanságához.

Ehhez képest vannak már olyan nyugati országok, ahol 1,5 körüli az átlag. Egyre több nő nem szül, vagy legfeljebb egy gyermeket. Előre látható tehát, hogy pár évtized múlva katasztrofális mértékű »munkáskéz-hiány« lesz Európában. Közben pedig drasztikusan öregszik a társadalom (Nyugat-Európában lassan nyolcvan évhez közelít az átlagos élettartam), vagyis egyre több lesz az eltartandó nyugdíjas, miközben a nyugdíjkorhatár emelésének már csak a felvetése is egyet jelent a választási vereséggel. 

A Lufthansa pilótái például ezen a héten az 55 éves nyugdíjkorhatár megtartásáért sztrájkoltak.

Ebből a helyzetből kellene kiutat találni. 

Létezik természetesen a családpolitikai megoldás. Különböző eszközökkel elérni, hogy a nők továbbra is átlagosan két gyermeket szüljenek. Az ilyen eszközök persze valakinek pénzbe kerülnek. Vagy az aktív, munkaképes lakosság adófizetőinek a családtámogatási juttatások költségvetési terhén keresztül, vagy mindenkinek, ha csak elmaszatolt politikai döntések születnek. Lásd, a magyarországi vasárnapi üzletbezárások ötlete, mert ha a vasárnap a családé, akkor a szeretet állítólag jobban hódít majd, és több gyerek lesz, nem kevesebb.

Sokak számára ez nehezen követhető logika. Főleg a nyugati országok vannak ezen túl. Manapság nem növelni, hanem épp csökkenteni igyekeznek a szociális kiadásaikat, hiszen már így is óriási lyukak tátongnak az állami költségvetésekben. Jöjjenek tehát inkább a bevándorló munkáskezek. Ami persze bizonyos mérték után (lásd Nagy-Britannia lakosságának egyre hevesebb indulatait) szintén nem megoldás. 

Mert persze kell a kelet-európai olcsó munkaerő, a kórházi ápolónő és adót fizető villanyszerelő, meg a pakisztáni buszsofőr és kukásember, de ezeknek az »alacsonyabb rendű« szolganépeknek mégse járjon annyi a szociális ellátórendszerből, mint egy »rendes« nyugatinak. Jöjjenek, dolgozzanak, de legyenek tehermentesek és láthatatlanok. Beszéljenek szépen, ne terheljék meg a tömegközlekedést, a lakáspiacot és így tovább.

Láthatóan ez sem megoldás. 

Európának igenis az a sorsa, hogy egyre kevesebben leszünk, egyre több nyugdíjassal, mert az emberek ugyanúgy hatvanéves koruk körül szeretnének leállni a munkával és persze az adófizetéssel, mint amikor az átlagéletkor még a hetvenet sem érte el.

Ezért lehet érdekes az a svájci oktatáspolitikai felvetés, amely lefelé szeretné kitolni a munkában töltött időt. Korábban beléptetni mindenkit a keresők és adófizetők táborába. Már 18 évesen. 

A szakmunkást éppúgy, mint az egyetemistát. 

Teljesen átszervezett, részmunkaidős, egészen más struktúrájú felsőoktatásra van tehát szükség. Mert képtelenség, hogy valaki 25 éves, és még mindig csak tanul, hogy eltartja a társadalom, a szülők, és az iskola, nem pedig adófizető polgár már hosszú évek óta...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kistibor
2014. december 06. 21:56
Svájc azt akarja, hogy már 18 évesen belépjenek a munka világába. Úgy tudom Orbán tervében is benne van ez valahol. Na most ki kit másol? Csak figyelnek valahol ránk. Orbánnak van egy nagy hibája: túl okos és megelőzi korát, tehát - mint a történelemben oly soknak - sajnos el kell buknia. Vagy talán mégsem?
kuwiq
2014. december 06. 09:16
A népesedési probléma az, hogy lehet, pár évtized se kell ahhoz, hogy Németország hivatalos nyelve a török legyen, Magyarországon pedig rendszeresek lesznek az atrocitások a magyar kisebbség ellen!
Raven
2014. december 06. 07:38
A mesék egyike:10-20-30 év múlva bekövetkező problémákkal sokkolnak és büntetnek bennünket most! A Bajnai kormány felemelte a nyugdíjkorhatárt 3 évvel, a cikkben leírt várható, valamint aktuális problémára hivatkozva 2009 körül, de mint kiderült az utóbbi a kötelező magánnyugdíjpénztár választásának megszüntetésével megoldódott. Mi lesz 10-20-30 év múlva, lesz még olaj, lesz még nagyipar, lesz még nagyüzem, lesz még öregember ezt sem tudjuk, de azt már igen tudták 2009 körül, hogy a nyugdíjkorhatárt fel kell emelni. Egyetlen praktikus haszna volt, tovább növelte a munkanélküliek táborát és ezáltal leszorította a béreket a vállalkozóknak. Ha férfiaknál most visszavinnék 62 évre, vagy 40 év munkaviszonyra a nyugdíjkorhatárt, mint a nőknél, akkor ugyanannyi fiatal állhatna munkába, akik a magyar nyugdíjpénztárba fizetnék 40 évig a járulékokat és az adókat, nem az angolba és németbe, és ezért cserébe csak 3 évvel tovább kellene fizetni a nyugdíjat.Ezen kellene elgondolkodni valakinek az államapparátusból, amíg újra ki nem tántorog másfél millió emberünk.
heep
2014. december 06. 07:14
"mert az emberek ugyanúgy hatvanéves koruk körül szeretnének leállni a munkával, mint amikor az átlagéletkor még a hetvenet sem érte el." Ez lehet, hogy ez igaz nyugat-európára. De nálunk az emberek évi 300 órával többet dolgoznak a Franciáknál, 250 órával többet a Németeknél. Az ötven fölöttiek egészségi állapota nagyjából olyan mint nyugat-Európában a 70 év fölöttieknek (többek között pont a túldolgoztatás miatt). Nálunk 65 év a nyugdíjkorhatár (fokozatosan pár év múlva lesz ennyi) a férfiak várható átlag élettartama 67 év. Talán nem olyan szörnyű kívánság, hogy 40-45 évnyi járulékfizetés után kért évig nyugdíjasként (és milyen nyugdíjjal?!) végre elolvassák az évtizedek alatt tervezett könyveiket, ápolják egy kicsit a kertjüket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!