A bennfentes

2015. február 24. 15:18

Akinek a „polgári Magyarország” súlyos hívószava csupán a „pillanat uralását” szolgáló politikai termék, figyelmen kívül hagy egy nagyon is emberi attitűdöt, a „polgári léthez” való felemelkedést.

2015. február 24. 15:18
Tallai Gábor
Látószög

„Orbán sikere – meggyőződésem szerint – éppen annak tudható be, hogy miközben a legtöbben így-úgy tisztában vagyunk politikai mozgásának pragmatikus jellemzőivel, azt csak igen kevesen gondolják, hogy a »machinációk« mögött ne lenne hit, szenvedély, elköteleződés és szilárd értékrend. Ha nem így volna, Orbán már rég elvesztette volna a lelki erőt, hogy bemenjen vagy kijöjjön bármilyen ajtón itthon vagy Európában.

(Zárásképpen) Akinek a
»polgári Magyarország« súlyos hívószava csupán a »pillanat uralását« szolgáló politikai termék volt, figyelmen kívül hagy egy meghatározó, nagyon is emberi attitűdöt, miszerint a társadalmi mobilitás legigényesebb iránya ma is a »polgári léthez« való felemelkedés. A »polgár« szó jelentéstartalma évszázadok alatt sem veszített vonzerejéből, a »polgár« vagy a »polgári« kifejezés konnotációs mezején a virágok – ha olykor csak emlékezetünkben is – illatosak maradtak.

(Sajnos és végezetül) G. Fodor Gábor az interjúban hiába igyekszik szerényen meghúzódva felvilágosítással szolgálni a politika profán természetéről, a szövegtest 90 százaléka érdektelen bennfentesség artikulációja marad. Az utolsó kérdésre adott választ persze törölni kellett volna, de az értelmiségi lét egyik szűk keresztmetszete éppen a gőg. Machiavelli tudta, hogy legyőzéséhez alázat kell, nem szerénység.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. február 24. 21:26
Ne mosdassuk Viktort, leszarta ő ezt a "polgárosdit", ugyanúgy mantrázták, mint ma a rezsicsökkentést, korábban a "nemzetieskedést" vagy a "plebejuskodást". Habonyárpi, meg a többi szar kitalálnak valami jólcsengő kifejezést, és arra felhúznak egy teljes kommunikációs sémát. Nyugdíjak védelme, családok kormánya, ("ez a kormány nem a bankok, hanem a családok oldalán áll"), a rezsicsökkentés kormánya, stb. Amint valaki elkezdte nekik idézni Márait - emlékszünk, hogy Márai volt a későbbi Wassalbert? - rögtön szétszaladtak, mert ciki lett, ahogy Bibó minden szava később ugyanúgy rájuk égett (ma már őt sem merik idézni, mert nem tudnak olyat, ami nem rájuk hull vissza). Csökött egy érdekvezérelt, értékrend nélküli, gerinctelen szar brigád ez, akiknek csak a hatalom számít, a demizson mellett röhögnek azon a szón, hogy KÖZÉRDEK......
kuwiq
2015. február 24. 17:23
Ez már csak sz@rrágás, a GFG-t ebből kimosni már nem lehet, és már az se biztos, hogy Orbánt ki lehet. Ráadásul a jelenlegi második vonal kapásból politikai hulla, szíjjártótól lézerig, ezeket már senki nem szavazza meg seminek. A szakétők meg a vezetők elhitték, hogy az ő zsenialitásuk hozott kétszer kétharmadot, nem pedig a szavazók önkéntes kiállása a posztkomcsi rémálom ellen. Most meg bemutatják nekünk zsenialitásuk biztos tudatában ezt a nem is tudom mindek hívható rémálmot, és csodálkoznak,amikor a tévedhetetlennek hitt módszerek - Kubatov lista, tartsunk össze mer jön a böszme, csökkentsük a péksüteményrezsit- nem működnek. Lehet,hogy gáz, de aki napi 12-14 órát gályázik hétköznap, az vagy éjszaka bír bevásárolni, vagy vasárnap. Rossz hír, hogy jó sok ilyen választópolgár van. Még rosszabb hír, hogy ugyanez a választópolgár nem örül neki, hogy bizonyos, eddig ingyenes utak rendkívül kedvező fizetőssé alakultak, két hét alatt. Míg kidolgozza a belét, azt látja, hogy hülyegyerek frizurás, semmi néven nevezhető teljesítményt a puszta pofázáson kívül fel nem mutató egyének egy táskára többet költenek, mint amennyi az ő nettó havi jövedelme. Nyilván eszét vesztve rohan majd ezekre szavazni, ha a kubatov-csicskák felkeresik. Szóval az nem működik, hogy üldögél otthon a fidesz szavazó, és elég rácsengetni, már rohan is szavazni, nehogymá visszajöjjön a böszme!
Tündér_Lala
2015. február 24. 16:13
Az egész dolog végtelenül túl van lihegve. A "polgári Magyarország" valóban egy politikai termék, bár kívánatos cél. Mi kellene az eléréséhez ? Ha csak kettőt mondok Anyagi függetlenség. Hol, kinek áll ez ma rendelkezésére ? Szellemi függetlenség. Hogyan, miközben minden információ, értesülés, továbbgondolásra alkalmas tény, viszonyrendszer és elemzés közvetítőkön keresztül ér el hozzánk, a közvetítők szándékainak megfelelően torzítva (Néha - nem is ritkán - szemenszedett hazugságként.) Ez nem jelenti azt, hogy ez hazugság volna, csupán annyit tesz, hogy valódi megvalósításra alkalmatlan fogalomról van szó, miközben közelíteni hozzá feladat. De ezt garantáltan nem lehet kifejteni tömeges fogyasztásra alkalmas módon.
BőröndÖdön
2015. február 24. 15:56
Az állampártnál minden a hatalomról szól...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!